שתף קטע נבחר
 

מחר: יישוב פיראטי בשם "שיבולת" ייחנך בגליל

בחסות המועצה האזורית גליל תחתון, הוצבו לאחרונה מבנים זמניים על רכס טורען בדרך להקמת יישוב. החברה להגנת הטבע מתריעה כי מדובר בתוכנית לא חוקית שנדחתה על ידי מוסדות התכנון. האם המדינה תתערב?

בשבועות האחרונים הוצבו על רכס טורען שבגליל התחתון מבנים זמניים בדרך להקמת יישוב חדש. המתיישבים מכנים את המקום "שיבולת", ומחר (ד') הם אף מתעתדים לקיים במקום טקס רשמי לחניכת המקום, בחסות המועצה האזורית גליל תחתון. הבעיה: ועד פעולה מקומי של תושבי האזור, ונציגי החברה להגנת הטבע טוענים כי מדובר בתוכנית "פיראטית", שנדחתה בעבר על ידי מוסדות התכנון וכן כי מדובר בצעד שיפגע באזור, הנחשב לרגיש מבחינה סביבתית. 

 

 

לאחרונה, פנתה החברה להגנת הטבע לוועדה המחוזית בבקשה להפעיל את סמכויות הפיקוח והאכיפה שלה לפינוי המבנים מהשטח. "היישוב אינו קיים בתוכניות המתאר והוועדה המחוזית כבר דחתה בעבר תוכנית מפורטת להקמת יישוב במקום", אומרים בחברה.

 

בחברה ציינו כי "התופעה של הקמת מאחזים מנוגדת לחוק ועל רשויות המדינה לפעול בדחיפות לטיפול בבעיה ולסיום התופעה. קבוצת האנשים, שאיננו יודעים מי הם, יושבת בשטח כבר כמה שבועות, תוך משחק מוכר של קריצות, דיבורים כפולים, הולכת שולל והסתמכות על היד הרכה של מוסדות האכיפה. החודש שהם יושבים שם הוא חודש יותר מדי ואנחנו מבקשים לא להתיר את קיום הטקס".

 

בעשור האחרון התקבלו מספר החלטות סותרות באשר לאזור ולהקמת יישובים בו. כך למשל, בשנת 99' החליטה הממשלה להקים נקודת התיישבות על הרכס. חלק מהיישובים שעליהם הוחלט אז אכן הוקמו: בית רימון א' (כיום קיבוץ בית רימון) ובית רימון ג' (כיום היישוב מצפה נטופה).

 

עם זאת, מוסדות התכנון דחו את התוכנית להקמת היישוב הנוכחי וכיום מדובר בשטח שמיועד בתוכניות לשמש כשטח מיוער (תמ"א 22 – י"ד). "שני היישובים שהוקמו כבר הם היישובים היחידים על הרכס והם זקוקים שהמדינה תחזק אותם, לא תקים יישובים חדשים", הסבירה בשיחה עם ynet מילכה כרמל, מוועד הפעולה למען רכס טורען.

 

תגובת המועצה: אחריותנו להיענות לביקושים

בעצומה שגובשה על ידי התושבים לאחרונה, ואשר מופצת בימים אלה בקרב תושבי האזור, נכתב כי "בבית רימון קיימים כיום ארבעים מגרשים לאחר פיתוח, מוכנים לבנייה מיידית ועתודות קרקע נוספות... זאת ועוד, הקמת יישובים חדשים דורשת משאבים כבדים, שיכלו להיות מופנים לחיזוק עיירות פיתוח ושכונות של אוכלוסיות מוחלשות".

 

המתנגדים מציינים עוד כי "יישוב חדש הוא זללן גדול של שטחים פתוחים. הוא דורש סלילת דרך, פריצת קו ביוב ותשתיות נוספות...אנשי שיבולת טוענים שגם שכנינו הערבים בונים בנייה בלתי חוקית. התשובה לכך צריכה להיות אכיפה נוקשה של החוק על כל המגזרים ולא עבריינות שכנגד".

 

מהמועצה האזורית גליל תחתון נמסר בתגובה כי "המועצה האזורית הגליל התחתון שיווקה בשנים האחרונות כ-400 מגרשים ברוב יישוביה שקלטו משפחות. מלאי המגרשים לבניה על פי קצב השיווק והביקוש עומד להסתיים בארבע שנים הקרובות, כאשר כל היישובים מלאים עד אפס מקום.

 

היישוב שיבולת עבר החלטת ממשלה בשנת 2000 ולצערינו מדינת ישראל על ממשלותיה אינה מסוגלת ליישם החלטות שהיא עצמה קיבלה". מוטי דותן ראש המועצה האזורית הוסיף כי "המועצה רווייה בשמורות טבע ומצטיינת בהקפדתה ושמירתה על הסביבה, אך חייבת להמשיך לצמוח דמוגרפית. בשעה שמלאי המגרשים ביישוביי המועצה הולך ואוזל, אחריותה של המועצה לדאוג להקמת יישובים חדשים ופתרונות דיור שיענו על הביקוש הרב לאזור".

 

ממתיישבי שיבולת נמסר בתגובה:: "מדובר בנקודת התיישבות שנמצאת בהליך הסדרה מול הרשויות, וכרגע מוגדרת ומאושרת כהתיישבות זמנית - ולא 'פיראטית'. מדובר במהלך זמני שמשרדי הממשלה הרלוונטיים רואים בו עין בעין. 

 

"באזור המועצה האזורית גליל תחתון קיים ביקוש גדול לדיור ומחסור בהיצע, יוזמת הקמת נקודת ההתיישבות נובעת מהמחסור הקיים. ההתיישבות שמיועדת לקום ושמה שיבולת מטרתה לתת מענה עבור צרכי המדינה, כפי שמשרד הרווחה הגדיר עבורנו - שילוב אוכלוסיית אנשים בעלי צרכים מיוחדים בקרב משפחות שיתנדבו לעבוד בקהילה. אנחנו לא מתכוונים לעבור על החוק, הקמת כפר השילוב בעתיד ייעשה באישור הרשויות ותחת ראייה ירוקה ומקיימת ותחת כיבוד ערכי החוק והטבע".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגליל התחתון
באדיבות החברה להגנת הטבע
צילום דפנה מרוז החברה להגנת נטבע
הגליל התחתון
צילום דפנה מרוז החברה להגנת נטבע
מומלצים