טרכטנברג הקשיב לציבור. לאוטמן: אני מתבייש
חברי "צוות רוטשילד" נפגשו לראשונה באופן רשמי עם נציגים מהציבור כדי לשמוע מהם רעיונות והצעות. בדיון השתתף דב לאוטמן שמתח ביקורת על הממשלה: "מנהיג שלא יודע לטפל ביותר מנושא אחד - לא מנהיג"
המחאה החברתית חוזרת לסדר היום: חברי ועדת טרכטנברג התכנסו הבוקר (יום ג') במכון ון ליר בירושלים ובפעם הראשונה נפגשו עם נציגים שונים מהציבור כדי לשמוע הצעות ורעיונות לשיפור המצב הכלכלי-חברתי.
מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet
- המחאה: עצורים בפינוי בניין נטוש בתל-אביב
- אנשי המאהלים: אנחנו כאן כדי להישאר
- לא עוזב את האוהל עבור אף ממ"ד
את הדיון פתח פרופסור מנואל טרכטנברג שאמר: "היום באנו להקשיב לציבור ואם נשכיל לעשות נכון כל האנשים בחדר הזה ירוויחו. אולי נשמע דברים שמעולם לא חשבנו עליהם קודם. אנחנו מאמינים כי ההצעות מן הציבור הן חיוניות לגיבוש המלצות הוועדה".
הוא הוסיף: "אני נרגש מכך שדור צעיר קם על רגליו והשמיע את קולו, אני נרגש מהמפגש הזה. זה ניסוי בזמן אמת וכן אני מבקש מכולם אורח רוח, זוהי לא תוכנית ריאליטי זוהי המציאות הישראלית, המציאות הישראלית במיטבה".
עוד בערוץ החדשות:
- מרגול סירבה להשיב לחוקרים: "השפלתם אותי"
בנו של קדאפי: "לא נעצרתי, אבי עדיין בטריפולי"
נכלאה בדירה בגרמניה וברחה: "ישראלית אמיצה"
בדיון השתתף גם איש העסקים בדימוס ומנכ"ל תנועת "הכל חינוך", דב לאוטמן. "אם יש דרך אחת לתת תשובה לפערים בחברה הישראלית זה לתת יותר תקצוב לחינוך", הדגיש, "מלבד זאת אין יותר תופרות - ואני לא רוצה שיהיו יותר תופרות, אך אני רוצה שתקום חברה בגליל להעסיק אנשים בהיי-טק. בשביל זה צריך לדעת אנגלית ולקבל השכלה. יש יישובים בישראל בהם אחוז מקבלי הבגרויות פחות מ-20 אחוזים - זו בושה, כמה שאני יותר יורד לפרטים אני יותר מתבייש".
לאוטמן הוסיף: "אם מנהיג לא יודע לטפל ביותר מנושא אחד - הוא לא מנהיג". אחריו דיברה שולמית מקס, מתווכת במקצועה, שהעלתה הצעות לפתרון מצוקת הדיור. מקס גם מתחה ביקורת על טענות הממשלה בנוגע לכך שלמנהיגי המחאה אין מטרות מוגדרות ולדבריה, יש מספיק שרים שיודעים מה צריך לעשות ולכן הם נבחרו. "או שהם קשיי הבנה או שהם מנותקים", אמרה.
גם ניר גינוסר, דובר ארגון "תמורה", המשמש מרצה למתמטיקה במכללות אקדמיות, מתח ביקורת על הממשלה: "בלתי אפשרי להגיע לרכישת דירה, הפערים בחברה הישראלית נפתחים באופן מסוכן ומדאיג". לדבריו, "הנתונים שמיוצגים לציבור על-ידי נציגי הממשלה מעוותים. אומרים לנו הרבה פעמים 'מפונקים קחו משכנתה', אבל היום נדרשים 130 משכורות כדי לרכוש דירה. המשמעות היא לקחת משכנתה מטורפת והשתעבדות".
"בתוך עשור ניתן לבנות בפריפריה 200 אלף דירות"
לדברי דרור גרשון מנכ"ל עמותת "מרחב", הפערים הכלכלים והחברתיים נובעים ממשבר הדיור. "מערכת התכנון מעולם לא בנתה חזון לתושבי ישראל ולא למדה ממשגי העבר. מדיניות התכנון יוצרת קיטוב בפריפריה - הערים מפוזרות ולא יוצרות לתושביהן את אותן הזדמנויות שיוצרות ערי המרכז".
הוא ציין: "אנחנו מציעים את מדיניות התכנון במסגרת תמ"א 35 ולאפשר בערי הפריפריה צפיפות גדולה יותר שהיא חיונית. בתוך עשור ניתן לבנות בפריפריה העירונית 200 אלף דירות. אני תומך ברפורמת התכנון של הממשלה"
עו"ד קייס נאסר, המשמש מרצה באוניברסיטה העברית בירושלים ועוסק במשפט ציבורי ובדיני תכנון ובנייה, התייחס למצוקת הדיור ביישובים הערבים. "היא בעיני אחת הבעיות הקשות של החברה הערבית. המדינה צריכה ליטול קורה מבין עיניה - יש 70 יישובים ערביים שאין להם כלל תוכניות מתאר".
בדיון המקביל: "המנדט של טרכטנברג מאוד מצומצם"
במקביל לדיון של חברי ועדת טרכטנברג, התכנס "הצוות האלטרנטיבי", ועדת ספיבק, לדיון בהשתתפות צוותי מומחים חברתיים. בדיון אמר אחד מראשי הוועדה, פרופסור יוסי יונה, כי לוועדת טרכטנברג אין מנדט.
"רק אתמול ראינו את טרכטנברג אומר שההמלצות שלו יהיו מקיצוץ רוחבי של משרדי ממשלה, ללא חריגה תקציבית. אין לטענות של ראש הממשלה ויו"ר הוועדה בנוגע לכך שהם קשובים לציבור שום בסיס, כאשר המנדט של ועדת טרכטנברג מאוד
מצומצם".
לדבריו, "אנחנו כבר יכולים להגיד במסגרת ההמלצות שלנו, כי אם לא תהיה פתיחת תקציב, כל הדיבור על שינוי מבנה הוא לחלוטין חלול ורק מתוכן. אנחנו יכולים לגבש נייר מופלא ונהדר של שיקום מדינת הרווחה, אבל בפועל ראש הממשלה לא מתכוון לכך ובמצב הזה מה שאנו צריכים זו תמיכה ציבורית הולכת וגוברת".
הוא המשיך בביקורת על הממשלה: "החבר'ה מלמעלה חשים שהגל לטובתם, כאשר יש מבצע צבאי פה ושם ולכאורה יש התרופפות ולכן הם זחוחים יותר ומדברים באומץ על מה שהם התכוונו כשהם דיברו בשקט. המאבק שלנו הוא מול זה והוא בוודאי פוליטי, אך לא מפלגתי".