שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

הטכנוקרט או הדיפלומט. מי יירש את קדאפי?

רגע לפני שהם לוקחים לידיהם את השלטון, השאלה הגדולה שמטרידה את מתנגדי המשטר היא מי יהיה האיש שיצליח לאחד את המדינה מרובת השבטים. מומחים מזהירים את הלובים: 'אל תחזרו על הטעויות שנעשו בעיראק, אל תחסלו את מקורבי קדאפי'

רגע לפני שמתנגדי המשטר כובשים את המדינה הצפון אפריקנית, צריך למצוא מי שינהיג אותה. אבל מי זה יהיה? חוסאם נז'ייר, מורד לובי, מודאג מאוד מהאפשרות שחבריו לנשק יפנו עורף אחד לשני בעת שהם מנסים להשתלט על עיר הבירה טריפולי. האפשרות של חיכוכים בקרב המורדים מדאיגה את נז'ייר אפילו יותר מאשר האיום שמציבים בפני חבריו הכוחות הנאמנים למועמר קדאפי.

 

לוב על סף מהפכה - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

"הדבר הראשון שיעשו בחטיבה שלי יהיה להקים נקודות ביקורת שבהן יפרקו את כולם מנשקם, כולל קבוצות מורדים אחרות, משום שאחרת תהיה כאן שפיכות דמים", אמר נז'ייר. "כל קבוצות המורדים רוצות לשלוט על טריפולי וחייבים לעשות סדר בדברים".

 

היה מקורב לקדאפי ואז ערק משורותיו. מוסטפה עבדל ג'ליל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
היה מקורב לקדאפי ואז ערק משורותיו. מוסטפה עבדל ג'ליל(צילום: AFP)

 

דבריו של המורד הלובי מפנים את אור הזרקורים לשאלה שנשאלת ביומיים האחרונים - האם במדינה הצפון אפריקנית יש דמות שמסוגלת לאחד בין כולם? האם יש מישהו שמסוגל להנהיג את לוב לאחר שהמורדים ישתלטו עליה סופית? לפי שעה, התשובה לשאלות אלה שלילית.

 

למי יש יותר כבוד?

"אין שום מנהיג בקרב המורדים שזוכה לכבוד על ידי כולם. זאת הבעיה", אמר קמרן בוקארי, מנהל בסניף המזרח תיכון של STRATFOR, חברה לייעוץ אסטרטגי ומודיעיני.

 

קדאפי ניהל את ארצו עתירת הנפט כמו שבט וללא מוסדות שיקלו על המורדים לבצע את העברת השלטון. נכון לעכשיו, למורדים יש אומץ רב ותעוזה, אך הם חסרים שרשרת פיקוד. בעיה נוספת שמקשה על המורדים - הם נאבקים כל הזמן בפלגנות על רקע אתני ושבטי בתוך כוחותיהם שלהם.

 

כל תומכיו של הרודן הלובי יחוסלו? פסל קדאפי בבנגזי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
כל תומכיו של הרודן הלובי יחוסלו? פסל קדאפי בבנגזי(צילום: MCT)

 

מנהיג המורדים הבולט ביותר הוא מוסטפה עבדל ג'ליל, ראש מועצת המעבר הלאומית של המורדים (NTC), אחת הקבוצות המתנגדות למשטרו של קדאפי שמושבה בעיר בנגזי. במועצת המעבר חברים שרי ממשלה לשעבר ואנשי אופוזיציה ותיקים שמייצגים קשת רחבה של דעות, בהם לאומנים ערבים, איסלאמיסטים, חילונים, סוציאליסטים ואנשי עסקים.

 

המועמד המוביל - שר המשפטים לשעבר

שר המשפטים לשעבר, עבדל ג'ליל בעל הדיבור הרך, תואר בעבר כ"טכנוקרט הגון" במברק אמריקני מסווג שפורסם באתר ההדלפות ויקיליקס.

האיש נעים ההליכות, הנמצא בסוף שנות החמישים של חייו, זכה לשבחים על ידי ארגון זכויות האדם Human Rights Watch עבור עבודתו ליצור רפורמה בחוק הפלילי של לוב. בחודש פברואר האחרון התפטר עבדל ג'ליל מתפקידו במשרד המשפטים כאשר החל משטרו של קדאפי להשתמש בכוח רב נגד מפגינים.

 

אך כמו אנשים רבים אחרים שהיו בעבר חלק ממעגל המקורבים של קדאפי, עבדל ג'ליל תמיד ייתפש בצורה חשדנית על ידי חלק מהמורדים, שרוצים לראות פנים חדשות לחלוטין - כאלה שאינן בעלי קשרי עבר עם המשטר שניהל ביד ברזל את המדינה ב-42 השנים האחרונות.

 

ניהל את לוב כמו שבט, בלי מוסדות שלטון מסודרים. מועמר קדאפי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ניהל את לוב כמו שבט, בלי מוסדות שלטון מסודרים. מועמר קדאפי(צילום: MCT)

 

ראש ממשלת הצללים של המורדים מחמוד ג'יבריל, פקיד בכיר לשעבר במשטר קדאפי, הוא אדם בעל קשרים רבים בחו"ל ועד כה שימש בתפקיד "שר החוץ של המורדים". אך נסיעותיו התכופות של ג'יבריל לחו"ל והיעדרויותיו מלוב מתסכלות כמה מעמיתיו ואף חלק מתומכיו מעבר לים. זאת משום שהם אינם רוצים לראות כיצד מתבזבז ניסיונו וכישרונו מחוץ למדינה, הם רוצים אותו בתפקיד בכיר במשטר הבא, בלוב.

 

לזכור את לקחי עיראק

דמות בולטת נוספת בארגון המורדים שעשויה ליטול חלק בהנהגת המדינה היא זו של עלי טרחוני, אחד ממנהיגי המורדים. איש האקדמיה שגלה לארצות הברית והביע משם את מחאתו נגד עוולות משטר קדאפי שב לארצו והתמנה לאחראי על הכספים והמסחר של המורדים.

 

המתחים הגלויים בין מתנגדיו מזה שנים של קדאפי לבין אנשים שתמכו בו ואז ערקו משורות משטרו, עלולים לערער את המאמצים לבחירת מנהיגות יעילה בלוב החדשה. אם הקו השמרני והבלתי מתפשר ישלוט, לוב עלולה לעשות את אותה טעות שנעשתה בעיראק לאחר הפלישה האמריקנית לשטחה ב-2003 והפלת משטרו של סדאם חוסיין.

 

האם המורדים יצליחו להניח בצד את חילוקי הדעות. בבנגזי חוגגים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האם המורדים יצליחו להניח בצד את חילוקי הדעות. בבנגזי חוגגים(צילום: רויטרס)

 

תומכיו של הרודן העיראקי במפלגת הבעת' וקציני הצבא שלו "נמחקו" בהמוניהם לאחר פלישת הכוחות האמריקניים למדינה, וכך נוצר ואקום שלטוני גדול שהוביל לחוסר יציבות גדולה במשך שנים רבות - כל גורם, מתומכיו החילוניים של סדאם ועד אנשי אל-קאעידה, פתח במערכה אלימה נגד שליטיה החדשים של עיראק שזכו לגיבוי מהממשל בוושינגטון.

 

המטרה הגדולה מכל - החייאת תעשיית הנפט

"אי אפשר לקבוע כלל שמי שעבד עם קדאפי לא יכול לעבוד איתנו. זה לא מעשי כלל וכלל", אמר אשור שמיס, פעיל זכויות אדם לובי שגולה בבריטניה. שמיס אינו היחיד שחושב כך. הגישה של חיסול כל אנשי השלטון הישן בלוב עלולה לערער את המאמצים להחזיר לשלטון אנשים שמסוגלים להשיג את המטרה הגדולה מכל - החייאת תעשיית הנפט של המדינה.

 

אם יש בלוב אנשים שרוצים להניח בצד את היריבויות והאיבה למען בנייתה מחדש של תעשיית הנפט, הרי שהם צריכים לפנות לעזרה לשוקרי גאנם, אחד מבכירי ממשל קדאפי לשעבר.

 

לגאנם, יו"ר תאגיד הנפט הלאומי של לוב לשעבר שערק משורות משטרו של קדאפי, יש ניסיון רב במגזר הנפט ובעבר ייחסו לו את הצלחת הליברליזציה שביצע בכלכלה הלובית - בעת כהונתו בתפקיד ראש ממשלה - ועידוד משקיעים זרים בתעשיית הנפט.

 

אך החזרתו של גאנם לשלטון תלויה מאוד בנכונות של המורדים לשים בצד את חילוקי הדעות ולהביט בצורה מעשית על עתידה של לוב. אם לשפוט על פי מקרי עבר, זה לא הולך להיות פשוט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"טכנוקרט הגון". מוסטפה עבדל ג'ליל
צילום: AP
שר החוץ של המורדים. מחמוד ג'יבריל
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
איש האקדמיה שאחראי על ענייני הכספים של המורדים. עלי טרחוני
צילום: רויטרס
לא נעצרתי, אבא בטריפולי". סייף אל-איסלאם קדאפי
צילום: AP
למורדים במשטרו יש תעוזה, אך הם חסרים שרשרת פיקוד. מועמר קדאפי
צילום: MCT
כל מקורביו וקציני צבאו חוסלו. סדאם חוסיין
צילום: איי פי
נהרג בקרבות? חמיס קדאפי
צילום: MCT
מומלצים