שתף קטע נבחר
 

ד"ר גוגל? אני חבר טוב שלו

"כל חולה שני מגיע היום לרופא עם דף המלצות מד"ר גוגל", אומר בחיוך פרופ' רפי קרסו, "הם כבר יודעים במדויק ממה הם סובלים ואיך צריך לטפל בהם". אלא שבניגוד לרופאים אחרים, קרסו מקבל בברכה את ה"קולגה האינטרנטית" ואף לוקח את העניין צעד אחד קדימה ב"אנציקלופדיה הרפואית", פרויקט הדגל של ערוץ הבריאות ב-ynet, שיושק בשבוע הבא וינגיש מידע רפואי לגולשים על בסיס שבועי

תחום הרפואה עבר בעשור האחרון מהפכה של ממש. לא, לא מדובר רק על מכשור חדיש שנכנס לשימוש או דרכים חדשות לאיתור וטיפול במחלות, אלא דווקא על המטופלים. מאז נכנס האינטרנט לשימוש בכל בית, ולאחרונה גם בכל סמארטפון, אנחנו כבר לא מגיעים לרופא כדי לקבל אבחנה, אלא בעיקר כדי שיאשר את זו שהגענו אליה בעצמנו וירשום לנו את המרשם המתאים לטיפול.

 

  • כבר ביקרתם באנציקלופדיה הרפואית החדשה שלנו? לחצו כאן

     

    את השינוי העצום הזה ליווה הפרופ' רפי קרסו כששני כובעים לראשו: האחד רפואי, במסגרת עבודתו כרופא, והשני תקשורתי, במסגרת תוכניות הטלוויזיה והרדיו שהגיש. אולי זו הסיבה שהוא הסתגל יותר מכולם לשינוי ואף קיבל בברכה את מה שהוא מגדיר כ"דוקטור גוגל". "זו עובדה קיימת שחולים מגיעים, גם אליי, כשהם מכירים את המחלה שלהם טוב לפחות כמוני", הוא אומר. "התפקיד של הרופא הוא לעשות להם סדר באינפורמציה. את העובדה שחולים נכנסים למאגרי מידע רפואיים לא ניתן למנוע ולכן אני חושב שעלינו, הרופאים, להתייחס אל החומר הזה. אני גם חושב שאם לא נעשה זאת החולים פשוט לא יסמכו עלינו".

     

    לדעתו של קרסו יש גם חשיבות רפואית גדולה לכך שהרופא יבחן את החומר איתו מגיע החולה ויעשה עבורו סדר בדברים. "האינטרנט די מסוכן להדיוט, שלא מתמצא בכל רזי הרפואה", הוא מסביר. "להרבה מאוד אנשים יש אבחנה או סימפטום ממנו הם סובלים והם נכנסים לאינטרנט וקוראים את כל מה שכתוב עליו. אך חשוב לזכור שהמידע שהם נחשפים אליו יכול להיות נכון, אך הוא לרוב מאוד כללי. מהסיבה הזו ישנם רבים שאחרי שהם קוראים פשוט נכנסים לפניקה.

     

    "הרי באינטרנט כל כאב ראש הוא גידול במוח וכל כאב בטן הוא גידול במעי. זה מאבד כל פרופורציה. וכך במקום שאנשים ייעזרו באינפורמציה הם נבהלים, חוששים ממה שקורה אצלם בגוף, וזה בטח לא בריא. לפעמים זה אפילו מכניס אותם לחרדה גדולה - גם פסיכולוגית. זה אמנם נכון שבכל גידול במוח יכולים להיות כאבי ראש, אבל 90% מכאבי הראש הם לא בגלל גידול במוח. את האבחנה הזו רק רופא יכול לעשות".

     

    המטרה: להנגיש את המידע הרפואי לכולם

    כדי להביא לגולשים מידע ברור ומובן יוצא קרסו, בשיתוף ynet, במיזם חדשני, שכמוהו לא נראה עדיין בישראל: האנציקלופדיה הרפואית. מדובר בפרוייקט הדגל של ערוץ הבריאות של ynet, אנציקלופדיה המכילה סרטוני וידאו בנושאי רפואה שונים, כאשר בכל סרטון דן הפרופ' קרסו, יחד עם מומחה נוסף, בבעיה ובפתרונות לה.

     

    פרופ' רפי קרסו. "הרפואה היא כבר לא דבר אליטיסטי" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
    פרופ' רפי קרסו. "הרפואה היא כבר לא דבר אליטיסטי"(צילום: עופר עמרם)
     

    "מפלס החרדה יורד משמעותית אצל חולים כאשר הם שומעים את הדברים בשפה שלהם, בצורה ברורה, כפי שאנחנו עושים באנציקלופדיה הרפואית. בין אם מדובר במחלה מסויימת או בהליך כלשהו לרוב הרופא המטפל מסביר את הדברים בשפה לא ברורה או בשפה מקצועית, כך שהחולה לא תמיד מבין את כל האינפורמציה. השפה והפירוש באנציקלופדיה הרפואית הם מאוד 'בגובה העיניים', כך שכל אדם, ללא כל השכלה מיוחדת, יכול להבין למה הכוונה. הרעיון הוא להביא את המידע להרבה מאוד אנשים, שלא מסוגלים להתרכז בקריאה או שלא מבינים שפה רפואית".

     

    -מדוע, לדעתך, יש צורך בכך?

    "אני מאמין בכך שצריך להנגיש את הרפואה, להפוך אותה לדבר ברור שאדם מבין בו ובכך להוריד את החרדה ולא להעלות אותה. בעבר הרפואה הייתה משהו אליטיסטי, הרופאים דיברו בשפה רפואית שהפציינטים לא יכלו להבין. השפה הזו, לצערי, קיימת גם היום. במקום להגיד דלקת קרום המוח אומרים מננג'ייטיס. חלק מהעניין הוא שהשפה היא שפת 'הקליקה' שמטרתה היא שהחולים לא יבינו. המחשבה שעומדת מאחורי זה היא שזה לא עניינם, כי הם בין כה וכה לא מבינים ברפואה. אני מאמין שחשוב שהחולה יבין ויידע מה יש לו. אינפורמציה וידע הם כוח והם מרגיעים, במקום להלחיץ".


    לחצו על התמונה ובקרו ב"אנציקלופדיה הרפואית"

     

    -מה אתה ממליץ לאותם גולשים לעשות אחרי קבלת המידע?

    "תמיד לפנות לרופא. המידע אינו מחליף ייעוץ או טיפול רפואי. זוהי רק עזרה, אינפורמציה נוספת שאיתה או בגללה יש לגשת לרופא".

     

    -רופאים רבים לא מסכימים איתך. מה יש לך לומר להם?

    "ברפואה, כמו בכל מקצוע, לא כל רופא אוהב רופא אחר. אני לא מצפה שכל רופאי הארץ יאהבו אותי, למרת שרופאים רבים, לא רק אני, שמחים לשתתף בתוכניות טלוויזיה ולדבר על הנושאים שלהם בצורה פשוטה. זה דבר שקורה בכל העולם".

     

    -אתה מגדיר את ה"אנציקלופדיה הרפואית" כמהפיכה. מדוע?

    "זו אכן מהפיכה. מדובר בדבר חדש, שאין לו אח ורע בעולם, ואני מאמין

    ומקווה שגם הגולשים ימצאו בכך עניין וערך. הם יוכלו לקבל אינפורמציה מהימנה, מדוייקת, מוגשת בצורה פשוטה וברורה, ולהתייחס בהתאם".

     

    -בעקבות מהפיכת האינטרנט, איפה אתה רואה את הרפואה בעוד 20 שנה?

    "זו שאלה קשה. אני חושב שבעוד 20-10 שנה חולים יוכלו להכניס את הסימפטומים שלהם לתוך מחשב ולקבל אבחנות טנטטיביות ועצה מה לעשות ומה הטיפולים הכי טובים שהם יכולים לקבל, ואולי אפילו לקבל הפניות למובילים בתחום בעולם".  

     

    -ואיפה זה ישאיר את הרופאים?

    "הם אלו שתמיד יהיו נותני הפרופורציה ואלו שיפענחו את הסימפטומים של הבדיקה הפיזית של החולה. הם יצטרכו לתת התרשמות קלינית, משהו שלדעתי לא יהיה לו תחליף ב-20 השנים הקרובות".

     


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    פרופ' רפי קרסו. "לדבר בשפה שהחולים יבינו"
    צילום: עופר עמרם
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים