שתף קטע נבחר
 

סוגרים את הבסטה: 3 אמצעי מניעה לצמיתות

30% מהנשים בארה"ב משתמשות באמצעי מניעה לצמיתות, אך בישראל המספרים נמוכים הרבה יותר, למרות שמדובר בשיטות בטוחות ויעילות. מהם שלושת אמצעי מניעה העיקריים ואיך מתייחסת לכך ההלכה היהודית? מדריך

כמעט כל זוג מגיע לרגע בו הוא מחליט כי הוא אינו מעוניין להביא ילדים נוספים לעולם. על פי נתונים של האו"ם 20% מתוך 1.1 מיליארד נשים המשתמשות באמצעים למניעת הריון עברו עיקור בשיטות שונות. נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO) מראים כי בשנת 2007 30% מהנשים בגיל הפוריות בארצות הברית עברו עיקור, השיטה המובילה במניעת הריון לנשים שסיימו את הקמת משפחתן.

 

עוד על אמצעי מניעה:

 

בניגוד למה שקורה בארצות הברית, בישראל מעטים המעוניינים באמצעי מניעה לצמיתות. הסיבות לכך מגוונות, אך העיקרית שבהן היא ההלכה היהודית שאוסרת על כך, לפחות במרבית אמצעי המניעה הללו. "בארצות הברית אישה שמתקרבת לגיל 40 וכבר יש לה ילדים שואלים אותה 'עוד לא קשרת את החצוצרות?'", אומר ד"ר גרי גרינשטיין, גניקולוג בכיר מהמרכז הרפואי "אסותא" ובית החולים "ברזילי". "פה, לעומת זאת, אישה שעברה את ההליך נשאלת מדוע עשתה זאת".

 

קיימים שלושה אמצעי מניעה עיקריים בתחום מניעת ההריון לצמיתות:

 

1. קשירת צינורית הזרע

ניתוח זה הוא הנדיר ביותר בישראל, כמו גם בשאר ארצות העולם המערבי. מדובר בניתוח פשוט בו אורולוג מבצע חתך קטנטן באשך ולאחר מכן חותך וצורב את צינורית הזרע. המקום נתפר ובתוך חמש דקות מרגע הכניסה לניתוח, שמבוצע בדרך כלל בהרדמה מקומית, הגבר הופך לעקר.

 

"גברים אינם מעוניינים שיגעו להם באיבר המין", מסביר ד"ר גרינשטיין. "למרות שמדובר בניתוח פשוט מאוד גברים נמנעים מלבצע אותו והוא נחשב לנדיר".

 

2. קשירת חצוצרות

למרות שמדובר בניתוח פולשני הרבה יותר מקשירת צינורית הזרע, הוא נפוץ ממנו. בשיטה זו חוסמים את החצוצרות למעבר זרע וביצית וכך נמנעת הפריה.

 

"את קשירת החצוצרות ניתן לבצע בעת ניתוח קיסרי או במידת הצורך באמצעות פתיחת הבטן על ידי מכשיר הקרוי לפרוסקופ, בו בעצם מנתקים בניתוח את החצוצרות מחיבורן לרחם וצורבים אותן", מסביר ד"ר שלומי כהן, גניקולוג בכיר מבית החולים "שיבא". "ניתוח קשירת החצוצרות דורש אשפוז, שכן מדובר בפעולה פולשנית הכוללת חיתוך וכניסה לבטן האישה".

 

אמנם כיום נחשב הניתוח לקשירת חצוצרות לקל, אך עדיין קיימת האפשרות לסיבוכי הרדמה או זיהום בעקבות הניתוח.

 

3. שימוש בסליל Essure

שיטה זו מבוססת על הכנסת מיקרו סליל לכל אחד מפתחי תעלת החצוצרה. בסופו של התהליך, הנמשך שלושה חודשים, גדלים תאים לתוך הסליל וגורמים לחסימתם הסופית ולמניעת מפגש לא רצוי בין הביצית לזרע. תוצאות ההליך סופיות ויעילות בדיוק כמו של ניתוח קשירת החצוצרות, אלא שכאן מדובר בהליך פשוט ומהיר יותר, האורך מספר דקות ופותר את הצורך בהליך כירורגי על כל היבטיו. 

 

"כאשר עושים שימוש בסליל לא צריך לבצע חתכים ולהיכנס לבטן, מסביר ד"ר כהן. "הסליל נכנס דרך הנרתיק (היסטרוסקופ) וכל העניין מסתיים בתוך חמש דקות".

 

הסליל מוחדר דרך הנרתיק אל הרחם ומונח בקצה החצוצרה הקרוב אל הרחם. מנגנון פנימי של המערכת מאפשר הרחבה עצמית של הסליל וסיבי הפוליאתילן המצויים בתוכו גורמים לתגובה פיברוטית של הרירית, שחוסמת באופן בלתי הפיך את החצוצרה בתוך שלושה חודשים. המטופלת עוברת בדיקת אולטרא סאונד על מנת לוודא שאכן החצוצרות חסומות. לאחר התקנת הסליל אין סכנה להיווצרות הריון חוץ רחמי.

 

הסליל גם עשוי, באופן מפתיע, להוות פתרון יעיל לנשים שאינן יכולות להיכנס להריון כתוצאה מהידרוסלפינגס. במצב זה נוזל המופרש מהשחלה מפריע להשרשת העובר ברחם. חסימת תעלת החצוצרה תמנע מהנוזל להגיע לרחם ותאפשר קבלת העובר וקליטת ההריון בהפריית מבחנה.

 

בנוסף פותר הסליל את הבעיה ההלכתית. "מרבית הנשים שעוברות אצלי הפסקת הריון לצמיתות הן חרדיות", אומר ד"ר אריאל רבל מבית החולים "הדסה". רבל, חובש כיפה בעצמו, מסביר כי "הרבנים רואים בקשירת חצוצרות סירוס. בהחדרת הסליל אין סירוס כי אין חיתוך של החצוצרות. זהו תהליך שלוקח שלושה חודשים והוא מותר, בדומה לשימוש בשעון שבת".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמצעי מניעה לצמיתות. לא נפוצים בישראל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים