שתף קטע נבחר

בשיא הקיץ: בג'סר א-זרקא אין מים בברז

כבר 9 ימים שבשעות היום הדרך היחידה להתקלח או לשטוף את האסלה עוברת בים. הסיבה: חוב המועצה למקורות. מי אשם?

בשיא החום של אוגוסט ובימי הרמדאן התובעניים, לתושבי ג'סר א-זרקא אין מים בברז. חוב של המועצה המקומית ל"מקורות" הוביל לניתוק הזרם בין השעות 17:00-08:00, וכבר תשעה ימים שהתושבים נאלצים לקנות בקבוקי מים מינרליים לשתייה. לפחות הם קרובים לים, ממנו הם שואבים מים לשטיפת פנים, לשירותים ולניקיון.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

"אנחנו לא יכולים לשתוק", אמרה ל-ynet לידיה עמאש, בעלת משפחתון ביישוב. "הילדים שלנו רוצים להתקלח ולשתות ואין מים. החיים שלנו הפכו להיות משחק בין חברת 'מקורות' והמועצה המקומית ולא מתחשבים בנו. למרות שאני משלמת עבור המים, מתייחסים אלינו כמו חיות".

 

ממלאים מים בכפר. "אנחנו לא יכולים לשתוק" (צילום: מחמוד סאדק) (צילום: מחמוד סאדק)
ממלאים מים בכפר. "אנחנו לא יכולים לשתוק"(צילום: מחמוד סאדק)
 

לדברי עמאש, מצוקת המים פוגעת בעבודתה במשפחתון: "אין לי מים כדי לקלח את הילדים. מאז שנותקו המים, אני קונה בקבוקי מים מינרליים עד שנעבור את התקופה הזאת".

 

עאישה עמאש, תושבת נוספת, הוסיפה: "לא רק שאנו לא מתקלחים ושוטפים כלים, אנחנו לא יכולים להשתמש בשירותים, כי אי אפשר להוריד את המים". עמאש ציינה כי על מנת להימנע ממחלות, רכשה חומרי ניקוי וחיטוי רבים, דבר שעלה לה הרבה כסף.

 

"התלמידים יגיעו לבית הספר מלוכלכים"

תושב אחר בכפר סיפר שמאז שנותקו המים, הוא נאלץ לצאת כל בוקר לעבודתו מבלי לשטוף פנים. "זה פוגע בריכוז ומוריד לי את החשק לעבוד", אמר, "כל יום אני קונה בקבוקי מים ב-70 שקל כדי להתקלח ולשתות. זה מעצבן".

 

"כדי לרחוץ פנים נוסעים לים" (צילום: מחמוד סאדק) (צילום: מחמוד סאדק)
"כדי לרחוץ פנים נוסעים לים"(צילום: מחמוד סאדק)
 

החוב לחברת "מקורות" עומד על שישה מיליון שקל. לטענת המועצה המקומית, היא נקלעה למצב כלכלי קשה, ומפנה את האשמה כלפי תושבים שלא משלמים את חובותיהם. "ניתוק המים הפך להיות דבר שקורה כל חודש", אמר בכעס ראש הוועדה העממית בכפר, סאמי עלי, "הכל בגלל שהמועצה לא עומדת בחובותיה לחברת 'מקורות'. גם התושבים שלא משלמים חשבונות מים אשמים".

 

הוא הוסיף כי ניתוק המים אירע בתקופה קשה ביותר, הן בגלל החום הכבד ששורר בחוץ והן עקב צום הרמדאן. "לא הגיוני להשאיר את הילדים בלי מים ומקלחת", אמר עלי, "כדי לרחוץ בבוקר את פניהם, נוסעים התושבים לים". עלי ציין כי כעת חוששים בכפר שמצוקת המים לא תיפתר לפני פתיחת שנת הלימודים הקרבה. "אנחנו מפחדים שהתלמידים יגיעו לבית הספר מלוכלים, זה בלתי נסבל".

 

ראש הוועדה העממית המשיך ותקף את המועצה ואת אלה שמתחמקים מתשלום חובותיהם. "אי אפשר להעניש את אלה שמשלמים, צריך למצוא פתרון מיידי", אמר וסיפר: "אנחנו חושבים להפגין נגד חברת 'מקורות' ונגד אותם תושבים שלא משלמים את חשבונות המים שלהם".

 

"המועצה לא עמדה בסיכומים"

בתגובה לטענות אמר ראש מועצת הכפר עז א-דין עמאש: "המועצה חייבת לחברת 'מקורות' שישה מיליון שקל, והתושבים חייבים למועצה 60 מיליון שקל. התנאי של 'מקורות' לחידוש זרם המים - תשלום של מיליון שקל". לדבריו, "כדי שנוכל לעמוד בסכום, מיניתי חברה לגביית חובות מהתושבים. היא עיקלה חשבונות בנק וכלי רכב ועד עכשיו נגבו 140 אלף שקל".

 

הוא הוסיף: "רק 25 אחוזים מהתושבים משלמים חשבונות מים והמועצה נמצאת במשבר כלכלי קשה. אין לנו כסף לשלם לפקידי המועצה שלא קיבלו משכורת חמישה חודשים. אם משרד הפנים יעביר לנו כסף, אני לא יודע למי לשלם – ל'מקורות' או לפקידים לפני חג עיד אל-פיטר". מחברת "מקורות" לא נמסרה תגובה.

 

מחברת "מקורות" נמסר בתגובה כי "לא אחת נאלצה 'מקורות' להתמודד מול המועצה בגין אי תשלומי המועצה עבור המים שצרכו. נעשו איתם בעבר אין ספור של הסדרים לפריסת החוב ולתשלומים נוחים על מנת לאפשר מחד, אספקת מים סדירה לתושבים ומאידך, צמצום פערי החוב בעד צריכת המים עד סגירתם המלאה.

 לצערנו הרב, המועצה אינה עומדת בסיכומים. נעשו ניסיונות לקבוע פגישות עם ראש המועצה והגזבר לשם הגעה להסדר תשלומים שבו תעמוד המועצה, אך ראשי המועצה לא הגיעו לפגישות. באין ברירה ולאחר שאפסו כל הניסיונות האחרים, נאלצנו לצמצם את אספקת המים".

 

עוד נמסר מהחברה: "אנחנו מודעים ומצרים על הקושי והסבל של התושבים, אך גם עליהם להבין כי בעד צריכת מים יש לשלם. אחוז הגביה בישוב עומד על פחות מ-20 אחוזים, כך שאין להם על מי להלין אלא על עצמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם התושבים אשמים
צילום: מחמוד סאדק
מומלצים