שתף קטע נבחר

 

החלטתם לבנות בית ירוק - מה עושים עכשיו?

אם חשוב לכם לקבל את תו התקן החדש לבנייה ירוקה, עדיף לפנות לאדריכל או ליועץ מלווה. אם אתם רק רוצים לשדרג ולשפץ את הבית, תשמחו לדעת שאתם זכאים להקלות מסוימות. המדריך לבנייה ירוקה - פרק שני בסדרה

אז החלטתם לבנות בית ירוק או לשדרג את הבית שלכם בהתאם, אבל מה עושים עכשיו? ניגשים לתקן החדש לבנייה ירוקה ובודקים מה הוא קובע.

 

פרק ראשון: מתי הבית ירוק? כשיש לו תו תקן

 

התקן מורכב ממספר גירסאות שכל אחת מהן עוסקת בסוג מבנה שונה בהתאם לייעודו: בית ספר, בית חולים, משרדים, מגורים וכדומה. אנחנו נתרכז במגורים, המחולק ל-9 פרקים, שלכל אחד מהם משקל שונה בניקוד הכללי: חיסכון באנרגיה - 37%, שימוש נכון בקרקע – 17%, חיסכון במים - 17%, בנייה מחומרים בריאים וידידותיים לסביבה - 6%, שמירה על בריאות ורווחת הדיירים - 10%, ניהול ומיחזור פסולת - 4%, תחבורה - 2%, ניהול תהליך הבניה - 4%, שילוב חדשנות במבנה - 3%.

 

כל פרק מורכב מסעיפים, שכל אחד מהם מפרט את מטרתו, דרישות לביצוע והראיות הנדרשות בשלבי התיכנון והביצוע. על מנת שפרוייקט יוכל להתחיל לצבור ניקוד לטובת תו ירוק, עליו לעמוד תחילה בתנאי סף שהוגדרו לכל פרק. כך למשל, בפרק הקרקע, הדרישה לעמידה בתנאי סף היא ביצוע סקר אקולוגי של האתר בטרם הבנייה.

 

הפרויקט צובר ניקוד בכל פרק, ולבסוף מוגדר כפרוייקט ירוק ברמות הצטיינות שונות: 55-65 נקודות מעניקות כוכב אחד, 65-75 נקודות שוות שני כוכבים, 75-85 נקודות הן שלושה כוכבים, 85-95 נקודות - ארבעה כוכבים, ו-95 נקודות ומעלה מזכות בחמישה כוכבים.

 

מבנים קיימים שמעוניינים לעבור שיפוץ ולקבל תקן ירוק, מקבלים הקלות מסויימות. כך למשל, סעיפים מסוימים בתקן אינם חלים עליהם, אין צורך לעמוד בתנאי הסף וצריך לצבור פחות נקודות מתוך הנחה, שלמשפץ יהיה פחות חופש כאשר המבנה כבר בנוי.

 

שלבי התכנון והביצוע

תהליך קבלת התקן מול מכון התקנים, מחולק לשלב התיכנון ושלב הביצוע של המבנה.

 

שלב תיכנוני - על מגיש הבקשה - יזם, אדריכל או יועץ, להגיש למכון התקנים ניתוח אקלימי של האתר ואסטרטגיה כיצד הוא מתכנן לעמוד בסעיפי התקן, כולל טבלה שמפרטת כיצד יגיעו לביצועים הנדרשים ומהו הניקוד שלדעתו מגיע לו לקבל.

 

מכון התקנים יקצה בודק שיבחן את האסטרטגיה ויחליט, האם לאשר את הניקוד המבוקש לכל סעיף, או יצביע על החסר על מנת להגיע אליו. השלב הראשון מסתיים כאשר הבוחן משוכנע שהפרוייקט יעמוד לפחות בניקוד המינימלי, כלומר 55 נקודות. במקרה המכון ישלח ליזם מכתב שמאשר שלפרויקט יש פוטנציאל להיות ירוק וניתן להמשיך בתהליך. 

 

שלב ביצועי - במשך כל שלב הביצוע יש להציג את הראיות הנדרשות בהתאם לדרוש בכל סעיף, למשל הצהרות מומחי האנרגיה או מיזוג אויר בפרקים הרלוונטיים. צורת ההגשה מקוונת.

 

בשלב זה מבקר בודק פעמיים בשטח, כדי לוודא שההתחייבויות מיושמות, פעם אחת בשלב השלד כדי לוודא אלמנטים כגון בידוד הקירות, ופעם נופסת בגמר הבנייה, כדי לבחון אלמנטים כמו מיזוג אוויר וחומרי גמר. לאחר קבלת טופס 4 יועלה תיק הפרוייקט לדיון בוועדה מקצועית שתבחן את אותו, בו יציג היזם מצגת, והבודק שליווה את הפרוייקט מתחילתו ימליץ לגבי הציון.

 

אז כמה זה עולה?

העלויות לקבלת תקן בנייה ירוקה מורכבות מיועצים ותשלום למכון התקנים. התקן מחייב את היזם להשתמש ביועצים מומחים כגון מומחי מים, אינסטלציה, מיזוג אוויר, אנרגיה ומלווה בנייה ירוקה. עלויות היועצים משתנות ובעיקרון נעות בין אלפי שקלים לבית פרטי, לעשרות אלפי שקלים בבתים משותפים.

 

לתהליך מול מכון התקנים יש עלויות התלויות במספר גורמים כגון מספר המבנים באותו מתחם, גודל המבנה והאם יש תשתיות משותפות לו ולמבנים סמוכים. משום כך, הסכום משתנה מפרוייקט לפרוייקט ואין דין בית פרטי כדין שכונה. בכל מקרה, הסכום המירבי למכון התקנים, לא יעלה על 45 אלף שקל לפרוייקטים הגדולים ביותר.

 

למי שחשוב לקבל תו תקן לבנייה ירוקה, מומלץ לבחור אדריכל בעל הכשרה וניסיון מתאימים המכירים את פרטי התקן. לחלופין, ניתן לצרף לפרוייקט יועץ מלווה לבנייה ירוקה, אך חשוב לוודא את הניסיון וההכשרות של היועץ ומומלץ מאד שאותו יועץ יהיה גם מוסמך על ידי מכון התקנים כמלווה לתקן. בימים אלה עובדים במכון התקנים על מערכת וירטואלית בה יוכל כל אדם, אפילו טרם הגשת הבקשה, לבצע סימולציות לתקן ולבדוק את הדרך המתאימה לו להגיע לדרישות התקן.

 

בטורים הבאים בסדרה, נפרט את סעיפי כל פרק בתקן המתייחס לבנייה למגורים, וגם נספק כלים שימושיים למי שרק רוצה להפוך את הבית שלו לקצת "ירוק" יותר.

 

הכותב הוא אקולוג מחברת הבנייה הירוקה , וחבר בועד המייסד והמנהל של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים