שתף קטע נבחר
 

קלידים עם שיק של מיתרים: שובו של הקיטאר

לצד החותלות, הכריות בכתפיים והטייץ הזוהרים, האייטיז הביאו לנו גם את הקיטאר - שעטנז מגוחך בין גיטרה לקלידים. וכמו כל דבר מטופש מאותו עשור, גם הוא מנסה להתקמבק, עם קצת עזרה מרמי קלינשטיין. תודו שזה קצת מפחיד

במשך שנים ניסו מומחי תרבות ואופנה להבין מה לעזאזל קרה בשנות השמונים. מי היה אחראי לתסרוקות המנופחות ולשוונצים מאחורה? מי המציא את הטייץ הסגולים הזוהרים? ומי היה הטמבל הראשון שהחליט לקפל את השרוולים בז'קטים ארוכים? שאלות רבות נותרו עד היום ללא מענה, וכנראה לעולם לא נדע איך השלטתה האופנה הצעקנית והפכה את העשור ההוא לצבעוני ומזעזע במיוחד. אופנה שממשיכה בשנים האחרונות את הקאמבק שלה ברחבי העולם בהצלחה רבה.

 

כתבות מגזין נוספות מערוץ המוזיקה של ynet:

 

מיליוני הטרנדים האופנתיים שהכתיבו שנות ה-80 כבשו באותה תקופה גם את תעשיית המוזיקה, ובין מכונות התופים האלקטרוניות וריקודי הרובוט המשונים, שנות ה-80 העניקו לנו גם את החפץ שאולי הכי מזוהה עם התקופה (חוץ מהטלפון בצורת שפתיים) - הקיטאר: חצי קלידים, חצי גיטרה. או במילים אחרות - מוטציה.

 

תכירו את ברט דומינו, אמן הקיטאר במחרוזת שירי מייקל ג'קסון. צפו בהופעתו גם בתוכנית "Britain's Got Talent"

 

הקיטאר (Keytar) צץ לראשונה בשנות ה-70, עם הפיתוחים הטכנולוגיים הרבים של המקלדות השונות. עוד לפני שחברות כלי נגינה פיתחו את הכלי, קלידנים מפורסמים היו מחברים רצועה של גיטרה לאורגנים שלהם, וכך מקלים על עצמם ומשחררים את עצמם מהעמדה במהלך הופעות.

 

תכירו: הקלידינית של להקת "Red Elvises". היא יודעת לעשות סולו קיטאר בשילוב של ריקוד חושני

 

בנוסף, ההנחה הרווחת באותן שנים היתה שהקלידנים, מי שבמשך יובלים היו תקועים בפינת הבמה ללא אור זרקורים, יוכלו כעת לשחק אותה ולהיראות קשוחים לפחות כמו הגיטריסט המוביל ולהשיג גם לעצמם כמה גרופיות מאחורי הקלעים. אחר כך התפתחו הקלידים לכלי עצמו כשנבנה עבורם גם צוואר, בדומה לזה של הגיטרה, ועליו כפתורי אפקטים מיוחדים.

 

תיעוד מהרחוב. קבלו את האיש שכולכם תרצו שיופיע בחתונה שלכם

 

אבל כמו כל תחום תרבותי בשנות ה-80, גם במוזיקה המודעות החיצונית היתה שנויה במחלוקות. הכלי שאמור היה להיראות הכי קוּל, הפך במבט לאחור למגוחך ומצחיק יותר מכולם. קצת כמו סיטואציה של ברווזים החוצים את הכביש - תלו למישהו או מישהי קיטאר בצבעים זוהרים על הכתפיים, ולא תוכלו שלא להתגלגל מצחוק. אם הייתם מחפשים את המקבילה האופנתית לכלי, סביר להניח שהייתם מסמנים את אופנת הכריות בכתפיים, ואם תרצו להשוות את הקיטאר לעולם הקולינרי, תקבלו את הפלמבה.

 

בקצב עממי: האם כבר הכרתם את בלינדה הקיטאריסטית?

 

הקיטאר השתלט על כל סגנון. על הפופ, על הפיוז'ן עם צ'יק קוריאה והרבי הנקוק, האלקטרו ושם עשרות להקות סינתפופ וגם על להקות הגלאם מטאל מלאות המסקרה. גם לישראל הגיע הכלי המשונה ותואר חלוץ הקיטאר בישראל שייך ללא ספק לרמי קלינשטיין. עם פריצתו באמצע שנות ה-80, הוא סחב את הקיטאר (אותו הוא מכנה "קליטרה". מצחיק, לא?) לכל הופעה או צילומי קליפ. זכור במיוחד הקליפ ל"את שרה ברדיו", אולי המשעשע ביותר מאותה התקופה.

 

חלוץ הקיטאר הישראלי: רמי קליינשטיין והכלי בקליפ מופתי

 

בקליפ נראה קליינשטיין  בז'קט ארוך ומנופח, סרט ראש לבן ומשקפי שמש מזן דיים עדנה, קורע את הקיטאר בחנות כלי נגינה בעוד בנות רוקדות ומקפצות בכיכר דיזנגוף. גם להקת "ברוש", מי שהיתה להקת הליווי של אריאל זילבר, יגאל בשן ושל התוכנית "זהו זה", הביאה את בשורת הקיטאר למדינה עם הופעותיה השונות בטלוויזיה.

 

צפו: להקת "ברוש" וצלילי הקיטאר

 

אבל עם בואו של הרוק המלוכלך בתחילת שנות ה-90, נעלם הקיטאר, כמו שאר פריטי האופנה המצועצעים. ולמרות כל העלבון שספג הכלי במהלך השנים, זה לא הפריע לו להתחיל בקאמבק אדיר בשנים האחרונות, קאמבק שהולך ומתעצם בימים אלה.

 

שני גורמים עיקריים אחראים על השינוי. הגורם הראשון הוא ליידי גאגא, מוטציה אופנתית בפני עצמה, שהחלה להפציע בהופעותיה הבומבסטיות עם הכלי אותו עיצבה לפי סגנונה המזעזע (למעשה, נדמה שאת הכלי שלה היא קנתה באי-ביי מאוספו הפרטי של דארת' וויידר).

 

צפו: ליידי גאגא והקיטארהחללי שלה

 

סיבה נוספת ומשמעותית עוד יותר שייכת למקום בו כמעט כל טרנד עולמי מוכתב היום, youtube. אתר שיתוף הסרטונים גרם כמעט לכל מוזיקאי אנונימי

שברשותו קיטאר לדפוק ביצועים מול המצלמה ולקרוע את הכלי לחתיכות. את הקטעים הפנומנליים אספנו עבורכם ואת מכתבי התודה שלכם תוכלו לצרף לטוקבקים.

 

ולא רק הליידי והיוטיוב. להקות מטאל כמו "דרים ת'יאטר" (שהקלידן שלהם ג'ורדן רודאס גם סחב את הכלי להופעה בישראל וכיסח איתו את "הבה נגילה"), "סונטה ארקטיקה" ו"דראגונפורס" משתמשות בכלי כדרך קבע ומציגות באופן המוחשי ביותר את ניגוד האינטרסים האדיר שבין גברים מטאליסטים קשוחים לכלי החד מיני.

 

ככה עושים את זה: המטאליסטים משמידים את הקיטאר

 

גבר קשוח נוסף שנראה עם הכלי הוא הראפר סנופ דוג, שהעניק מחווה לדיסקו ולסרסורי שנות ה-70 בקליפ לשירו "Sexual Seduction". אפילו ברוק הפופולרי מפציע הכלי, כשמנהיג להקת "מיוז" משתולל עליו בהופעות ועוד להקות רבות ופחות מוכרות כמו "קוברה סטארשיפ" הביאו את הכלי למרכז הבמה.

 

פתאום, כמו באייטיז, הקיטאר הפך למצרך מוזיקלי מאוד מתוחכם. אמנם האמנים מודעים לאפקט הקומי שהכלי מעניק להם (או שלא) על הבמה, אבל הם עדיין אוחזים בו בביטחון רב. אולי תופתעו לגלות שגם המשחק השלישי שבסדרת "רוק בנד", מאפשר לשחקן להפוך את הקלידים לקיטאר של ממש.

 

צפו: קליינשטיין והקיטאר במחאת האוהלים

 

ואם חשבתם שבימים אלה אצלנו בישראל כלי הנגינה המועדפים על האמנים הם גיטרות אקוסטיות וטרבוקות, אותם הם יכולים לסחוב ממאהל להפגנה ולעשות שמח, תדעו שהחלוץ הישראלי הנצחי, רמי קליינשטיין, החזיר גם הוא את הכלי לתודעה ולפני כשבועים הגיע איתו להופעה במאהל והלהיב את היושבים בשדרות רוטשילד בתל-אביב. הוכחה אחרונה שהעולם דורש בחזרה את הקיטאר ולא תוכלו לעשות שום דבר כדי לעצור אותו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקיטאר. גם הקלידים רוצים לשחק אתה עם המעריצות
רמי קלינשטיין עם ה"קליטרה" שלו
לאתר ההטבות
מומלצים