שתף קטע נבחר
 

עכשיו בישראל: מחאה בגוגל סטריט וויו

ניידות גוגל Street View קיבלו אישור לצלם בארץ? אין בעיה: אקטיביסטים ישתמשו בעובדה שגוגל מחוייבת להודיע על מיקום הניידות שבועיים מראש - וילכו להפגין מול המצלמות נגד הכיבוש

מחאת פייסבוק אאוט, הדבר הבא הוא מחאת גוגל סטריט וויו. בהשראת מחאות דומות בעולם, האקטיביסט ערן ורד יוזם הפגנה שתתקיים מול ניידות הצילום של שירות תיעוד הרחובות הפנורמי של גוגל. "גוגל סטריט מגיע לישראל", נכתב בדף הפייסבוק של היוזמה. "בקבוצה זו נתאם קבוצות במסלול הסיור של המצלמות ונניף שלטים בגנות הכיבוש".

 

עוד על סטריט וויו:

 

בשבוע שעבר אישר משרד המשפטים לגוגל לצלם את רחובות ישראל באמצעות ניידות גוגל סטריט וויו, בכפוף לתנאים שמיועדים להגן על פרטיות הציבור. הצילומים ייתפרו יחד לצילום פנורמי שיוצג באתר גוגל מפות ובתוכנת גוגל ארץ, והגולשים יוכלו לטייל וירטואלית ברחובות המדינה.

 

איך ימצאו המפגינים את הניידות? במסגרת התנאים של משרד המשפטים, גוגל מחויבת לפרסם עד שבועיים לפני תחילת הצילומים מודעות בעיתונות, שבהן תפרט באילו ערים תצלם בשלושת החודשים הראשונים; עם תחילת הצילומים תידרש החברה לפרסם בעיתונות את שמות הערים בהן יעברו הניידות בחודש הקרוב; ובאתרה היא תחוייב לפרסם באופן שוטף את הערים שהיא פעילה בהן עכשיו, ובאילו ערים היא תפעל בחמשת הימים הקרובים. הניידות עצמן יסומנו בבירור כניידות צילום של גוגל סטריט וויו.

 

המפגינים שיפגינו מול הניידות יופיעו בצילומים, אלא אם גוגל תחליט לצלם מחדש את האזורים הללו כדי להימנע מלתת חשיפה להפגנה. החברה, שתטשטש את פרצופי המפגינים בהתאם לדרישת משרד המשפטים, יכולה גם לטשטש את השלטים עצמם, ובכך לעקר את המחאה.

 

פחות ממאה גולשים הצטרפו לדף הפייסבוק של המחאה עד כה, וכמה מהם מקיימים בקיר דיון על הנושא שנבחר למחאה. פעיל הרשת הוותיק עידו אמין כתב: "מה הקשר בין כיבוש ומפת תל אביב? אני חושש שזה יקדם את התדמית של הסמולנים עם העיגולדים מתלביב. הצעה: לקחת את הרעיון המצוין וליישם אותו למען המאבק העממי והרחב לצדק חברתי. אם המצלמות של גוגל יקלטו שלטי מחאה למען צדק חברתי, רצוי לא רק בידי מפגינים אלא גם על חנוויות, רכבים וכו'. זה יעביר את המסר שהעם עם המחאה". קורנית סטולר השיבה לו: "אותו הקשר שיש בין מחאה חברתית לתל אביב. אנחנו ישראלים ולכן הכיבוש, כמו המחאה החברתית, זה עניין שלנו. אין שום סיבה לא להביא גם שלטים של המחאה (ולדעתי אף מומלץ), אבל בוודאי שלא במקום אלו נגד הכיבוש. מי לדעתך משתמש בגוגל סטריט ווויו? האם אתה באמת חש סכנה אמיתית להיות מואשם על ידיהם בהיותך בעל משקפיים מתל אביב?"

 

במענה לפניה דומה כתב מפעיל העמוד: "הרעיון הוא להניף שלטים באנגלית למען יראה העולם... העוולות הציבוריות בישראל אינן מעניינות את העולם".

 

גוגל סטריט וויו: היסטוריה של הפגנות

גוגל מפעילה את שירות סטריט וויו בעשרות טריטוריות בעולם. החברה נתקלה בהסתייגוויות ובהתנגדוויות להפעלת השירות מחשש לפגיעה בפרטיות ובבטחון, חששות שהתגשמו בחלק מהמקרים. ניידות סטריט וויו שימשו יעד למחאות, לאקטיביזם ולפעילוויות יצירתיות שעשו שימוש בבמה הייחודית שמספקות הניידות.

 

חוואים בכפר באנגליה יצרו שרשרת אנושית מול הניידת של גוגל, ומנעו ממנה לצלם את הרחוב. אלמונים חיבלו בניידת של גוגל כששהתה בלילה בחניון בגרמניה. עוד בגרמניה, פעילים ארבו לניידת גוגל סטריט וויו וחשפו את ישבניהם מול המצלמות. בנורבגיה רדפו פעילים אחרי הניידת עם צילצל וניסו לצוד אותה:

 

 

חנות “עשה זאת בעצמך” בגרמניה כיסתה בית בשלט חוצות ענק שמציג צילום מטושטש של הבית, כאילו הוא טושטש לאחר הצילום. הקמפיין של החנות רכב על דרישה של תושבים לטשטש את בתיהם בסטריט וויו, והסיסמה שהודפסה על שלטי החוצות המטושטשים היתה “אל תתבייש בבית שלך”.

 

בפרויקט "Street With a View" תיעדו ניידות סטריט וויו תהלוכה, מעבדה מטורפת במוסך, בחורה המשלשלת חבל סדינים מהחלון, מרתון, קרב חרבות, עוף ענקי ונטול נוצות ועוד. מדובר בפרוייקט גמר שהופק ב-2008 במסגרת לימודי אמנות בקרנגי מלון, שכלל עוברי אורח ו-100 ניצבים מגוייסים. במקרה הזה, גוגל שמחה לשתף פעולה עם היוצרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לידיעת המפגינים: כך נראית ניידת סטריט וויו
צילום: AP
מומלצים