שתף קטע נבחר

 

הרופאים והאוצר חתמו: "נפל דבר בישראל"

העיצומים שטלטלו את מערכת הבריאות, ההפגנות והדיונים הסוערים בבג"ץ הגיעו לסיומם. הרופאים חתמו על הסכם שכר חדש במסגרתו יועלה שכרם באופן משמעותי, בעיקר בפריפריה. שטייניץ: "צעד גדול לטובת הרופאים, צעד חשוב לטובת המתמחים, וצעד ענק לטובת צדק חברתי ומערכת הבריאות"

היום ה-158 לעיצומים הביא עמו את הבשורה: אחרי חודשים ארוכים של שביתות וצעדי מחאה במערכת הבריאות, חתמו בצהריים (יום ה') הרופאים על הסכם שכר חדש עם משרד האוצר, שעלותו 2.6 מיליארד שקל. במסיבת עיתונאים שהועברה בשידור חי ב-ynet אמר שר האוצר, יובל שטייניץ: "אני שמח לבשר שהגענו להסכם מצוין עם הסתדרות הרופאים שמסיים את אחת השביתות הכי ארוכות בתולדות מדינת ישראל".

 

 

יו"ר הסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, אמר במסיבת עיתונאים שכינס הערב: "היום נפל דבר בישראל. נחתם הסכם היסטורי, שבפעם הראשונה לאחר עשרות שנים, התייחס למגוון גדול מאוד של בעיות במערכת הבריאות הציבורית". הוא הודה לציבור המטופלים והתנצל בפני מי שנאלץ לסבול ועדיין תמך במאבק.  

 

סוף לשביתה בהסכם היסטורי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"זה הסכם היסטורי בגלל קפיצת המדרגה במערכת הבריאות הישראלית", אמר שטייניץ שהדגיש כי העקרונות החשובים שהושגו הם בלימת שירותי הרפואה הפרטיים (שר"פ) בבתי החולים הציבוריים, תוספת לפריפריה והסכמה על שעון הנוכחות. בדבריו הדגיש שר האוצר כי "מדובר בצעד גדול לטובת הרופאים, צעד חשוב לטובת המתמחים, וצעד ענק לטובת צדק חברתי ולטובת מערכת הבריאות הישראלית".

 

מחאת הרופאים - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות:

  

סוף לשביתה. ד"ר אידלמן מסכם

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לדברי שטייניץ, "הדגש החשוב ביותר בהסכם הזה שיש בו גם שיפור נאה של שכר הרופאים, אבל יש מעבר לכך, קפיצת מדרגה של מערכת הבריאות. קודם כל במובן לא רק הבריאותי, אלא גם החברתי".

 

הוא הסביר: "ההסכם הזה בולם את תופעת התרחבות השר"פ, ההסכם הזה מנקה את זה מהשולחן. שנית, ההסכם הזה ממוקד במידה רבה בפריפריה, בחיזוק מערכת הבריאות בפריפריה והשוואת הסטנדרטים בטיפול בפריפריה למרכז הארץ - זה שווה כסף". בנוגע להכנסת שעון הנוכחות, לגביו התנגדו בתחילה הרופאים, אמר שטייניץ: "מהלך חשוב ביותר. מגביר מוטיבציה ומגביר שקיפות.

 

"הסכם היסטורי". ד"ר אידלמן והממונה על השכר באוצר אילן לוין (צילום: אסף שילה / ישראל סאן) (צילום: אסף שילה / ישראל סאן)
"הסכם היסטורי". ד"ר אידלמן והממונה על השכר באוצר אילן לוין(צילום: אסף שילה / ישראל סאן)
   

 

גם סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, בירך על ההסכם וכינה אותו "היסטורי". "מטרת משרד הבריאות הייתה שיפור החיים בפריפריה. היום המצב שתוחלת החיים בפריפריה היא 4-3 שנים פחות", אמר, "אנחנו נלחמנו בזה. ההסכם נותן אפשרות להביא רופאים צעירים וטובים ומי שרוצה לבוא בגלל המענקים, אני חושב שזו פריצת דרך לרפואה בפריפריה". הוא הוסיף: "אמרנו גם כל הזמן שלא ניתן לרופאים הצעירים לעבוד כל כך הרבה שעות וקשה. אני שמח שיש מענה לכך. אני חושב שזה בשורה".

 

מעמד חתימת ההסכם. "קפיצת מדרגה" (צילום: אסף שילה / ישראל סאן) (צילום: אסף שילה / ישראל סאן)
מעמד חתימת ההסכם. "קפיצת מדרגה"(צילום: אסף שילה / ישראל סאן)
  

המגשר שניהל את המשא ומתן, פרופסור יצחק פטרבורג, אמר: "אני בטוח שאחרי ההסכם הזה, תהיה מערכת בריאות טובה יותר. זהו הסכם אמיץ, הוא ניסה לטפל בהרבה בעיות בו זמנית, הרבה גופים, הרבה אינטרסים, הרבה כסף". לדבריו, "זה היה מחזה דומה למחנה צופים, ג'ימבורי. עם כל המשבר שהיה, הגענו לתוצאה מצויינת. לציבור בישראל מגיע מערכת בריאות טובה ומשגשת. אני חושב שהמבחן של כולנו הוא ביום שאחרי".

 

"הסכם מהפכני בהיבט של הטיפול במתמחים"

במהלך מסיבת העיתונאים התייחס הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, להישגי ההסכם: "אמרנו נשלם יותר למי שיישאר בבתי החולים - אני אראה לכם שכדאי להישאר. אנחנו עשינו הסכם אחראי, ולא סתם 'בילינו'".

 

הוא הסביר: "העקרונות שהנחו אותנו במשא ומתו פורטו - הדגשה של הפריפריה והמתמחים. עיקר התקנים שנתנה הממשלה, 1,000 תקנים, היא קודם כל למתמחים. כל תקן כזה עולה בין 250 לחצי מיליון שקל. התקנים לטובת המתמחים עומדים מיד. כל מי שירצה לעשות התמחות מוזמן להגיש את המועמדות להיקלט".

 

שטייניץ וליצמן במסיבת העיתונאים. "ההסכם ממוקד בפריפריה" (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
שטייניץ וליצמן במסיבת העיתונאים. "ההסכם ממוקד בפריפריה"(צילום: דנה קופל)
 

לוין ציין כי מדובר בהסכם מהפכני בהיבט של הטיפול במתמחים. "אני חושב שהיקף הלילות שעשינו בחודשים האחרונים הוא די דומה למומחה צעיר שמבלה כמה לילות בחודש בבית החולים".

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בירך על ההסכם שנחתם בין הממשלה להסתדרות הרפואית: "ההסכם עם ההסתדרות הרפואית משנה סדרי עולם בתחום הרפואה בישראל ומביא בשורה לרופאים, לאזרחים ולפריפריה. תוצאות המו"מ הוכיחו שאפשר להגיע לשינויים אמיתיים ואחראיים בלי לפרוץ את התקציב ובלי לערער את הכלכלה. החוסן החברתי שהוא חלק בלתי נפרד מהחוסן הלאומי נמצא בסדר עדיפויות גבוה".  

 

אף שהרופאים ומשרד האוצר הגיעו להבנות בנוגע לנושאים המהותיים כבר לפני 24 שעות, היועצים המשפטיים של הצדדים המשיכו לשקוד על ניסוח ההסכם הסופי במשך כל הלילה. המשתתפים במשא ומתן מגדירים את ההסכם אחד מהסכמי השכר המסובכים ביותר שהיו במדינת ישראל.

 

ההסכם נחתם בתום 9 ימים של גישור שניהל פרופ' פטרבורג, ובמסגרתו יעלה השכר באופן משמעותי לרופאי הפריפריה והרופאים במקצועות פחות מבוקשים. מיד לאחר שפורסמו עיקרי ההסכם, חלק מהרופאים המתמחים משכו בחזרה את מכתבי ההתפטרות שהגישו. לפי שעה, כ-60 רופאים ממספר בתי חולים ברחבי הארץ ביקשו שברביעי בספטמבר, אותו תאריך מיועד לסיום עבודתם, ימשיכו לעבוד כרגיל. 

 

הגשת מכתבי הפיטורים. כולם ימשכו חזרה? (צילום: ד"ר דנה יוספי) (צילום: ד
הגשת מכתבי הפיטורים. כולם ימשכו חזרה?(צילום: ד"ר דנה יוספי)
 

במהלך הלילה, בשלב הניסוחים האחרונים של ההסכם, התגלו כמה פערים, הנוגעים למשל לסוגיית שעון הנוכחות ולנקיטת הצעדים הארגוניים מצד הרופאים במסגרת ההסכם הזה. אף ששני הצדדים הביעו אופטימיות בנוגע לסיכויים לסיים את הסכסוך, בשניהם המשיכו לגלות דריכות כדי להשיג את ההסכם הטוב ביותר שניתן מבחינתם.

 

בקופות החולים: 5 מטופלים בשעה במקום 6

בין הפערים שגושרו במהלך הלילה, גם אלה שנוצרו מול רפואת קופות החולים. סוכם כי כל רופא יטפל בחמישה חולים לשעה ולא בשישה, כפי שהיה עד כה, מה שיאריך את הפגישה של הרופא עם המטופל ל-12 דקות. כמו כן, בתוך מערך השעות הקיים יחולקו שעות העבודה של הרופאים לשעות מסוימות שבהן יקבלו מטופלים ולשעות שבהן יעסקו בעבודה אדמיניסטרטיבית. תוקם ועדה שתפקידה יהיה לבדוק ולהגדיר את מסגרת תפקידו של הרופא ולקבוע אילו אספקטים בעבודתו יכולים להיות מטופלים על-ידי צוותים ביורוקרטיים כמו אחיות, מזכירות וכדומה.

 

אתמול, עם ההתקרבות להסכם סופי, נודע כי לפי טיוטת ההסכם שהושגה בין הרופאים לאוצר שכרו לשעה של רופא

בישראל יעלה בממוצע ב-49%. על פי הטיוטה אותה הציגה ההסתדרות, הסתמן כי שכר הבסיס לשעה יעלה ב-32%, והתוספות יגדילו עוד יותר את השכר.

 

בנוסף, כך נודע אז, שכרם של הרופאים (המתמחים והמומחים) בפריפריה יזנק עוד יותר ביחס לשכר הרופאים במרכז, וגם לרופאים במקצועות במצוקה תינתן עדיפות. על פי הודעת ההסתדרות הרפואית, האוצר יוציא מקופתו 2.5 מיליארד שקלים בשנה, מתום המימוש ההדרגתי של ההסכם - עוד שמונה שנים. בנוסף, יועבר תקצוב נוסף לתקנים, מענקים, שעות נוספות, תנאים סוציאליים ועוד.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר אילדמן בחתימת ההסכם
צילום: אסף שילה / ישראל סאן
כמעט חצי שנה של שיבושים קשים במערכת הבריאות
צילום: גיל יוחנן
שטייניץ. "צעד גדול"
צילום: דנה קופל
ליצמן. "שיפור החיים בפריפריה"
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים