שבוע של עליות בת"א: המעו"ף הוסיף 2.2%
מדד ת"א 100 עלה השבוע בכ-1.5%, מדד הבנקים עלה בכ-2.9% ומדד הנדל"ן ירד בכ-4% אחרי שבלט לחיוב בשבוע שעבר. מניית הראל ביטוח עלתה ביותר מ-10% לאחר שפירסמה דו"חות, בלטה לשלילה נורסטאר שירדה בכ-13%
סוף השבוע הקודם התאפיין בירידות חדות בשווקי מניות חו"ל וסיכם שבוע רביעי ברציפות של ירידות שערים ועלייה חדה במפלס הפחד (מדד ה-VIX הגיע לרמה של 43 נקודות). הרקע לירידות נבע בעיקר מהנמכת תחזיות הצמיחה לכלכלה העולמית ולארה"ב, בפרט בידי כלכלני JPMorgan ,Citigroup ו-Morgan Stanley. האחרונים הנמיכו את תחזית הצמיחה העולמית לרמה של 3.9% מרמה קודמת של 4.2%.
אירוע מרכזי שתפס את כותרות סוף השבוע היה סיכום הפגישה בין ראש ממשלת גרמניה, אנגלה מרקל, לנשיא צרפת ניקולא סרקוזי, ביום רביעי בו החליטו מנהיגי גרמניה וצרפת לשלול את בקשת מדינות ה-PIIGS בהובלת איטליה להנפקת אג"ח משותף למדינות גוש האירו (אירו-בונד) וגם את ההצעה להגדלת קרן הסיוע בהיקף של 440 מיליארד יורו.
סרקוזי ומרקל ציינו, כי הנפקה כזו של אירו-בונד תהיה אפשרית אולי בעתיד הרחוק, אך לא לפני שתורגש אינטגרציה כלכלית אמיתית בין המדינות בגוש האירו, על מנת שהמדינות הבעייתיות לא ימשיכו לחיות על חשבון המדינות החזקות. כמו כן, החליטו סרקוזי ומרקל שיש להקים גוף שיאחד את המדיניות הפיסקאלית של גוש האירו שיפקח וימנע בעתיד את האפשרות של מדינות כדוגמת יוון ופורטוגל לחוסר משמעת תקציבית וכן הוחלט להטיל מס אחיד בגוש האירו על העברות פיננסיות.
שבוע המסחר נפתח ביום א' על רקע ירידות חדות ביותר של כ-4.5% ביום חמישי הקודם בבורסות בארה"ב, וירידות נוספות של כ-1.5% ביום שישי. כמו כן נפתח השוק בצל הרעה במצב הביטחוני בסוף השבוע לאחר הפיגוע בדרום וירי הקסאמים לעבר ערים בשטח ישראל. בעקבות זאת נפתח המסחר בירידות שערים חדות של כ-4% במדדים המובילים. במהלך היום התמתנו ירידות השערים והשוק אף עבר לעליות כשמדד המעוף מסיים את יום המסחר בעליה של כ-1.3%.
במהלך היום פירסם בנק ישראל נתונים המעידים על התמתנות הציפיות האינפלציונית במשק ל-12 החודשים הקרובים. צפי האינפלציה המבוסס על הציפיות משוק ההון ירד מ-3% ל-2.6% ובאופן דומה תחזיות הבנקים המסחריים וחברות ייעוץ כלכלי ירדו מ-2.9% ל-2.5% הירידה בציפיות לאינפלציה קשורה להרעה שנרשמה בשבועות האחרונים בשווקים ולחשש הגדול מהאטה בפעילות הכלכלית באירופה וארה"ב וההשלכה על המשק הישראלי. כמו כן, המחאה הציבורית שהתפשטה כמו אש בשדה קוצים ביולי-אוגוסט וכבר החלה לתת אותותיה על סלי הקנייה צפויה להמשיך ללחוץ את המחירים כלפי מטה.
ביום ב' נפתח המסחר בשוק המניות הישראלי בירידה של כאחוז אך כבר במהלך שעות המסחר הראשונות התהפכה המגמה והשוק עבר לעליות כשמדד המעו"ף מסיים בעלייה של 2.8%. המעבר לעליות נעשה בהתאם לשינוי כיוון החוזים בארה"ב ולהיפוך המגמה באירופה במהלך היום. האופטימית בשווקים התבססה על הערכה כי ההכרעה המסתמנת בלוב, כאשר המורדים משתלטים על טריפולי המעוז הגדול האחרון של קדאפי, תגרום לירידה במחירי הנפט. סיבה נוספת לשיפור בשווקים נבעה מציפיות לנאומו של בן ברננקי בוועידה הכלכלית השנתית בג'קסון הול ביום שישי ה-26.8. בדיוק לפני שנה נאם ברננקי בג'קסון הול ואותת לשוק על הרחבה מוניטארית שנייה (QE2), האיתות הזה שלח בזמנו את ה-500P&S לעלייה של כ- 28% בחצי שנה שלאחר ההכרזה.
יום ג' היה יום רגוע יחסית בשווקים אחרי התנודתיות הגבוהה בימים שלפניו. במהלך היום נרשמו לסירוגין עליות וירידות שערים קלות ומדד המעוף סיים את היום בירידה של כ-0.3%.
יום ד' נפתח לאחר עליות שערים חדות יחסית בארה"ב כאשר מדד S&P500 סיים בעלייה של 3.4% ומדד הנאסד"ק סיים בעליה של 4.3% וזאת על אף רעידת אדמה באזור וירג'יניה בעוצמה של 5.8 בסולם ריכטר שהרעידה את כל איזור החוף המזרחי בארה"ב. בניגוד לעליות השערים בארה"ב, המסחר בשווקי אסיה התאפיין בירידות שערים, עקב הודעת סוכנות דירוג האשראי מודי'ס על הורדת דירוג החוב הלאומי של יפן בדרגה אחת ל-Aa3 עם תחזית יציבה. מודי'ס ציינה כי סיכויי הצמיחה הכלכלית של יפן הינם חלשים, דבר שיקשה על הממשלה לשלוט בנטל החוב הלאומי, שעומד ברמה הגבוהה מאז 2009. במודי'ס הוסיפו כי גם הגרעון של יפן ניצב ברמה הגבוהה מאז 2009.לדברי הסוכנות, השפעות רעידת האדמה והצונאמי, יחד עם המאמצים בתחום משבר הכור בפוקושימה, מקשה על המדינה לעמוד ביעד החוב השנה.
במהלך היום התפרסם מדד הביטחון העסקי בגרמניה שצנח לרמה של 108.7 באוגוסט מרמה של 112.9 ביולי, זאת לעומת הציפיות של 37 כלכלנים בבלומברג לירידה לרמה של 111 בלבד. המדד המתבסס על סקר בקרב 7,000 מנהלים בכירים ונמצא ברמתו הנמוכה מיוני 2010. בפברואר נרשמה רמתו הגבוהה ביותר של המדד - 115.4. כמו כן, לפני פתיחת המסחר בארה"ב פורסם נתון הזמנות מוצרי ברי-קיימא בחודש יולי שהראה עלייה של 4%, זאת לעומת צפי הכלכלנים אשר חזו עלייה מתונה יותר של 2%. הנתון של חודש יוני עודכן כלפי מעלה, מירידה של 1.9% ל-1.3%.
לאור כל הנ"ל נפתח המסחר בארץ בירידות שערים של קרוב לאחוז, אולם במהלך היום התהפכה המגמה ומדד המעוף סיים את המסחר בעליה של כ-0.8%
יום המסחר האחרון של השבוע נפתח לאחר עליות שערים של למעלה מאחוז הן בשוק המניות בארה"ב והן בשווקי אסיה. הפקיעה החודשית של אופציות המעוף המתרחשת בתחילת המסחר, היתה ללא שינוי משמעותי במדד המעוף, אולם בהמשך היום עבר שוק המניות לירידות של כאחוז, בעקר עקב הורדת המלצה של בית ההשקעות איי.בי.אי לסקטור הבנקים וזאת למרות עליות שערים של כאחוז בבורסות אירופה. ירידות השערים החריפו לקראת סוף היום ומדד המעוף סיים את היום בירידה של כ-2.4%.
בסיכומו של שבוע, רשמו מדד המעו"ף ומדד ת"א 100 עלייה של כ-2.2% וכ-1.5% בהתאמה, מדד הבנקים עלה בכ-2.9% ומדד הנדל"ן ירד בכ-4% אחרי שבלט לחיוב בשבוע שעבר.
בסיכומו של השבוע, בלטה לטובה מניית הראל ביטוח שפירסמה דו"חות כספיים השבוע ועלתה ביותר מ-10%. מנגד בלטו לשלילה מניות נורסטאר (לשעבר גזית אינק.) שירדו בכ-13%.
מגמה מעורבת באג"ח
בשוק אג"ח הממשלתי היינו עדים השבוע למגמה מעורבת. אגרות החוב השקליות לטווח קצר רשמו עליות שערים קלות ולעומתן האג"ח השקליות הארוכות רשמו ירידות של עד 1%, אחרי עליות חדות בשבועות הקודמים. בשוק אגרות החוב הצמוד למדד נרשמו עליות הן בטווחים הקצרים והן באג"ח הארוכות לטווח של מעל 15 שנה, בעוד שבאג"ח לטווח בינוני נרשמו ירידות שערים קלות.לאחר התנודות החדות בשוק אגרות החוב הקונצרני בשבועות האחרונים, היינו עדים השבוע לתנודות מתונות יחסית. מדד תל בונד 60 סיים את השבוע בירידה של כ-0.4% ומדד התל בונד השקלי ירד כ-0.2%. לסיום, השבוע לא התקיימו הנפקות של אג"ח קונצרני.
הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.