שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר

נועם שליט עם המחאה: מפריטים גם את הרעוּת

כ-15 אלף איש השתתפו בעצרת בת"א, מעטים יחסית לשבועות הקודמים. אביו של החייל החטוף נאם לפני יום הולדתו: "צדק חברתי הוא גם השבת הערכים - לא משאירים חייל מאחור". אלפים בירושלים ובראשון לציון. בוואדי ערה ביקשו מאות יהודים וערבים: "אל תביאו לפה חרדים"

המחאה החברתית חוזרת לרחובות - אבל יחסית בקטן. בכל רחבי המדינה התאספו אלפי בני אדם לשורת עצרות והפגנות במחאה על יוקר המחיה, ובדרישה שכבר הפכה בחודש האחרון לסיסמה השגורה בכל פה: "צדק חברתי". ynet העביר שידור חי מהעצרת בתל-אביב, לשם באו לפי הערכת שוטרים כ-15 אלף איש - הרבה פחות לעומת שבועות קודמים.

 

עוד כותרות על מחאת האוהלים

 

נועם שליט בעצרת בתל אביב. "מגלעד נמנעת הזכות להצטרף למחאה"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בראש הצעדה משדרות רוטשילד הלך הפעם גם נועם שליט, שבנו גלעד יהיה מחר בן 25, חמש שנים בשבי חמאס. "אני ומשפחתי אכן נפעמים למול המחאה המופלאה שהתפשטה לכל רחבי הארץ, בקריאה של מאות אלפי תושבים בתחינה שיקשיבו להם", אמר בעצרת.

 

העצרת בתל אביב. הרחוב מלא, אך פחות מהפעמים הקודמות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
העצרת בתל אביב. הרחוב מלא, אך פחות מהפעמים הקודמות(צילום: מוטי קמחי)

 

שליט הוסיף: "אנחנו דורשים מהמנהיגים לדעת להתייצב אל מול הערך והאמת ולומר בהיעדר חלופות אחרות, עקב אוזלת היד של ממשלת ישראל, לשלם את המחיר המבוקש ולהחזיר את גלעד הביתה. אנחנו אומרים הערב לראש הממשלה ולמקבלי ההחלטות – מנהיג שמוכן להתמודד עם הפקרה במשך שנים רבות של חייל צה"ל ואינו מוכן להתמודד עם הסיכונים הכרוכים בשחרורו, אינו ראוי להנהיג אותנו, את המדינה הזאת.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עוד בערוץ החדשות:

 

לפני היציאה לצעדה ליד שדרות רוטשילד (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
לפני היציאה לצעדה ליד שדרות רוטשילד(צילום: ירון ברנר)

 

"כל כך הרבה דברים נמנעים מגלעד", המשיך אביו של החייל החטוף בדבריו. "מלבד האפשרות לחגוג יום הולדת עם הוריו, אפילו את הזכות להצטרף ממחאת הצעירים מונעים ממנו. חמישית מחייו הצעירים מבלה גלעד בשבי החמאס. גלעד אינו פוסטר, סטיקר או דמות קרטון. גלעד הוא אדם חי. אדם הקבור חי בעזה".

 

"צדק חברתי הוא גם השבת הערכים שעליהם התחנכו דורות של לוחמים - אין משאירים חייל צה"ל מאחור", הדגיש. "האם מנהיגינו שכחו ערכים אלו? הרעוּת, הערכות ההדדית - האם גם ערכים אלו מתכוונים הם להפריט?".

 

מורה מעוטף עזה: יאשרו לעסוק במחאה?

לעומת הפגנות קודמות החודש, ניכרה דלילות במספר המפגינים, לאחר ימים ארוכים ברקע ההסלמה הביטחונית בדרום. "היה צפוי שתהיה ירידה בכמות האנשים", הבהיר אחד ממארגני המחאה, יגאל רמב"ם, "בכל זאת מדובר בשבוע שישי ברציפות בצל לחימה בדרום, ועצרות נוספות מתקיימות באזור המרכז: בפתח תקווה, ראשון לציון וביפו. זה הגיוני מאוד, אנשים צריכים קצת לנוח לקראת השבוע הבא".

 

ההפגנה בירושלים. "נותן לנו מומנטום" (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
ההפגנה בירושלים. "נותן לנו מומנטום"(צילום: נועם מושקוביץ)

 

גם סתיו שפיר הביעה תחושה כי השיא עוד לפניהם: "אני גאה בעם ישראל שהוא שבת שישית ברחובות. לא רק בתל אביב, אלא בעוד שישה מוקדים ברחבי הארץ. המחאה רק הולכת ומתרחבת למקומות חדשים", אמרה ל-ynet. "אנחנו מתכוננים כולנו לשבוע הבא, עמוק בתודעת הציבור יש ידיעה שיהיה אפס רייטינג לסיקור אז, כי אף אחד לא יהיה בבית מול המסכים. כולם יהיו איתנו כאן ברחובות, כדי לוודא שהעתיד של כולנו יהיה טוב וצודק יותר".

 

"אני לא מאוכזבת מכמות האנשים", הבהירה מיכל זילברברג, שהגיעה להפגין בעצרת ברחוב אבן גבירול, "כי אני מאמינה שזו הירידה לפני צעדת המיליון בשבוע הבא, זה השקט שלפני הסערה. המחאה לא יכולה לדעוך, כי כולנו במצוקה אמיתית ובוערת. הישראלים הבינו שהממשלה לא דואגת להם, ולכן הם ימשיכו לוודא שידאגו להם, כפי שמחויבים לעשות. זה שיש ברחוב פחות אנשים הערב, רק יחזק את המאמצים של כל אחד לקראת שבוע הבא".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, נאם והזכיר ש"עדיין חסר כאן מפגין אחד שיכול היה להיות סטודנט היום". הוא דרש מראש הממשלה נתניהו: "תן לנו לחיות בארץ הזו" ותבע שינוי דרמטי בסדרי העדיפויות: "המחאה לא תיפסק. צעדת המיליון כבר בדרך. אנחנו לא נפסיק עד שנראה כאן פתרונות אמיתיים".

 

אלפים צעדו ברחובות ראשון לציון (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
אלפים צעדו ברחובות ראשון לציון(צילום: בן קלמר)

 

ציפי מימון, מורה מעוטף עזה, נאמה ואמרה שעם תחילת שנת הלימודים, "חובה לעסוק עם התלמידים במחאה המתרחשת. חשוב לי לשתף את התלמידים במה שאני עושה חודש וחצי – השתתפות בהפגנות. עננה של שאלות סובבת אותי בעניין תגובת מערכת החינוך למעשיים העתידיים שלי. האם יאשרו לעסוק במחאה רק במערכי שיעורים שיפיץ משרד החינוך? האם יאשרו לעסוק בה אך ורק בין כותלי בית הספר?".

 

"זה נותן לנו מומנטום לשבוע הבא"

בירושלים צעדו כ-3,000 איש מהמאהל שבגן הסוס לבית ראש הממשלה. "הו-הא מי זה בא, מדינת הרווחה", הם צעקו, ושרו "לביבי שלי שלוש דירות". בהמשך נשמעו נאומים, והופעה של ארקדי דוכין. בסיום ההפגנה, חדרו כ-60 פעילים לבניין נטוש ברחוב קינג ג'ורג' בעיר, וערכו במרפסת ערב הקראת שירה. "יש פה זעקה שמצד אחד אין דירות לצעירים בירושלים, ומצד שני יש כל כך הרבה בניינים ריקים", אמר ל-ynet מיכאל, אחד המפגינים.

 

פעילי המאהל בירושלים משתלטים על בניין נטוש (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
פעילי המאהל בירושלים משתלטים על בניין נטוש(צילום: נועם מושקוביץ)
 

"כשאני רואה את האנשים האלה, אני מרגיש המון גאווה להיות ישראלי", אמר ל-ynet פרופסור אבנר דה-שליט מהאוניברסיטה העברית. "לפני כמה שבועות היו עשרות אלפים, וזה שעדיין מגיעים אלפים, למרות כל האירועים, נותן לנו מומנטום, לקראת שבוע הבא - צעדת המיליון. קשה לנבא איך המחאה תסתיים, אני חושב שלנתניהו יש אידיאולוגיה שלא מאפשרת לקדם את הרעיונות שנשמעים פה, אבל משהו צריך לקרות, והעם מביע את דעתו".

 

מפגינים בראשון לציון. "אתם תנצחו את הממשלה הזאת" (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
מפגינים בראשון לציון. "אתם תנצחו את הממשלה הזאת"(צילום: בן קלמר)

 

הפגנה גדולה אחרת נערכת בראשון לציון, לשם לפי המשטרה הגיעו כ-5,000 בני אדם. הם צעדו מהמרכז המסחרי בן-גוריון לכיוון גן העיר, שם הופיעו בעצרת צביקה פיק, אמיר דדון, דניאל סלומון ושליחי הבלוז. בעצרת נשא דברים גם צ'רלי ביטון, מראשי הפנתרים השחורים, שציין כי הוא גאה "לראות את העוצמה והכוח האדיר הזה, שמשקף את מה שהציבור רוצה. 

 

"כשאין לאנשים בית, השלב הבא הוא להילחם על הלחם. העם רעב לקורת גג", הוא המשיך. "הממשלה הזו גבתה מס בסך למעלה מעשרה מיליארד שקלים השנה, והציבור דורש שיחזירו לו את הכסף. חברים, אתם תנצחו את הממשלה הזאת ותביאו אותה לומר שאתם צודקים. אני מאחוריכם במאבק הזה".

 

גם הבירה הצטרפה למחאה. המפגינים בירושלים (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
גם הבירה הצטרפה למחאה. המפגינים בירושלים(צילום: נועם מושקוביץ)

 

בוואדי ערה, מאות הצועדים תושבי חריש והאזור - יהודים וערבים - צעדו בקיבוץ מענית, ומלבד הדרישה לצדק חברתי הניפו כרזות שעליהן נכתב "לא להביא את החרדים אלינו", ו"לא לכיבוש האדמות ולא להרס הבתים וייהוד ואדי עארה". עוד אחר הצהריים הפגינו כ-400 איש מאזור המשולש והשרון בקלנסווה.

 

חיבור בין יהודים לערבים היה גם ביפו, שם כמה מאות השתתפו בצעדת שהחלה מאיצטדיון בלומפילד עד למאהל היפואי בגן השניים ברחוב יפת. הצועדים ביקשו למקד את המחאה בצרכי הפריפריה ודרשו להעלות לראש סדר היום הציבורי את המצוקות.

 

"כשאין לאנשים בית, השלב הבא הוא להילחם על הלחם" (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
"כשאין לאנשים בית, השלב הבא הוא להילחם על הלחם"(צילום: אלי אלגרט)

 

בקצרין נערכה אמש עצרת בהשתתפות כ-800 איש תחת הכותרת "הגולן עם העם". יאיר אחד המפגינים ממושב רמות, אמר שהוא וחבריו דורשים שינוי בחינוך ובחברה בפריפיריה וגם לפתור את בעיית הדיור: "באזור שלנו במיוחד אין מספיק עבודה והמשכורות מאוד נמוכות. החלום לקנות דירה כבר רחוק".

 

בפתח תקווה השתתפו כ-500 איש בצעדה מהמאהל בצומת כפר סירקין לכיוון כיכר המייסדים במרכז העיר. במהלך הדרך, הצטרפו אליהם אנשים נוספים. בכיכר המייסדים מתוכננים נאומים והופעות רחוב.

 

צילום השידור החי: עוז מרון ואסי כהן, הפקה: רוני גל.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 27/08/2011 21:03

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, בועז פיילר, יואב מלכה, רונן מדזיני, חסן שעלאן, סתיו ספיבק, רענן בן-צור ואלי סניור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נועם שליט, אמש
צילום: ירון ברנר
הפגנה בקצרין
צילום: חסן שעלאן
מומלצים