חשש מהתפטרות המתמחים: 'נעבוד כמו במלחמה'
856 מכתבי התפטרות צפויים להיכנס לתוקף בעוד שבוע, בבתי החולים כבר מרגישים את הלחץ: "זה מאיים על המערכת כולה". במשרד הבריאות לא מודאגים: "זה לא יהרוס את המדינה"
בעוד שבוע תיכנס לתוקף התפטרותם של מאות רופאים מתמחים שיצאו נגד ההסכם שנחתם עם האוצר, ובינתיים הם לא נסוגים מעמדתם. האפשרות כי יממשו את האיום נעשית ריאלית יותר ויותר, ובבתי החולים כבר גובר החשש: "אם ההתפטרות תצא לפועל, נעבוד כמו במצב מלחמה".
מחאת הרופאים - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- הרופאים והאוצר חתמו: "נפל דבר בישראל"
- מתקרבים להסכם: שכר הרופאים יעלה ב-49%
- טיוטת ההסכם ל-9 שנים: שעון נוכחות לרופאים
על פי נתוני מועצת הרופאים הצעירה, המרכזת את מאבק המתמחים, עד כה הוגשו 856 מכתבי התפטרות, ועו"ד טל קרת המייצגת את המתמחים, ממשיכה לאסוף מכתבים נוספים. מהנתונים שרוכזו עולה כי המרכז הרפואי שיבא בתל השומר מוביל מבחינת שיעור הרופאים המתפטרים, שמספרם עומד כעת על 149. בבית החולים מאיר בכפר סבא הוגשו 131 מכתבי התפטרות, ברמב"ם שבחיפה התפטרו 130 רופאים, ובאיכילוב התפטרו עוד 118.
"ההתפטרות שלהם מאיימת על המערכת כולה", הבהיר, מנהל בית החולים שיבא, פרופ' זאב רוטשטיין. "אם ההתפטרות תצא לפועל, ניאלץ לעבוד בצורה שלדית, כלומר בסבבים של 12 שעות במקומות
שבהם אנחנו צריכים רופאים כל הזמן, ונוותר על מקומות פחות חשובים. נעבוד כמו במצב מלחמה. נעסוק בעיקר בהצלת חיים. זה לא אידיאלי, וזה לא יכול להימשך לאורך זמן", הוא הבהיר.
יחד עם זאת, הביע רוטשטיין תקווה כי המשבר עוד יימנע. "אני נושא תפילה שהמתמחים יבטלו את ההתפטרות שלהם עוד השבוע. ההסכם כבר חתום, בין אם הוא טוב או לא, וזה כבר לא ניתן לשינוי".
מנהל בית החולים אסף הרופא, ד"ר בני דוידזון, הוסיף: "טרם למדתי את כל פרטי ההסכם אבל ברגע שאבין אותו לעומק, אני אדבר עם הרופאים בבית החולים ובעיקר עם אלו שהגישו מכתבי התפטרות. אני מבין שיש כאלו שמאוכזבים מההסכם, אבל אני בטוח שיש בו ניצוץ של תקווה. כרגע ברור שלבית החולים יהיה קשה מאוד להתמודד עם העומס ללא כמות כזו של מתמחים".
"כבר מפעילים עלינו לחצים לחזור בנו"
ההסכם עליו חתמה הסתדרות הרפואית מציע לרופאים עלייה משמעותית בשכר, צמצום מספר התורניות בחודש ותוספת אלף תקנים, אולם המתמחים מתעקשים כי הפגיעה בתנאיהם חמורה מששיערו בתחילה. לטענתם, צמצום התורנויות ימנע את הגדלת שכרם, וכן הם מאוכזבים מהעובדה כי ההסכם החדש מחייב גם את הרופאים המומחים להמשיך בתורנויות במשך חמש שנים לאחר תום ההתמחות, ללא תגמול כספי ראוי בעיניהם.
"אנחנו בשוק מההסכם הזה", ציין ד"ר עישם דאוד, מתמחה בבית החולים בני ציון. "אני לא יודע אם מישהו בדק אותו כמו שצריך, כי זו ממש קנוניה. התייעצנו עם שני כלכלנים שבדקו את ההסכם, וגילינו שאנחנו הולכים לעבוד יותר ולהרוויח פחות. חלק מהעלייה בשכר מתקזזת בירידה משישה ימים לחמישה ימי עבודה. רופאים מומחים הולכים לעבוד יותר, ומומחים שרק סיימו את ההתמחות הולכים לעשות ארבע תורנויות, שהיום הם לא עושים.
עוד בערוץ החדשות:
"בבתי החולים כבר התחילו להפעיל עלינו לחצים לחזור בנו מההתפטרות", העיד ד"ר דאוד, "אבל עכשיו אנחנו יותר מאוחדים ממה שהיינו. אנחנו לא חוזרים בנו. אנשים רק מצטרפים אלינו והולכים להגיש גם הם מכתבי התפטרות". גם ד"ר נדב חיים, רופא מתמחה מבית חולים שיבא, ציין כי ההסכם רק עודד מתמחים נוספים להודיע על התפטרותם. "ההסכם מעיר עוד ועוד רופאים, שמבינים את גודל האסון. בעצם קברו כאן את מערכת הבריאות בישראל. אני מעריך שהגל הבא של הפיטורים יהיה של רופאים מומחים".
מנגד, במשרד הבריאות מדווחים דווקא כי לא מעט מהמתמחים כבר הביעו כוונה לחזור בהם מהתפטרותם, אך הם ממתינים לראות את ההתפתחויות בימים הקרובים. במקביל, נערכות בדיקות בבתי החולים השונים, לגיבוש תוכנית פעולה מתאימה לאם וכאשר המתמחים יממשו את איומם. מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, גם מקיים שיחות עם נציגי המתפטרים, ובמשרד מתכוונים להנפיק בהמשך השבוע הנחיות למנהלי בתי החולים, שיורו להם כיצד לפעול בנושא.
"אנחנו נערכים לכל תרחיש, כך שההתפטרות לא תפגע במערכת הבריאות", אמר ל-ynet גורם במשרד הבריאות. "אנחנו עושים את מה שנדרש בנושא, אבל אין לחץ. המתמחים מצליחים לעשות יותר רעש ממה שקורה בשטח, וגם אם אלו יתפטרו, זה בטח לא יהרוס את מדינת ישראל".