מחקר: איך לגרום לבנים לדבר על הבעיות שלהם?
חשבנו שגברים לא רוצים לדבר על הבעיות שלהם כדי לא להיתפס כחלשים, אבל מחקר מגלה שלדעתם מדובר בכלל בבזבוז זמן. בעוד שבנות מרגישות טוב יותר אחרי שיחת נפש, הם מעדיפים למצוא הסחת דעת. ואיך זה ישפיע על הזוגיות בעתיד?
עכשיו זה רשמי: גברים חושבים שלדבר על הבעיות שלהם זה בזבוז זמן, כך קובע מחקר שנערך באוניברסיטת מיזורי בארצות הברית ויפורסם בקרוב בכתב העת Child Development.
גברים ממאדים, נשים מנוגה:
- מחקר: נשים משמינות בחתונה, גברים בגירושים
- 15 סימנים שהגיע הזמן להיפטר מהגבר שלך
- למה בני זוג בוגדים - ואיך מתמודדים עם השבר?
"במשך שנים טענו הפסיכולוגים שגברים בעצם רוצים מאוד לדבר על הנושאים שמטרידים אותם, אבל נבוכים לעשות זאת כדי שלא ייתפסו כחלשים", אומרת פרופ' אמנדה רוז, ממובילי המחקר. "עם זאת, כששאלנו אנשים צעירים כיצד דיבור על הבעיות שלהם גורם להם להרגיש, הבנים לא הביעו חרדה או מצוקה בהקשר הזה יותר מבנות. במקום זה, אמרו הבנים שהם פשוט לא רואים את התועלת שבשיחה כזאת".
רוז ועמיתיה ניהלו ארבעה מחקרים מקבילים שכללו שאלונים וצפייה בכמעט 2,000 ילדים ובני נוער החוקרים מצאו כי בנות מצפות שהדיבור על בעיותיהן תוביל לשיפור בתחושות שלהן - הן חושבות שלאחר השיחה ירגישו שמישהו דואג להן ומבין אותן ושהן אינן בודדות כל כך.
אצל הבנים לא נרשם קשר לתחושות שליליות סביב השיחה האישית, ולא נראה שהם מודאגים מבושה, מהצקות של בנים אחרים בנושא או מתחושת כישלון על כך שלא טיפלו בבעיה לבד. הבנים דיווחו שדיבור על הבעיות שלהם יגרום להם להרגיש "מוזר", ושמדובר בבזבוז זמן.
"תוצאות המחקר יכולות לעזור להורים שרוצים לעודד את ילדיהם לדבר על מה שמטריד אותם", אומרת פרופ' רוז. "כשמדובר בבנים, ההורים יוכלו להסביר להם שלא מדובר בבזבוז זמן מוחלט - לפחות עבור חלק מהבעיות, חלק מהזמן. הורים צריכים להבין שעדיף לגרום לבן שלהם להבין את התועלת שבשיחה מאשר לנסות לגרום לו להרגיש בטוח ונטול מבוכה.
"מצד שני, בנות רבות נמצאות בסיכון לדיבור-יתר על הבעיות שלהן, מה שעלול להוביל לדיכאון ולחרדה. בנות צריכות לדעת ששיחה על הנושאים שמציקים להן היא רק דרך אחת להתמודד עם הבעיות".
החוקרים מאמינים שממצאי המחקר יכולים לעזור גם למערכות יחסים זוגיות בעתיד, ולשבור את המעגל המוכר שבו צד אחד של המשוואה (האישה, בדרך כלל) לוחץ על שיחה לפתרון הבעיות בעוד שהצד השני (הגבר, בדרך כלל) מתחמק.
"נשים נוטות ללחוץ על בני הזוג שלהן לשתף בדאגות מודחקות, משום שהן מאמינות שהדיבור גורם לנו להרגיש טוב יותר", אומרת פרופ' רוז, "אבל ייתכן שבן הזוג אינו מעוניין בכך, ומעדיף להתמודד בדרכים אחרות. גברים, לעומת זאת, נוטים לחשוב שדיבור על הבעיות מעצים אותן ומעדיפים להסיח את דעתם מהנושא בפעילויות אחרות".