טיפול שורש: מה זה רוט לאנדרואיד?
ביצוע תהליך רוט לאנדרואיד יחשוף אתכם לעולם נפלא של רומים מבושלים, גיבוי מלא למערכת והתקנת אפליקציות מדליקות, אבל גם כמה חסרונות וסיכונים.
עוד כתבות בנושא:
אבל אם אתם מתכוננים לצאת מהבועה של אפל ולחפש אלטרנטיבות אחרות, סביר להניח שתעברו את הקווים ותרכשו מכשיר מבוסס מערכת הפעלה אנדרואיד מבית גוגל. רגע, אולי אתם בכלל מחזיקים מכשיר כזה אבל לא יודעים מה לעשות איתו מעבר ליכולות הבסיסיות שהוא מציע? בכתבה זו נערוך הכרות עם ROOT - הדרך האולטימטיבית לקחת את הסמארטפון האנדרואידי שלכם צעד אחד קדימה.
מה ההבדל בין רוט לג'יילברייק?
ההבדל גדול. קודם כל, ג'יילברייק ל-iOS היא פריצה לכל דבר, לעומת רוט שבעצם נותנת גישת כתיבה לכל קבצי המערכת וכתוצאה מכך אפשרות לשנות אותם. בגדול, לרוב המשתמשים התוצאה זהה לחלוטין - חופש לעשות עם המכשיר שלך מה שאתה רוצה. על קצה המזלג, המונח רוט מגיע ממערכת ההפעלה לינוקס, עליה מבוססת אנדרואיד והשם למעשה מצביע על משתמש שיש לו את הגישות הגבוהות ביותר למערכת.
הבדל גדול בין השניים מגיע מצד אפל ואנדרואיד. החברים של ג'ובס (אופס, טים קוק) מתנגדים בכל תוקף לפריצת המכשיר. אם אתם עוקבים אחרי פעילות קבוצות הפריצה מול אפל, בוודאי ששמתם לב שמדובר כאן במשחק של חתול ועכבר - הקבוצות מוציאות פריצות, אפל חוסמת אותה עם גירסה חדשה וחוזר חלילה. התוצאה היא שמשתמש שרוצה להישאר עם מכשיר פרוץ, לא יוכל לעדכן כמעט אף פעם לגירסה החדשה ביותר.
המצב באנדרואיד שונה לחלוטין. גוגל, האחראית על מערכת ההפעלה אנדרואיד, מעולם לא הביעה את דעתה על רוט. לא התנגדה ולא עודדה את התהליך. אפשר לנסות ולהבין את הכוון הכללי של אנדרואיד בכך שהמרקט מלא באפליקציות שעובדות רק על מכשירים עם רוט, כך שאם הייתה התנגדות מצד החברה, סביר להניח כי הם לא היו נמצאים שם יותר. גם כאן מגיע ההבדל בין השקפת העולם של גוגל ואפל - זה המכשיר שלך, תעשה איתו מה שאתה רוצה, אבל תדע גם לשאת בתוצאות.
זה חוקי?
חייבים להבהיר דבר אחד חשוב מאוד: ביצוע רוט יבטל ברוב המקרים את האחריות על המכשיר. בין אם רכשתם את המכשיר אצל אחת המפעילות או בחנות פרטית, בעת תקלה רשאי אותו בית עסק להודיע לכם שבגלל שביצעתם רוט למכשיר, האחריות בטלה. לא תמיד זה קורה, והיום המודעות לביצוע רוט גדולה מאוד גם אצל המפעילות ובעיקר בחנויות הפרטיות או ברכישות בחו"ל, אבל אל תגידו שלא ידעתם.
כאן לא תקבלו המלצה אם לעשות למכשיר שלכם רוט או לא. החלטה זו צריכה לבוא מכם על סמך מה שאתם קוראים כאן ובעזרת חיפוש קליל בגוגל שיביא אתכם לאתרים הנכונים ולדוגמאות המתאימות. אם נחזור לחוקיות, בארה"ב ובאנגליה פעולה זו חוקית לגמרי, לעומת ביצוע ג'יילברייק שנחשבת כלא חוקית. נציין רק שבחלק מהמקרים אפשר לבטל את הרוט ולחזור למעשה למצב ההתחלתי של המכשיר.
לא פעם מחזיקי אייפון שפורצים את המכשיר, מרגישים רגשות אשם לאחר הפעולה וסוג של "בגידה" באפל. למזלנו, באנדרואיד המצב לא דומה לזה. למרות חוקיות הפעולה, ישנן כמה יצרניות סמארטפונים שמנסות עדיין לבצע פעולות "אנטי רוט" ברמת החומרה, בעיקר כדי להגן על הנזקים שיכולים משתמשים לא מתקדמים לבצע.
מה זה נותן לנו?
הכל. ביצוע תהליך רוט לאנדרואיד פותח מגרש משחקים כמעט בלתי מוגבל והמשתמשים המתקדמים ירגישו בו כמו ילד בחנות ממתקים. אבל צריך גם לזכור כי התהליך יכול להיות הרסני ולחשוף את המכשיר לסכנות. נתחיל בדברים החיוביים
התקנת רומים מבושלים
כל מביני העניין בוודאי מחייכים עכשיו. אחד הקסמים שיש למערכת ההפעלה אנדרואיד, על פני מערכות אחרות, היא היכולת להתקין רומים "מבושלים". מה זה בעצם ROM? כל מערכת ההפעלה שמותקנת על המכשיר שלכם היא בעצם רום - זה באופן כללי. הרום שאתם מקבלים ברכישת מכשיר אצל מפעילת הסלולר שלכם נקרא Rom Stock והוא בעצם הגירסה הרשמית של היצרנית, בדרך כלל עם ממשק המשתמש הייעודי לאותה חברה.
הרומים הרשמיים יכולים להיות משעממים מאוד, כוללים כמות בלתי נסבלת של אפליקציות לא שימושיות או כאלה שלא תשתמשו בהם לעולם. כל הדברים האלה משפיעים באופן ישיר על מהירות המכשיר ועל צריכת הסוללה. המשוואה פשוטה מאוד - פחות "זבל" על המכשיר יגרום לו לעבוד מהר יותר, להגיב טוב יותר ולקבל חיי סוללה ארוכים יותר.
את הרומים המבושלים לוקחים מביני עניין, מטפלים בהם בכל הרמות - החל מניקוי קבצי מערכת לא רלוונטיים או כאלה שסתם מכבידים, שינוי ויזואלי, הוספת טוויקים מדליקים ועוד. עולם הרומים המבושלים התפתח מאוד במהלך התקופה האחרונה והיום כמעט כל מכשיר אנדרואיד ראוי מקבל את הכבוד להיות חלק מזה. ברשת תוכלו למצוא כמות נאה במיוחד של אתרים שמתעסקים עם רומים מבושלים ופיתוח אפליקציות שונות, כשהטוב ביותר הוא XDA Developers. בתוך הפורומים הגדולים שם, תמצאו את המכשיר שלכם ותיכנסו לעולם מופלא שלא הכרתם.
שליטה מלאה
אתם הבוס. אחרי שביצעתם רוט תוכלו לשלוט בכל תהליך או יישום במכשיר. להחליט לבד אם קובץ המערכת הזה מתאים או שאתם רוצים לשנות אותו. כמו שכתבנו קודם, אתם תחליטו אם תישארו עם הרום המקורי של המכשיר או תעברו לרום מבושל, תחליטו אם הצבע של שורת ההתראות לא מתאימה לכם ותשנו אותה, או תתקינו מהמרקט אפליקציות שיכולות לעבוד רק אם המכשיר עבר רוט.
למשל, עם Root Explorer או אפילקציות דומות, תוכלו לטפל נקודתית בכל קובץ שנמצא במערכת שלכם. לשנות לו הרשאות, להחליף אותו בקובץ אחר ועוד פעולות רבות. חשוב שתדעו מה אתם עושים - הנזק יכול להיות בלתי הפיך.
גיבוי מלא
גיבוי מלא ואמיתי לאנדרואיד אפשר לעשות רק עם מכשיר שעבר תהליך רוט. נקודה. כל אותן אפליקציות שמציעות לעשות גיבוי בלי רוט, לא שוות יותר מדי התייחסות, ובטח שלא את הכסף שהן עולות. ישנן שתי אפשרויות גיבוי עיקריות באנדרואיד, כשהמשתמשים המתקדמים משתמשים בשניהם במקביל.
הראשונה היא יצירת גיבוי "תמונה" של מערכת ההפעלה כמו שמוכר לנו ממערכת ההפעלה חלונות על ידי התקנת Recovery וביצוע גיבוי מלא לכרטיס הזיכרון שלכם. לאחר שגיביתם את כל המערכת שלכם, תוכלו בכל רגע נתון לשחזר אותה מאותה נקודה שהפסקתם. זה מצויין לכל מי שאוהב לנסות רומים חדשים ולחזור אחורה במהירות וביעילות.
האפשרות השניה היא גיבוי קבצים באופן פרטני ושיחזור שלכם לאחר התקנת רום חדשה או ניקוי המערכת. אחת הטובות בשוק היא Titanium Backup ובעזרתה תוכלו לבחור איזה קבצים לגבות, מתי לשחזר וכו. מיותר לציין שהאפליקציה הזו עובדת רק על מכשירים שעברו רוט. במרקט יש כמה אפליקציות טובות ויעילות לגיבוי. קחו בחשבון שהן לא חינמיות אבל שוות כי שקל.
למה לא לעשות רוט?
עד עכשיו הכל היה מושלם. קראתם את הדוגמאות שהבאנו כאן וקיבלתם תיאבון לעשות רוט כבר עכשיו, אבל חשוב מאוד שתקראו גם את הקטע האחרון ותבינו גם מה הסכנות שאיתן תתמודדו.
בריק למכשיר
הדבר האחרון שאתם רוצים לעשות הוא להפוך את המכשיר שלכם ל-Brick. למה בריק? כי ברגע שאתם מבצעים פעולה לא נכונה או טועים במשהו, הסכנה הגדולה שהשימוש הבא שלכם במכשיר יהיה בתור מעצור לדלת או מחזיק ניירות. למי שעדיין לא הבין, אם המכשיר שלכם הגיע למצב "בריק", תגידו לו יפה שלום. לא קל להגיע למצב הזה ואם אתם עוקבים אחרי ההוראות בקפדנות ולא משמיטים תהליכים כי הם נראים לכם לא חשובים, אין סיבה שתמצאו את המכשיר שלכם מת, אבל תמיד תזכרו ששום דבר לא בטוח ב-100%.
יש שתי סיבות עיקריות שבגללן הסמארטפון מגיע למצב של מוות קליני. הראשונה היא התקנת רום ובאמצע התהליך הסוללה מתרוקנת. ברוב המקרים, אין מכאן דרך חזרה, גם לא ברמה של מעבדה מתקדמת. הסיבה השניה קשורה בהתקנה של רום שלא מתאים למכשיר שלכם. חשוב לזכור - לכל מכשיר מפתחים רומים ייעודיים שמתאימים רק לו. כמובן שיש עוד סיבות רבות לביצוע בריק למכשיר, אבל כמו שציינו, אם תעקבו אחרי ההוראות ולא תהיו יותר מדי הרפתקנים, לא תגיעו לזה.
אבטחה
בגלל שאתם עומדים להתקין אפליקציות וקבצים ממקורות לא ידועים ולא מאושרים רשמית על ידי היצרן או אנדרואיד, תהיו תמיד חשופים לכשלי אבטחה. לכן, חשוב מאוד לדעת מאיפה אתם מורידים דברים ואם משהו נראה לכם חשוד או מוזר - לוותר על התענוג.
מומלץ מאוד להוריד את התוכן מאתרים מוכרים. כאלה שאחרים המליצו עליהם ונראים לכם מספיק אמינים כדי לסכן את הסמארטפון היקר שלכם. מומלץ גם לעבור על פורומים נוגעים בדבר, לקרוא ולחקור. העובדה שאתם "יוצאים" לעולם הפתוח ומשתחררים מהמרקט, יכולה להיות טובה, אבל גם הרסנית.
חומרה
אפשר גם לבצע שינויים ברמת החומרה אחרי שהמכשיר שלכם עבר רוט. אחד הבולטים שבהם היא האפשרות לבצע המהרה (Overclocking) למעבד. זה יכול להיות נפלא לקבל תוצאות של מעבד 1.2GHz כשבפועל יש למכשיר שלכם "רק" 700MHz, אבל זה יכול להיות הרסני, הרסני מאוד. רוצים להמהיר את המעבד? תקראו מידע רלוונטי, תבינו מה אתם עושים ותשכחו מקיצורי דרך. ביצוע לא נכון של המהרה יכול בקלות לשרוף לכם את המעבד ואיתו גם חלקים אחרים.
לסיכום
ביצוע רוט לסמארטפון האנדרואידי שלכם יכול להיות מבורך, אבל כרוך גם בסכנות ולפעמים גם באובדן אחריות. אם החלטתם לעשות את זה, ייפתח בפניכם עולם מלא ברומים אלטרנטיביים, אפליקציות ואפשרות לגבות את כל המערכת שלהם בקליק אחד ובאותה קלות גם לשחזר אותה. לא בטוחים? תשאלו. אפשר להיעזר במערכת הפורומים הישראלית iandroid בה תמצאו קהילה עוזרת ותומכת.