איירין בדרך לקנדה: נזק של 20 מיליארד דולרים
הסופה הטרופית "איירין" שהגיעה לביקור קצר בתפוח הגדול גרמה לנזקים כבדים - הפסקות חשמל, הצפות ואובדן ימי עבודה. מניין ההרוגים עלה ל-18. למרות היחלשות הסופה, שנעה צפונה, קרא הנשיא אובמה לאזרחים לגלות ערנות: "זה עוד לא נגמר"
אחרי שחלפה על פני ניו-יורק , וגרמה לנזק כלכלי כבד, הסופה בדרך לקנדה: הסופה הטרופית איירין שחלפה על פני ניו יורק וצפון-מזרח ארצות-הברית גבתה את חייהם של לפחות 18 בני אדם. יותר מ-4 מיליון בתים נותקו מזרם החשמל, ונזקי הסופה נאמדים ב-20 מיליארד דולר לפחות. למרות היחלשות הסופה, הנשיא ברק אובמה התייצב הלילה מול המצלמות וקרא לאזרחים להמשיך לשמור על ערנות.
הוריקן איירין - כל הדיווחים ב-ynet:
- ישראלים בניו-יורק: "לא אקשן, ולא נעליים"
- הסופה עברה את ניו יורק: "לא היה כל כך נורא"
- צפו ברגע שלפני: הוקי בניו יורק, שמח ברשת
- ניו יורק בסופה: הצפות ודרכים חסומות
עוד בערוץ החדשות :
בניו יורק, כ-370 אלף אזרחים שפונו מבתיהם, הורשו לשוב אליהם בשעה 22:00. אבל למרות שההוריקן נחלש לסופה טרופית, בארה"ב עדיין חוששים. לדברי הנשיא אובמה, השפעות הסופה ימשיכו להיות מורגשות בתקופה הקרובה, ומאמצי ההצלה והשיקום יימשכו. "זה עוד לא נגמר", הבהיר והפציר באזרחים להישמע לרשויות.
"עדיין לא יצאנו מזה לגמרי", אמרה גם השרה לביטחון הפנים, ג'נט נפוליטנו, "איירין עדיין גדולה ובעלת פוטנציאל לגרום נזק". החזאים צופים כי הלילה תעשה איירין את דרכה לכיוון קנדה, שם כבר פורסמו אזהרות לקראת הגעתה. היא צפויה להכות בקוויבק בשעות הבוקר ולהגיע למרחק של כ-200 ק"מ ממונטריאול.
למרות שבארה"ב ציפו לנזקים כבדים יותר ברכוש ובחיי אדם, הסופה הזאת תעלה לא מעט למשלם המסים האמריקני. הערכות הנזק הראשוניות דיברו על 7-13 מיליארד דולר, אך כעת הן כבר טיפסו ל-20 מיליארד. "הערכות מחודשות של הנזק הישיר מסופת ההוריקן איירין מדברות על 20 מיליארד דולר", אמר פיטר מוריצי, פרופסור באוניברסיטת מרילנד, בראיון לרשת ABC. "צריך להוסיף לזה אובדן של שני ימי עבודה, וההפסדים שגרמה הסופה עלולים להגיע ל-40-45 מיליארד דולר". במדינת ניו יורק מרוכזת 16 אחוז מכלכלת ארה"ב, ולכן הנזק לכלכלה האמריקנית עלול להיות כבד ביותר.
לא רק במדינת ניו יורק הרגישו היטב את הסופה אלא גם במדינות סמוכות בצפון-מזרח ארצות-הברית. ברשת CNN דווח כי כי בשל ההצפות, המצב בחלקים מדרום מדינת ורמונט "נוראי". לדברי מארק בוסמה, דובר רשות החירום במדינה, "מספר עיירות קטנות כוסו לגמרי במים, קיבלנו דיווחים על אנשים שננטשו בבתי ספר ובמכוניות". הוא הוסיף כי "אשה אחת נשטפה במורד נהר. המים נמצאים בערך בכל מקום".
בניו ג'רזי מתו שני בני אדם, בהם אשה שנסחפה עם מכוניתה בשיטפון וכבאי בתפקיד. יותר מ-250 כבישים נסגרו במדינה, וכ-15 אלף בני אדם קיבלו מחסה ב-45 בתי מחסה במהלך הלילה.
שדות התעופה לא ייפתחו לפני יום שני בערב
איירין היכתה אתמול בשעות הבוקר (שעון מקומי) בקוני איילנד עם רוחות במהירות של כ-90 קמ"ש, אולם לאחר קצת יותר משעה היא עברה משם, והשמש החלה לזרוח באזור מנהטן. בזמן הקצר הזה היא הורידה גשמים רבים והצליחה לגרום להצפות. בארה"ב חזו בסוף השבוע כי היא תגרום לנזקים כבדים, ופינו מאות אלפי תושבים מבתיהם. כמוכן , שדות התעופה נסגרו ומערכות התחבורה הציבורית הושבתו.
שדות התעופה המרכזיים - קנדי, לה גוורדיה וליברטי - עדיין סגורים. ברשות הנמלים של ניו יורק וניו ג'רזי אמרו כי הם צפויים להיפתח ביום שני בשעות המאוחרות.
חברת "אל על" הודיעה אתמול כי על רקע הסופה, תוציא טיסה מיוחדת מנתב"ג לניו יורק. טיסה 021 תצא לנמל התעופה על שם קנדי ב-30 באוגוסט בשעה 11:40. בנוסף, ייצאו שתי טיסות מיוחדות מניו יורק כדי להחזיר לארץ נוסעים שטיסתם לא יצאה בשל מזג האוויר הסוער וסגירת השדה. עוד נמסר מחברת התעופה כי טיסות 027 ו-001 נדחו ליום שני ב-4:50 ו-4:45.
חברת התעופה האמריקנית "קונטיננטל איירליינס" הודיעה כי בכוונתה להוציא ביום שני בצהריים שלוש טיסות מישראל לנמל התעופה ליברטי שבניוארק, ניו ג'רזי, על סמך ההערכה כי הוא ייפתח לכמה שעות.
מדובר בשתי טיסות קבועות של החברה שתוכננו מראש וטיסה נוספת מיוחדת.
עדיין לא ברור מתי יתחדשו שירותי התחבורה הציבורית בניו יורק. ראש העיר, מייקל בלומברג, אמר כי הנסיעה לעבודה ביום שני תהיה "קשה". נראה כי תחילה יפעלו מחדש האוטובוסים כאשר מערכת התחבורה הציבורית תחזור לעבודה. לעומת זה, כל הגשרים והמעברים התת קרקעיים למכוניות נפתחו מחדש לתנועה, חוץ מגשר "קרוס-ביי" בקווינס.
בינתיים, באוקיינוס האטלנטי נוצרה כבר סופה טרופית נוספת, בשם "חוסה". הסופה הזאת, לעומת "איירין", לא מהווה איום על אזרחי ארצות הברית או על האינטרסים האמריקנים במפרץ מכסיקו.