הערכות: גם אם מרגול תורשע, לא בטוח שתיכלא
למרות הציטוטים המאיימים ו-9 שנות המאסר לסעיף האישום - הנסחטים לכאורה לא משתפים פעולה, לא נעשה שימוש באלימות, ולמרגלית צנעני אין עבר פלילי. "יתחשבו גם בתרומתה לתרבות", אומרים משפטנים. ולמה מתעקשים על עוד מעצר?
מרגלית צנעני נחשפה כ"ראש ארגון פשע" לפי הפרקליטות, שהגישה נגדה הבוקר (יום ב') כתב אישום חמור בגין סחיטה באיומים. הוא מתאר בפירוט מסכת של השתלטות עבריינים על נתח שמן בבידור בישראל, וגם התערבות ב"כוכב נולד". בכל זאת, משפטנים שעיינו במסמך המלא, מביעים ספק לגבי האפשרות שצנעני תיכלא.
זמרת מאחורי הסורגים - כתבות אחרונות ב-ynet:
- אישום חמור נגד צנעני: "התנהלה כאחרונת העבריינים"
- מרגול איימה: "תיזהר מחזן, זה לא הפרסי מנתניה"
- השיטה: מרגול, כוכב נולד והשדרנים "של דומרני"
- מיהו הפרסי מנתניה? "מרגול טעתה כשזלזלה בו"
- לעיון בכתב האישום המלא - לחצו כאן
"עבירה של סחיטה באיומים היא עברת פשע, צנעני מואשמת בחלופה החמורה יותר של העבירה שלפיה משולב בסחיטה איום והטלת אימה, לכן עונש המאסר המקסימלי הוא 9 שנים", אמרה ל-ynet ד"ר מיכל טמיר, מרצה בכירה במכללת שערי משפט, מומחית במשפט ציבורי וסדר דין פלילי.
בנוסף, הזכירה תמיר, מאחר שחברה לאנשים נוספים, צנעני מואשמת גם בקשירת קשר לביצוע פשע. "חשוב לציין שגם אם תורשע, הענישה תלויה במכלול רב של נסיבות ובכלל זה תלקח בחשבון העובדה שלצנעני אין עבר פלילי, וכן תרומתה לתרבות הישראלית ארוכת השנים. יש לזכור כי היא עדיין לא הורשעה ועדיין בחזקת חפה מפשע".
עו"ד דוד יפתח, מבכירי עורכי הדין הפליליים בארץ, אומר שאם הפרקליטות תצליח להוכיח עובדות של סחיטה באיומים, "יש לזכור שבדרך כלל תיקים כאלו מסתיימים בעונשים לא כבדים. כאשר מדובר באדם ללא עבר פלילי כמו מרגלית צנעני, במקרים רבים הדבר מסתיים ללא מאסר בפועל בכלל".
החלקים החלשים, החלקים החזקים
הוא מבקש לחלק את ניתוח כתב האישום לשניים: "ראשית ברור כי במקרה הזה הסיפור שמספר התובע הוא ארוך ומלא פרטים כדי לנפח את העניין. בדרך כלל לפי חוק סדר הדין הפלילי, בכתב האישום כותבים את העובדות המהוות את העבירה ולא סיפורים ארוכים כמו בכתב אישום זה. כשאני נתקל בכתבי אישום ארוכים מעין אלו זה לרוב מעיד על קשיי התביעה להוכיח דברים קונקרטיים".
הנקודה החשובה ביותר שרואה עו"ד יפתח היא שלא נעשה שום שימוש באלימות או כוח פיזי, "ועולה מכתב האישום שצנעני ביקשה במפורש שלא להפעיל אלימות כזו".
ד"ר טמיר מזכירה שהנקודה הבעייתית מצד הפרקליטות היא שהקורבנות אינם מודים כי אכן התקיימה סחיטה. "החלקים החזקים הם תמלילי האזנות ומכלול הנסיבות שמעידים על כך שהמשטרה טוותה את האריג בצורה מאוד מדוקדקת, הגיעה לתשדירים של כוכב נולד ועקבה אחרי התנהגותה של צנעני גם שם, והשכילה לזהות ולהראות את הקשר שבין ההוראות שקיבלה מהעבריינים לכאורה לבין התנהגותה ואמירותיה בפועל".
התוצאות המקוות מבחינת מרגול התממשו
ד"ר קרן שפירא-אטינגר, מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן, טוענת על בסיס הניסיון כי הוכחת העבירה של סחיטה באיומים "קשה ככל שהאיומים הם חמורים ומשמעותיים יותר, שכן על פי רוב הנסחטים אינם ששים לשתף פעולה ומעדיפים לשלם את הנדרש מהם ולהשתיק את הפרשה.
"זו הסיבה שחלק גדול מפרשות הסחיטה באיומים שמגיעות לבתי המשפט עוסקות דווקא ברף הנמוך של האיומים ואילו הפרשות החמורות מגיעות לדיון בעיקר כאשר האיומים מתממשים והופכים לאלימות כלפי הנסחטים, דבר שלא התרחש בעניין זה".
המקרה של צנעני חריג מבחינה זו, מזכירה ד"ר שפירא-אטינגר, מכיוון שעיקר הראיות בתיק נאספו כתוצאה מהאזנות של המשטרה, עליהן נסמך כתב האישום, בהיעדר תלונה. "בהנחה שהתביעה איננה מקבלת סיוע מהנסחט, נותר לנו לראות אם תוכל צנעני לספק הסברים מניחים את הדעת לדברים שנקלטו בהאזנות הסתר, אשר על פני הדברים מציירים תמונה ברורה של מסכת איומים חמורה ועקבית שהניבה את התוצאות המקוות מבחינתה, והביאה את אמרגנה להיענות לכל דרישותיה".
לגבי בקשת הפרקליטות להארכת מעצר עד תום ההליכים - שסויגה באפשרות שחרור בכפוף לתסקיר מבחן - ד"ר טמיר מעריכה ש"במקרה של צנעני הדעת נותנת שאם תובא חלופה סבירה,
כגון מעצר בבית קרוביה, באופן שיניח את דעתו של בית המשפט, אז תוטל חלופת מעצר".
עו"ד יפתח מביע תמיהה על הגדרת ה"מסוכנות לציבור" של מרגול. "עולה מכתב האישום שצנעני ביקשה במפורש שלא להפעיל אלימות, ולכן אני תמה מדוע טוענים כל הזמן שהיא כה מסוכנת עד שאי אפשר לשחררה. ואם תשוחרר - מדוע למעצר בית עד תום ההליכים, כאשר משפט מסוג זה עלול להמשך אף מעל לשנה?".