שתף קטע נבחר

אחיו של הקצין שאנס: "סימנו מטרה כי הוא דרוזי"

זאהר עאטף תקף מינית חיילת שהייתה כפופה לו כשהיה אל"מ. עונשו קוצר בשנה וחצי, אך הפרקליטות עתרה ובדיון בבג"ץ טענה שוועדת השחרורים סימנה מטרה. אחיו התפרץ: "צה"ל סימן מטרה, כולכם שקרנים, תתביישו". הפרקליטה ענתה: "לא אני ביצעתי את המעשים"

קיצור עונשו של זאהר עאטף, הקצין שאנס חיילת, הגיע הבוקר (יום ג') לבג"ץ - והרגשות העזים התפרצו. לאחר הדיון הסוער, פרץ במסדרונות בית המשפט עימות חריף בין נציגת הפרקליטות, שעתרה נגד השחרור המוקדם, לאחיו של זאהר, מחפוז.

 

קצין ואנס - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

נציגת הפרקליטות, יוכי גנסין, ציינה בדיון כי ועדת השחרורים שמה לה מטרה - לשחרר את זאהר. לאחר הדיון, האח שזעם על דבריה, צעק לעברה ואמר: "צה"ל הוא זה שסימן את המטרה, אתם שקרנים אחד אחד, סימנתם מטרה בגלל שהוא דרוזי. תתביישו לכם". גנסין, בהתפרצות לא אופיינית, השיבה: "אנחנו צריכים להתבייש? אתם תתביישו. לא אני ביצעתי את המעשים האלה".

 

האח מחפוז צועק על נציגת הפרקליטות. "שקרנים" (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
האח מחפוז צועק על נציגת הפרקליטות. "שקרנים"(צילום: גיל יוחנן )
  

האח לא נשאר חייב ואמר לעו"ד גנסין: "אתם מדברים שטויות, סימנתם מטרה כי אחי דרוזי. צה"ל לא אוהב דרוזים. כל המשפט הזה היה שקר אחד גדול, אחי לא עשה את מה שטוענים שעשה".

 

עאטף הורשע באונס וביצוע עבירות מין בחיילת שהייתה כפופה לו בזמן שהיה אלוף-משנה. הוא נידון לשש שנות מאסר בספטמבר 2006 והורד לדרגת טוראי. כמו כן, הוא נדרש לשלם פיצויים בסך 35 אלף שקלים לחיילת המתלוננת.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

הוא ביקש מספר פעמים לקצר את עונשו, ובתחילת החודש החליטה ועדה צבאית לקצרו בשנה וחצי. בעקבות ההחלטה הגישה פרקליטות המדינה עתירה לבג"ץ בשם הפרקליט הצבאי הראשי, בבקשה לבטל את החלטת הוועדה, שעיינה במקרה, והחליטה להמיר את יתרת עונשו במאסר על תנאי. בעתירה נטען כי משמעות ההחלטה היא שעאטף ירצה מעט יותר מארבע שנות מאסר, "תוצאה שלוקה בחוסר סבירות קיצוני ויש בה כדי להביא לפגיעה חמורה באינטרס הציבורי, לפגיעה חמורה בחוסנו של הצבא ובאמון בשדרת הפיקוד בו", נכתב.

 

"פגיעה באמון הציבור בצבא"

במהלך הדיון היום בבג"ץ טענה נציגת המדינה, עו"ד הילה גורני, כי המסקנה שאליה הגיעה ועדת השחרורים בלתי מתקבלת על הדעת. "זוהי פגיעה קשה בתוצאה, פגיעה קשה ביותר באמון הציבור ובאמון ההורים השולחים את בניהם", הדגישה, "זוהי פגיעה אנושה בכל ערכי הצבא וזוהי תוצאה שמביאה לפגיעה של אמון הציבור בצבא". לדבריה, "העונש שהוטל על עאטף קל ונמוך. הוא לא עשה צעד אחד בו הוא מודה ומתחרט. זוהי תוצאה שפוגעת באופן עמוק באמון הציבור".

 

"סימנתם מטרה כי אחי דרוזי" (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
"סימנתם מטרה כי אחי דרוזי"(צילום: גיל יוחנן )
 

עו"ד ליאת קליין, נציגת איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית שגם מופיעים בעתירה, הוסיפה כי בהחלטתה לא שקלה ועדת השחרורים את הפגיעה בקורבנות עבירות המין ולא חשבה על המסר שמועבר להן. "העובדה שנשים רבות אינן מתלוננות היא בגלל שלא ממצים עם העבריינים את הדין", אמרה בדיון.

 

מנגד, פרקליטו של הקצין לשעבר, עו"ד אביגדור פלדמן, אמר בדיון כי האינטרס הציבורי לא מתמצה רק בהענשה, אלא גם ביכולתו של האסיר לעבור תהליך שיקום. "כל טיפול מתחיל בהכחשה והמטרה של טיפול היא לנסות ולהרוס את חומת ההכחשה ולטפל ולשקם", הסביר, "השאלה היא האם האינטרס הציבורי שעאטף ימצה את עונשו עד הסוף גובר על הצורך לשקם אדם שיש לו פוטנציאל ויכולת ושיש בו קלקול באישיות?".

 

עוד הוא טען בדיון כי "הציבור הנאור ולא הציבור שמתאסף בכיכרות, מבין שיש משקל משמעותי ליסוד השיקום וכי ענישה ללא שיקום היא ברוטלית ויש בה רק את יסוד הכוח והכפייה".

 

"במקום התובעת, הייתי מתנצל"

במהלך הדיון תהו השופטים חנן מלצר, אליעזר ריבלין ואליקים רובינשטיין, מדוע לא הוצע תהליך שיקום לעאטף בתקופת שהותו בכלא. השופט מלצר גם העיר על טענתה של עו"ד גנסין, לפיה לא ייתכן שהקצין לשעבר ישוחרר לפני שהביע נכונות לקחת אחריות על מעשיו.

 

"הטיעון הזה היה הרבה יותר חזק אם הייתם נותנים טיפול כזה בכלא", אמר השופט, "יש טיפול לגבי אלו שמכחישים. אם הייתם נותנים טיפול כזה גם למכחישים, מבחינת האינטרס הציבורי זה היה מסייע". בתגובה לכך אמרה נציגת הפרקליטות כי "ועדת השחרורים ערבבה בין טיפול שמגיע לו מהשב"ס לבין טיפול שמגיע לו על-ידי גורמים מקצועיים במערכת בריאות

הנפש".

 

בתום הדיון ציינו השופטים כי ימסרו את החלטתם בימים הקרובים. "עאטף הסכים לכל טיפול שיינתן לו, בין במסגרת מערכת בריאות הנפש (מב"ן) ובין במסגרת שב"ס", אמר עו"ד פלדמן אחרי הדיון, "הוועדה קבעה שעאטף הסכים לטיפול, אולם גורמי מב"ן לא עשו כלום".

 

עו"ד פלדמן גם מתח ביקורת על דבריה של עו"ד גנסין, ואמר: "בניגוד לדברי התובעת, הוועדה לא סימנה מטרה, זוהי אות קלון לנציגת המדינה להגיד שהוועדה סימנה מטרה לשחרר את עאטף. במקומה הייתי מתנצל בפני הוועדה, זהו ביזוי הוועדה, זוהי אמירה שפוגעת באמון הציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
זאהר עאטף בבית הדין הצבאי
צילום: עופר עמרם
בנו של עאטף בבית המשפט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים