שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל פוטוס

הדלפת הסוכנים בוויקיליקס: "מבוכה כן, סכנה לא"

האם הדיווח על פרסום שמותיהם של סוכני ביון עלול להעמיד את הביטחון הלאומי בסכנה? בארה"ב גינו את ההדלפה ואמרו כי היא תקשה על המאמצים לשיתוף פעולה עם מדינות, אך מומחים המעיטו בערכה. "תיגרם מבוכה, אך מקורות לא בסכנה"

מה היקף הנזק לישראל מחשיפת המסמכים הלא ערוכים של ויקיליקס ומי בכלל הדליף את המסמכים הללו? העיתונים הגרמנים "דר שפיגל" ו-"דר פרייטג" פרסמו אמש (יום ב') שמות של מי שמסתמנים כסוכני מוסד מישראל, וכסוכני ביון מאיראן וירדן. לפי אותם דיווחים, הרקע לחשיפה הוא מאבק פנימי בין מייסד ויקליקס, ג'וליאן אסאנג', לכמה מעמיתיו שפרשו מהאתר, בהם דוברו וסגנו של אסאנג', דניאל דומשייט-ברג. האתר עצמו הכחיש כי נחשפה זהות סוכני ביון, אך בארה"ב גינו את ההדלפה ואמרו כי היא "מסכנת את ביטחונם של אנשים".

 

"ויקיליקס" בכותרות:

 

ואולם, מומחים ישראלים בתחומי התקשורת והמודיעין המעיטו בשיחה עם ynet בנוגע לסכנה הביטחונית העולה מהמסמכים. עם זאת, כולם הסכימו שמדובר ב"עליית מדרגה" במבוכה שגורם אתר ההדלפות לממשל האמריקני.

 

"המילה 'סוכנים' היא מילה מטעה", סיפר ל-ynet גורם בכיר לשעבר בקהילת המודיעין הישראלית. "ויקיליקס מתבסס בעיקרו על מסמכי משרד החוץ האמריקני שאינו מפעיל סוכנים, אלא דיפלומטים. סוכנים הם אנשים הבוגדים במדינותיהם ועלולים לשלם מחיר כבד על מעשיהם. במקרה הזה סביר שיחשפו שמות של אנשים שאכלו צהריים עם דיפלומטים אמריקנים ודיברו", אמר הגורם.

 

"ייתכן שיהיו במסמכים ציטוטים של אנשים שלא התכוונו ששמותיהם יתנוססו בכלי התקשורת". אמר גורם נוסף. "אלה יכולים להיות פרטים מביכים ברמת הפרט או ברמה הפוליטית עוד הרבה לפני הרמה הלאומית. המקורות יכולים להיות עובדי מדינה, גורמים פוליטיים, עיתונאים או אנשי עסקים. זו קשת האנשים שבאים במגע עם השגרירויות האמריקניות. צריך לזכור שרבים מחזרים אחרי האמריקנים, ולכן עצם ציון שמו של אדם כזה או אחר עלולה להעמיד אותו בבעיה, אך אין הדבר אומר שמדובר במקורות מודיעיניים".

 

"זה לא ביג דיל"

ראש המוסד לשעבר, שבתי שביט, אמר כי מניסיונו בעולם הצללים, שירותי ביון בינלאומיים לא חושפים זה בפני זה את זהותם של מקורות מידע. "חשיפת מקור היא צעד מאוד מאוד חריג. ניתן להצביע על מקרים בודדים סופר חריגים במגרש המשחקים הזה שהיו חשיפות. על פניו, הסכנה אינה עמוקה ורחבה כפי שמציירים אותה. גם אם אכן נחשפו זהויות של מקורות ישראליים לכאורה - יש להתייחס אל הדבר בחשדנות שכן תמיד קיימת האפשרות שמדובר בספקולציות בלבד".

 

אלוף במיל' יצחק בן-ישראל מסכים עם עמיתיו ומדגיש כי "עד שנראה את המסמכים הלא מצונזרים בעינינו, לא נוכל לדעת אם כלל התקיימה פגיעה ומה היקפה. בהרבה מדינות בעולם כולל ארה"ב, אם אתה סוכן של גוף מודיעין זר, כמו המוסד, ואתה עובד בארה"ב, החוק אומר שאתה צריך להירשם כסוכן זר.

 

"יכול להיות שישנם מסמכים שנחשפו שבהם דיווחים אמריקנים על פגישות עם נציגים מסוימים. אך זה לא אומר שמדובר במרגלים ששמם בחיים לא היה רשום בשום מקום", ממשיך בן-ישראל. "האפשרות היחידה היא שהצליחו לפרוץ לתוך מחשבי המוסד שזה דבר שלא נטען וגם אינו הגיוני. הדבר שהכי מתקבל על הדעת הוא שנחשפו שמות נציגים של גופי מודיעין בכל מיני מקומות. זה לא ביג דיל".

 

אתר ויקיליקס הכחיש הערב כי חשף זהות של סוכני ביון בגל ההדלפות האחרון שלו בשבוע שעבר, שבו פורסמו כ-133 אלף מסמכים ותכתובות נוספים של שירות החוץ האמריקני. "זה לחלוטין לא נכון שמקורות ויקיליקס נחשפו או ייחשפו", הודיע בעמוד הטוויטר שלו. במקביל, גינתה ארה"ב את ההדלפה וציינה כי היא "מסכנת את ביטחונם של אנשים, את ביטחונה הלאומי של ארה"ב ואת המאמצים לשיתוף פעולה עם מדינות שונות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסאנג'. סכסוך בוויקיליקס
צילום: רויטרס
צילום: עופר עמרם
שביט. חשיפת סוכנים - רק במקרים נדירים
צילום: עופר עמרם
יצחק בן-ישראל
צילום: ירון ברנר
מומלצים