שתף קטע נבחר

 

מוזיאון ליין: אל תעשי לי פוזות ברחוב

סרטונים שמציגים נשים בעלות מבנה גוף ממוצע עומדות קפואות בפוזות מתוך מגזיני אופנה מנסים להראות לנו מה מוכרים לנו כשמוכרים לנו את המגזינים האלו. וגם: בובות מין מחופשות לכלות וחביתת בארבי

יולנדה דומינגז היא אמנית ספרדייה שמאמינה בכוחה של האמנות לחולל שינויים חברתיים. עבודתה האחרונה שזכתה לשם "Poses" (תנוחות) היא עדות ברורה לתפישתה זו. בPoses, דומינגז מנסה להעלות את המודעות ביחס לזיוף האופף את עולם האופנה, ולבקר את האופן בו מוצגות נשים במגזינים ומודעות פרסומיות. הנשים המשתתפות בסרטון הן נשים אמיתיות, לא דוגמניות ולא נערות המתיימרות לרעוב כמו דוגמניות, שהתבקשו על ידי דומינגז להעתיק את הפוזות מעולם האופנה אל עולם חיי היום יום.

 

 

 

 

עוד באמנות ורשת:

 

התוצאה היא סרט שמצליח להבליט בצורה משעשעת הפער המוכר בין עולם האופנה, מלא בדימויים מוגזמים, לעומת המציאות. עוברי אורח שראו את הנשים מביימות פוזות ברחוב, חשבו שמשהו לא בסדר איתן, שהן זקוקות לעזרה. נכון, אם הייתם רואים אישה קפואה מצמידה ארנק למצחה, הייתם ניגשים לבדוק האם היא בסדר, או לפחות זורקים לה מטבע. אך אפשר ללמוד מכך משהו נוסף על המסרים המועברים לנו מנייר הכרומו החלקלק: הדוגמניות מוצבות בתנוחות המשדרות חולשה, נזקקות ונחיתות. וזו בדיוק מטרת הפרויקט של דומינגז: לגרום לנו להבחין, לבחון ולפקפק במסרים שאנו סופגים מן המדיה.

 

 

 

חביתת בארבי

סרט דוקומטרי בשם "הקוד המגדרי" עוסק אף הוא בשאלת הייצוג הנשי במודעות הפרסומות. הסרט חוקר את טענתו של הסוציולוג, ארווין גופמן, שאידאליים מגדריים אינם מולדים, אלא נוצרים ומאומצים בתוך החיים החברתיים. ולכן, אם ברצננו לנסות ולהבין איך נוצרים קודים מגדריים עלינו לפנות לתרבות, וליתר דיוק, למקום הכי מרוכז ומזוקק של התרבות: עולם הפרסום.

 

 

גופמן טען שהפרסומאים אינם ממציאים את המציאות, אלא מעתיקים אותה ומוסיפים לה נופך דרמטי. לטענתו, אנשים מביימים את תמונותיהם כך שכשיביטו בהן בהמשך יוכלו להיזכר ולהתגעגע למצב המרגש. המפרסמים משתמשים באותו העיקרון ומציגים לצרכנים חלומות אוניברסאליים, מתוך מטרות מסחריות. בהשארתו, בסרט מובאות דוגמאות רבות למודעות פרסומיות בהן הנשים נראות מעורפלות, חסרות שיווי משקל, עיניהן מצועפות וצווארן מזמין לנגיסת הטורף. ספוילר אופטימי: היום המצב קצת יותר טוב ונשים מוצגות גם כאושיות עצמאיות.

 

לצפייה בסרט "הקוד המגדרי" (כולל כתוביות בעברית) >>

 

באתרה של דומינגז ניתן ללמוד שמגדר וייצוג נשים הם נושאים העומדים במרכז יצירותיה. בין עבודותיה ניתן למצוא סדרת תמונות המציגות בובות מין מתנפחות מחופשות לכלות, אמהות ונשים קרייריסטיות. מטרת צילומים אלו היא להעלות את השאלה, כיצד הצגתן של נשים כאובייקט מיני מסתדרת עם הצרכים הפמיניסטים.

 

 

בעבודה נוספת, הנקראת "אומלט" ("Omelettes"), דומינגז מציגה שש תמונות של חביתה מלאה בצעצועי ילדות. מטרת עבודה זו היא להעלות לדיון וביקורת את השיעורים החבריים שנשים עוברות בחייהן לקראת מילוי תפקידן המגדרי. באתר דומינגז כותבת שבחרה בביצה משום שצורתה העגולה מזוהה עם נשים, אך אם אתם רוצים לשחק באמנית ומבקר אמנות, אפשר בהחלט להציע הסברים אלטרנטיביים.

 

 

לאתר >>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תאהבי את המצלמה! עכשיו תשנאי אותה!
מומלצים