שעשועון בהולנד: בני מהגרים יפגינו ידע - ויגורשו
הטלוויזיה ההולנדית מתכוונת לשדר שעשועון ובו יידרשו חמישה צעירים מועמדים לגירוש, בני 15 עד 22, להפגין בקיאות על הולנד והמנצח יזכה לפרס כספי שישמש עבורו "דמי כיס ליום שאחרי". עורך התוכנית: התוכנית מצחיקה, מדיניות ההגירה ממש לא
תכירו את הלהיט החדש בטלוויזיה ההולנדית: חמישה צעירים מהגרים בגילאי 15 עד 22 העומדים בפני גירוש, יתחרו בשעשועון חדש ובו יידרשו להפגין את הידע שלהם על הולנד ועל התרבות ההולנדית. נשמע לכם כמו עוד תעלול ציני מבית היוצר של "האח הגדול" ותוכניות על תרומות איברים? ובכן, כן אבל לא ממש.
במהלך השעשועון יישאלו המתחרים על נושאים שונים הנוגעים להולנד כמו גיאוגרפיה, היסטוריה, פוליטיקה, אמנות ושפה. זאת, אפילו שעם גירושם לא יהיה להם עוד צורך בידע הזה. למנצח יוענק פרס (4,000 אירו) שיסייע לו בבניית חייו החדשים. כצפוי, הרעיון עורר ביקורת גדולה בהולנד, אולם עורך הראשי של הרשת המשדרת VPRO סבור כי מטרת השעשועון היא להעלות את מדיניות ההגירה לראש סדר היום.
דוגמניות בדמות שוטרות הגירה. הקדימון בטלוויזיה ההולנדית
"התוכנית הזו היא על ילדי מהגרים שנפלו בין הכסאות. מדובר בילדים שרובם חיים בהולנד יותר מ-8 שנים", אמר פרנק ויירינג. "זה מרגיז שאנשים כאלה צריכים לעזוב. החלטנו לעשות שעשועון שבו הם ואנחנו יכולים לצחוק, אך הנושא עצמו אינו מצחיק". השעשועון, אגב, זכה לשם דו-משמעי: "הרחק מהולנד" או "מטורף על הולנד" תלוי איך מפרשים.
"אסור לנו לפחד מהם"
הולנד נחשבה בעבר למדינות מאירת פנים עבור מהגרים, אולם בעשור האחרון חל שינוי דרמטי בדעת הקהל הציבורית בעיקר על-רקע התרבות המוסלמים וחוסר השתלבותם בחברה ההולנדית. בבחירות האחרונות הפכה "מפלגת החרות" והעומד בראשה חירט וילדרס, לשותפה בקואליציה והיא משתמשת בכוחה כדי לקדם מדיניות הגירה נוקשה יותר, בעיקר כלפי מוסלמים.
בקדימון הציגו מפיקי התוכנית את אחד ממשתתפי התוכנית. מטו, צעיר בן 18 שהוריו היגרו מסרי-לנקה, סיפר כי אחרי 11 שנים שבהם הוא חי בהולנד הוא ראוי לחיים נורמליים. "אני רוצה להוציא רישיון כמו כולם. אני מקווה שכל ילד שיבוא לכאן אחריי וילמד הולנדית כמוני יקבל סיכוי להישאר. ההליכים צריכים להיות הרבה יותר מהירים", אמר.
בדומה לישראל, סוגיית בני מהגרים שנולדו בהולנד, מעוררת דיון ציבורי נוקב. שר ההגירה, חירט לירס, נכנע בתקופה האחרונה למחאה ציבורית שתעוררה סביב נערה אפגנית בת 14 ואישר להעניק לה ולבני משפחתה אשרת שהייה. בקשות דומות הנוגעות לילדים אחרים - נדחו.
לדברי ויירינג, כ-15 אלף ילדים, חלקם בעלי משפחות, מבקשים מקלט בהולנד וכי מתוכם כ-2,000 חיים בהולנד יותר משמונה שנים. "במקום לגרש אותם, הולנד צריכה לנצל את התיאבון שלהם ללימודים, להשתלבות ולשגשוג", אמר. "אני חושב שאסור לנו לפחד מהאנרגיות החדשות שבאות אלינו מחו"ל. יש לנו ניסיון של מאות שנים בכך".
הטלוויזיה ההולנדית ידועה בפורמטים הסנסציוניים שהיא נוהגת להפיק. ב-1999 הציגה לראשונה בעולם את פורמט "האח הגדול". ב-2007 שידרה רשת BNN תוכנית ריאליטי שזכתה לשם "מופע התרומות" ובמסגרתה נדרשה אשה הסובלת ממחלה סופנית לבחור מבין שלושה מועמדים להשתלת כליה. בסוף התוכנית הודיע המגיש כי האשה היא שחקנית וכי כל המופע הוא תרמית שמטרתה לעורר מודעות למיעוט תרומות האיברים בהולנד.