אידלמן נגד המוחים: רצו הרבה כסף בלי תורנויות
עוד עשרות רופאים בכירים ברמב"ם הודיעו על גיבוי המתמחים שעומדים לממש את התפטרותם ואיימו לפרוש מההסתדרות הרפואית. את יו"ר הארגון שחתם עם האוצר זה לא מרשים: "מנהיג צריך לדעת שלא כולם יהיו מרוצים. רואים שרופאים אחרים מרוויחים יותר, וזה גורם לאי נחת", אמר ל-ynet
עוד רוח גבית למאבק הרופאים המתמחים, שמאות מהם מבטיחים לממש ביום ראשון את התפטרותם - ולנטוש את בתי החולים. 75 מנהלי מחלקות ויחידות בבית החולים רמב"ם, חתמו היום (ד') על הצהרת תמיכה במתמחים. לדבריהם, בעקבות ההסכם שנחתם עם האוצר בשבוע שעבר, הם שוקלים לפרוש מההסתדרות הרפואית. יו"ר הארגון, ליאוניד אידלמן, תקף בשיחה עם ynet את המבקרים את ההסכם: "כשרואים שרופאים אחרים מרוויחים יותר זה גורם לאי נחת".
שביתת הרופאים - כותרות אחרונות ב-ynet:
עוד בערוץ החדשות:
בהצהרה המופנית למשרד הבריאות, להסתדרות הרפואית ולמתמחים עצמם, כותבים הרופאים הבכירים כי הם תומכים תמיכה מלאה במאבקם של המתמחים, מגבים את צעדיהם ומבטיחים "למנוע פגיעה במתמחים המתפטרים ולסייע בחזרתם לעבודה ללא כל פגיעה במעמדם".
החתומים על המסמך הודיעו כי כל אחד מהם תורם עשרה ימי חופשה, כדי להקים קרן שתתמוך במתמחים שהתפטרו מעבודתם. בבית החולים העריכו כי שווי של עשרה ימי חופשה הוא כ-5,000 שקל. שלשום כבר נערך כינוס תמיכה אחר של נציגי ראשי ועדים ורופאים בכירים מרמב"ם, לצד איכילוב, שיבא, אסף הרופא ואברבנאל - בו הכריזו על גיבוי ותרומת יום חופשה חודשי.
במקביל, תוקפים הרופאים הבכירים ברמב"ם את ההסכם שנחתם בין ההסתדרות הרפואית לאוצר וטוענים כי יביא להחלשת הרפואה הציבורית. "לאור אכזבתנו מההסכם ומאופן ניהול המשא ומתן, בכוונתנו אף לשקול את הפסקת חברותנו בהסתדרות הרפואית", כתבו.
"ההתפטרויות ייכנסו לתוקף החל מיום ראשון, ואז נראה איך בתי החולים יצליחו להתמודד עם זה", אמר מנהל המחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים רמב"ם, ד"ר ירון בר לביא. "במקביל אנחנו פועלים להקים גוף חדש, במקום ההסתדרות הרפואית, שיוכל לייצג אותנו בצורה טובה יותר".
"אי אפשר לרצות את כולם"
ומה אומרים בהסתדרות הרפואית, המותקפת מבית? "אני בפירוש ממשיך לחבק את כל האנשים שהפגינו אתמול", הדגיש יו"ר האיגוד המקצועי, ד"ר ליאוניד אידלמן, בשיחה עם ynet.
על אף הבעת חוסר האמון הבולטת, יו"ר הר"י ממשיך בקו שהנחה אותו לכל אורך הדרך. "אני משוכנע שיהיו עוד ימים לא פשוטים אבל בסוף, טובת מערכת הבריאות תנצח. אני לא מרגיש נבגד ולא מתייחס לזה באופן אישי. מנהיג צריך לדעת שהוא הולך עם היעדים שנקבעו ולא תמיד כל האנשים יהיו מרוצים מזה. אי אפשר בהסכם אחד לרצות את כולם".
אידלמן עונה ובטוח ש"ההסכם הכי חברתי שיכול להיות, ואני מקבל כל יום מאות פניות של אנשים שתומכים בנו. אני משוכנע שחלק גדול מהרופאים לא למדו עדיין את כל פרטי ההסכם הזה כי הוא מאוד מורכב והשינויים שאמורים להיות בעקבותיו לא יבואו באופן מיידי, אבל הם עונים על היעדים שהגדרנו בתחילת הדרך ויחד עם כל הרופאים כולם".
גם אם הוא משתדל להישמע עדין, ליו"ר ההסתדרות הרפואית יש ביקורת על מתנגדיו. "חלק מהאנשים במהלך המאבק חיפשו לעצמם מטרות אחרות, בין היתר שבלי תורנויות וכוננויות תהיה ההשתכרות מאוד גבוהה, וכמובן אין לי שום דבר נגד זה אבל הסברנו שהעלאת שכר השעה אומר, שמי שיעשה יותר תורנויות ירוויח יותר, וזה מה שהוחלט בהסכם".
"שהמתפטרים יחזרו בהם"
"עלות ההסכם גבוהה בהרבה ממה שחשבו שאפשר להגיע, אבל החלוקה של התקציב היא חלוקה דיפרנציאלית שמחזקת את המקצועות שבהם מתקשים לגייס מתמחים, שחלקם על סף הכחדה. עוד דגש שעולה מההסכם הוא חיזוק הפריפריה, וזו פעם ראשונה בהיסטוריה שמתקנים את הנושא. יש אנשים שמתקשים לקבל את זה כי חלק גדול מהרופאים נמצאים במרכז הארץ. אם היינו עושים חלוקה שווה ורוחבית, כולם היו באותה מידה מרוצים ובאותה מידה לא מרוצים. אם רואים שרופאים אחרים מרוויחים יותר זה גורם לאי נחת בקרב הרופאים".
הבעיה הצפויה בעוד ארבעה ימים - החיסרון בידיים מיומנות בבתי החולים - עלולה להתגבר בעתיד אם סטאז'רים לרפואה יממשו את איומם ולא יעברו להתמחות. "התפטרות היא צעד לא נכון ולא מוצדק", קובע אידלמן. "הרופאים צריכים לחזור בהם, ואני בטוח שהרופאים האלה רואים ברפואה דרך חיים ושהם צריכים להמשיך בהתמחות וללמוד את המקצוע, וכמובן לתת זמן להתרגל לתנאים החדשים שמיטיבים עם המתמחים ומיטיבים עם המומחים הצעירים".
אם וכאשר אנשים יעזבו את בתי החולים, הוא קובע, "הצוות שנשאר לצערי יצטרך לעבוד יותר קשה במתן טיפול לאותם חולים. אבל למרות שזה יהיה מסובך יותר, העבודה תצטרך להיעשות על ידי בתי החולים".
התפטרות לא חוקית? "בדיחה"
פרקליטות המדינה הודיעה אתמול לבית המשפט העליון בתגובה לעתירה לבג"ץ, כי אי הופעתם של המתמחים לעבודה ב-4 בספטמבר תהיה "צעד ארגוני בלתי חוקי ואסור, שלא על פי הנחיותיה של התאחדות הרופאים, ארגונם היציג. זו שביתה בלתי מוגנת המהווה שבירת כל הכלים הלגיטימיים במערכת יחסי העבודה".
דברים אלו אינם מדאיגים את הרופאים המתפטרים. ד"ר גיא פרידמן, מתמחה בבית החולים ברזילי, מכנה את הקביעה "בדיחה גרועה". "אם אני רוצה לעזוב את העבודה,
לאף אחד אין זכות להגיד לי אם אני יכול להתפטר או לא, בטח שלא במדינה דמוקרטית. כל אחד פעל לפי מצפונו. למה אלו שאומרים שזה לא חוקי להתפטר, לא אומרים שזה לא חוקי להעביד עבודת פרך? אם אני הייתי מעסיק מנקה בבית בתנאים שמעסיקים אותי, הייתי יושב בכלא מזמן".
פרידמן מבטיח להמשיך במאבק. "אם באמת המכתבים ששלחנו לא תקפים, אני אגיש עוד מכתב ואתפטר שוב. אז זה ייקח עוד חודש, נו אז מה, זה לא הפיתרון. ממילא יש לכולם מספיק ימי חופש שצברו כי לא התאפשר לנו לקחת - ונוכל לצאת לחופש עד שמכתב הפיטורים הבא ייכנס לתוקף".