משרד השיכון מעודד: 15% זינוק בהתחלות בנייה
מדו"ח הלמ"ס למחצית הראשונה של שנת 2011, עולה כי חלה עלייה משמעותית יחסית לתקופה המקבילה אשתקד. 20.3% מכלל הדירות נמצאות בצפון, 13.9% במחוז תל אביב, 10.5% במחוז חיפה ו-7% ביהודה ושומרון. בהתאחדות הקבלנים לא מרוצים: "יש מחסור חמור בעובדים"
סקר התחלות וגמר בנייה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מצביע על עלייה של כ-15% בהתחלות הבנייה במחצית הראשונה של 2011 בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2010. בהשוואה למחצית השנה הקודמת מדובר בעלייה של 6% בהתחלות הבנייה.
- ברבעון הראשון: עלייה של 16% בהתחלות הבנייה
- האם שוק הנדל"ן משנה כיוון? שאלות ותשובות
- בתחילת החודש: חוק הווד"לים אושר סופית
על פי הסקר, במחצית הראשונה של השנה הנוכחית החלה בנייתן של 21,980 דירות חדשות שמתוכן 31% נבנו בבתים נמוכים עד לגובה 2 קומות. מחוז המרכז צועד בראש התחלות הבנייה עם 36% מכלל הדירות שהוחל בבנייתן. 20.3% מכלל הדירות נמצאות במחוז הצפון, 13.9% במחוז תל אביב, 10.5% במחוז חיפה, 7% ביהודה ושומרון. בסוף הטבלה נמצא מחוז ירושלים שבו נבנו רק 6% מכלל הדירות - מספר המהווה ירידה של 28.3% בהשוואה לשנה שעברה.
אם מנתקים את נתוני הרבעון השני של 2011 מנתוני הרבעון הראשון, ניתן להבחין דווקא בירידה במספר הדירות שהוחל בבנייתן. ברבעון השני של 2011 הוחל בבנייתן של 10,810 דירות, מספר המשקף ירידה של 3% בהשוואה לרבעון הראשון של השנה.
עם זאת מדובר ברבעון הרביעי ברציפות בו הוחל בבנייתן של מעל 10,000 דירות. הנתונים מצביעים על חלוקה כמעט זהה בין דירות על קרקע פרטית (48%) לבין דירות על אדמות בבעלות ציבוריות (52%).
בונים פחות בכפר סבא ובפתח תקווה
במחצית הראשונה של 2011 החלה בנייתן של למעלה מ-1,000 דירות באשקלון, תל אביב, יבנה ורחובות. באשקלון החלה בניית כ-1,580 דירות במחצית הראשונה של 2011, כמעט פי 2 לעומת התקופה המקבילה ב-2010. ביבנה החלה בנייה של כ-1,100 דירות, עלייה של 165%, וברחובות החלה בנייה של כ-1,070 דירות, עלייה של פי 3 לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
במחוז דרום חלה עלייה של 55% במספר הדירות שהוחל בבנייתן. ירידות במספר הדירות שהחלה בנייתן נרשמו ביישובים כפר סבא (32%-) פתח תקווה (31%-), הוד השרון (25%-), חולון (21%-) וירושלים (18%-).
במחצית הראשונה של 2011 הסתיימה בנייתן של כ-16,830 דירות, נתון גבוה בכ-3% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2010. המספר הגדול ביותר של דירות שבנייתן הסתיימה היה במחוז המרכז - כ-34% מכלל הדירות. מחוז ירושלים שוב צועד בסוף הטבלה עם כ-6% בלבד מכלל הדירות שבנייתן הסתיימה.
"הגדלת היצע הדירות זהו הפתרון"
במשרד הבינוי והשיכון הביעו שביעות רצון מנתוני הלמ"ס ומסרו כי הם חיוביים ביותר ומעודדים. שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס מסר כי "השיווקים האגרסיביים נקבעו כמדיניות המרכזית שלי במשרד הבינוי והשיכון ובמינהל מקרקעי ישראל. השיווקים של השנתיים האחרונות נותנים את אותותיהם בענף הנדל"ן. יש קשר הדוק בין ערים שבהן נרשמה עלייה מובהקת של למעלה מפי שניים בהתחלות הבנייה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לבין המקומות בהם התקיימו שיווקים גדולים של משרד הבינוי והשיכון והמינהל.
"הצבתי מטרה להמשיך ולהגדיל את היצע הקרקעות למגורים ברחבי הארץ, בשילוב צעדים נוספים - ובראשם שינוי המדיניות של מכירת קרקע לכל המרבה במחיר ויצירת פתרונות חדשניים של קרקעות מוזלות לדיור להשכרה, הנחה של 50% במחיר הקרקע במכרזי מחיר למשתכן באזורי הביקוש, מעונות לסטודנטים ומענקים בגובה 100 אלף שקל לרוכשי דירה ראשונה בפריפריה.
"הגדלת היצע הדירות זהו הפתרון המרכזי שעומד לרשות המשרד והמינהל לאורך זמן ושמוביל להוזלת מחירי הדירות. הגדלת ההיצע לה הבאנו תרחיב עוד יותר את התחלות הבנייה בתקופה הקרובה".
הקבלנים: הממשלה לא קיימה הבטחתה
בהתאחדות הקבלנים נשמעו פחות מעודדים מבמשרד השיכון. בהתאחדות הסבירו כי הירידה עליה מצביעים נתוני הלמ"ס בין הרבעון הראשון לרבעון השני מצביעה על בעיה של הקבלנים לצאת לבנייה. מנכ"ל התאחדות הקבלנים מוטי כידור אמר כי הבנקים עצרו בתקופה האחרונה את המימון לענף הבנייה והקבלנים מתקשים היום לקבל אשראי. "מחאת האוהלים תרמה אף היא למגמה שכן הירידה בביקושים לדירות מקשה עוד יותר על קבלת האשראי", הוסיף כידור.
לדבריו, התופעה המדאיגה יותר עולה מהנתונים הנמוכים של גמר הבנייה. "על פי נתוני הלמ"ס, ברבעון השני הסתיימה בנייתן של 8,428 יח"ד לעומת 8,407 יח"ד ברבעון הראשון", אמר כידור. "בהתחשב במספר התחלות הבנייה, מדובר בנתון נמוך מאוד. במצב של ענף בריא היינו צריכים לראות עלייה בגמר בנייה, אך העובדה שיש מחסור חמור בעובדים מקצועיים גורמת להארכת משך הזמן בו פרויקט מגורים מוקם.
"כיום מועסקים בענף הנדל"ן כ-5,000 עובדים זרים בלבד. לפני חודשיים התקבלה החלטה במשרדי הממשלה לתת מכסה של עובדים זרים בענף, אולם עד עתה לא סופק לענף ולו עובד אחד בלבד. אנחנו חוששים כי ההאטה בהתחלות הבניה והמחסור בעובדים יגרום להמשך העלייה במחירי הדירות בטווח הארוך".