"המענה במוקד הפיצוי של ההסתדרות לקוי"
לאמון הציבור הגיעו תלונות על שיבושים במוקד שהפעילה ההסתדרות לפי הסכם פשרה בתביעה ייצוגית, ואמור היה לבדוק את זכאות החברים לפיצוי. ההסתדרות: "למוקד הגיעו 380 אלף פניות, רק 15% מהן של זכאים. תשובות יתקבלו עד דצמבר"
האם אתם אמורים לקבל החזר מההסתדרות ולא הצלחתם להשיג את מוקד הבירורים? לפי הסכם פשרה בתביעה ייצוגית נגד הארגון, הסתדרות העובדים חויבה לפתוח מוקד דרכו יוכלו חברי הסתדרות לברר אם מגיע להם החזר כספי בגלל גבייה כפולה. צרכנים התלוננו לאמון הציבור שהמענה במוקד שסיפקה ההסתדרות לבירור זכאות להחזר כספי - לא מתפקד.
בפסק הדין שניתן ב-2010 ותוקן בינואר השנה, נאמר כי קבוצה א' של כ-43 אלף עובדים, שנגבו מהם דמי חבר כפולים או גבוהים מהקבוע ב-7 השנים שקדמו למועד הפשרה - תקבל לביתה צ'ק ומכתב הסבר. מדובר בעובדים ששילמו דמי חבר בכפל להסתדרות: גם באופן עצמאי וגם בגבייה מרוכזת במקום העבודה.
הקבוצה השנייה, של כחצי מיליון עובדים, נתבקשה לפנות עצמאית למוקד ההסתדרות. על החברים בה היה להתקשר למוקד לבדיקת מעמדם. מחברי קבוצה זו נגבו דמי חבר להסתדרות במקום דמי טיפול.
ההסתדרות אמורה להשיב לכל עובד בקבוצה השנייה 75% מההפרש בין הסכומים שנגבו כדמי חבר לבין מה שאמור היה להיגבות כדמי טיפול, לתקופה שקדמה 7 שנים לפשרה. עד כה, לפי ההסתדרות, הסכום הממוצע שהוחזר לחברים בקבוצה זו עמד על 300 שקל פר חבר.
"השארתי את פרטי במוקד לפני חודשיים. לא חזרו אלי"
אך חברים רבים, ששילמו דמי חבר, ומעוניינים לברר האם הם כלולים בהסכם הפשרה, ומה סכום ההחזר שמגיע להם, לא הצליחו להגיע למוקד של ההסתדרות שנסגר ממש היום (ד'), או התקשרו אליו לפני זמן מה, ואיש לא חזר אליהם עד כה. גם אלו שהשאירו הודעה במענה אוטומטי, לא זכו לכך שנציג יחזור אליהם. מספר המוקד: שמספרו 1800800290, ופעל בין 8:30 עד 16:00 בימים א'-ה'. לפי הסכם הפשרה, כל מי שלא יפנה עד היום לבדיקת זכאותו, יאבד לצמיתות את זכותו לקבל בחזרה כספים, גם אם אלה מגיעים לו כדין.
"השארתי את פרטי במוקד לפני חודשיים לפחות. אמרו שיחזרו אלי ולא חזרו מאז", אמר ל-ynet שמעון מרגי, אחד המתקשרים. "אני לא יודע אם מגיע לי כסף, רק רציתי לברר אם מגיע לי, לתת מספר ת.ז ולבדוק את זכאותי, אבל לא הצלחתי. 45 שנה שילמתי דמי חבר להסתדרות ואני רוצה לדעת אם מגיע לי החזר".
המוקד אמור היה לפעול עד 17 ביולי. אולם בכתבה שפורסמה ב"לאישה" ב-10 ביולי, נכתב כי ימים אחרי הפרסום הראשוני בדבר המוקד, החלו להגיע עשרות פניות למערכת "לאשה". הפונים טענו, כי התקשרו למספר הטלפון שצויין בכתבה, ולא זכו לקבל מענה. חלקם "זכה" להרמת טלפון ולטריקה מהירה. אחרים נתקלים בצליל תפוס תמידי. גם כותבת הכתבה נתקלה בצליל תפוס בכל פנייה.
מלשכת דובר ההסתדרות, נמסר אז כי המוקד תוגבר ב-20 מוקדנים, "למרות שהחלטת בית המשפט לא חייבה את ההסתדרות לעשות כן". כמו כן נמסר לי, כי ביוזמת ההסתדרות הוגדלו מספר השיחות הנכנסות למוקד בעת ובעונה אחת מ-30 ל-120 שיחות.
עוד נמסר אז כי ההסתדרות הגישה לבית המשפט בקשה לאשר את הארכת זמן הפעולה של המוקד הטלפוני עד סוף חודש אוגוסט, מה שאכן אירע. אולם השיבושים במוקד לא חדלו.
אמון הציבור ליועמ"ש: הסכם הפשרה בעייתי
ארגון אמון הציבור שלח מכתב ליועץ המשפטי לממשלה לפיו מפניות שהתקבלו במוקד הארגון, עולה כי לעיתים קרובות, אין אפשרות ממשית ליישום ההסכם ובחינת הזכאות. "הפונים אל הארגון טענו כי מספר הטלפון המפורסם לבחינת הזכאות תפוס במשך שעות פעילות המוקד, וכי פונים רבים נתקלו בחוסר מענה", נכתב.
"כמו כן, פונים שהשאירו את פרטיהם במענה האוטומטי לא נענו על-ידי ההסתדרות הכללית ואף לא קיבלו תשובה או אישור כי פנייתם נענתה ותיבחן. יצויין, כי מבדיקה שערכנו בארגון עולה כי אכן המספר שפורסם לבחינת הזכאות במסגרת ההסכם תפוס במשך רוב שעות היום ואין מענה אנושי כלל. זאת ועוד, חרף השארת פרטינו האישיים ליצירת קשר, לא התקבלה כל תשובה עד למועד כתיבת שורות אלו ועל כן ברור כי לא עומדת בפני ציבור הצרכנים אפשרות ממשית לבדוק את זכאותם ובעוד מספר ימים ממילא לא יוכלו לעשות כן".
עוד נכתב כי: "התוצאה במקרה זה הינה כי הסכם הפשרה שנועד לפצות ולהשיב לקבוצה את הכספים שנגבו שלא כדין אינו משיג את מטרתו, כך שניכר כי המדובר בהסכם בעייתי הן ברמה העקרונית והן ברמה העניינית בשלב המימוש.
"מנגנון פיצוי של קבוצת התובעים המיוצגים במסגרת הסכם הפשרה המתנה פניה יזומה של כל אחד מחברי הקבוצה (מנגנון opt-in), הינו מנגנון בעייתי, שיש לעשות בו שימוש במשורה, ורק במקרים בהם לא ניתן לאתר באופן סביר את חברי הקבוצה, ובהסכם הפשרה שבענייננו סבירות מימוש הפיצוי על ידי קבוצת התובעים המיוצגים הינה נמוכה ביותר".
מדובר ההסתגרות נמסר בתגובה: "ההסתדרות מבצעת את החלטות בית-המשפט המחוזי מרכז בהתאם להחלטותיו. לא ברור לנו מה עניינו של היועץ המשפטי לממשלה לכך. לעניין הטענות: למוקד הפניות שהוקם הגיעו 380 אלף פניות. המוקד אמור היה לפעול עד אמצע יולי לפי החלטת ביהמ"ש, אולם ההסתדרות פנתה ביוזמתה לבית-המשפט, בבקשה לקבלת הארכה לפעולת המוקד, עד סוף אוגוסט, על מנת לאפשר את המשך הפניות.
"יש לציין שלפי החלטת בית-המשפט, התשובות לפונים יגיעו עד סוף דצמבר לכל המאוחר, וכל מי שפנה יזכה למענה. בנוסף, שיעור הזכאים מקרב הפונים הוא נמוך מאוד, ועומד על כ-15%, ומס' הפניות הרב נוצר בגלל פרסומים מטעים".