שדרוג לקראת הפנסיה: להשקיף על ת"א מהג'קוזי
בני זוג מבוגרים שילדיהם עזבו את הבית, עברו לדופלקס במרכז העיר וביקשו מהמעצב דירה מפנקת. התוצאה: הגוון הלבן שולט, עבודות של מנשה קדישמן תלויות על קירות הסלון, ומקלחת שאפשר להשקיף ממנה על גגות תל אביב. צפו
בני זוג שחצו את גיל ה-60 ושילדיהם בגרו ועזבו את הקן, החליטו לאחר שנות מגורים ארוכות בדירה תל אביבית, כי הגיעה העת לעבור דירה. השניים ביקשו דירה כיפית ומפנקת, עם נופך תל אביבי מעוצב ויוקרתי אמנם, אך לא מנקרת עיניים. בתום חיפושים מדוקדקים אותר לבסוף הנכס - דופלקס-גג בבניין חדש, ברחוב צדדי בלב תל אביב. בשיתוף עם המתכנן דורון עכו, הם יצרו דירה מפנקת בקווים נקיים שניתן ללמוד ממנה רבות על טעמם הטוב ועל חיבתם לאמנות ישראלית עכשווית.
מדובר בדופלקס "הפוך" ששטחו 178 מ"ר. הכניסה ממוקמת בקומה העליונה של הבית, ששטחה 85 מ"ר ושכוללת את החללים הציבוריים: סלון, מטבח ופינת אוכל קטנה. לקומה זו יש חלונות ענק מרשימים, המשקיפים אל הנוף העירוני של גגות העיר ומגדליה.
- לכל הכתבות של ביקור בית
מנשה קדישמן על קרות הסלון
בבית שולט הגוון הלבן, עם נגיעות של שמנת. בסלון אפשר למצוא ספה לבנה מפנקת ורחבת ידיים, שולחן קפה עגול ומבריק, ושתי כורסאות בגוונים כהים דווקא, שתפקידן להשלים את הגוונים הבהירים. בקומה זו הותקן ריצוף שיש בגוון גרם אייבורי ובגימור מבריק, ועל קירות הסלון נתלו עבודות מקוריות של מנשה קדישמן, יוסל ברגנר ואמנים ישראלים מודרניים נוספים.
לעיתים נדמה כי הנוף העירוני המרהיב הנשקף מויטרינות האלומיניום, יכול לגמד כל אלמנט אחר בחלל. "התחושה שיוצרים חלונות הענק היא של חופש ומרחבים", אומר עכו, "הם מכניסים לחלל אור רב במשך רוב שעות היום ומעניקים לו קלילות, המתכתבת עם הקו העיצובי שנבחר".
הקו העיצובי הנקי ממשיך גם בעיצוב המטבח הלבן, שניצב על במה אפורה ונראה כמרחף מעל הרצפה. בארונות המטבח הלבנים שולבו מכשירי חשמל מתקדמים, כמו מקרר רחב ידיים שכולל מקרר יינות ייחודי, מכונת אספרסו שמשולבת בתחכום ביחידת הארונות, תנור בילט-אין וכיריים משוקעות במשטח העבודה, העשוי אבן קיסר אפורה.
פינת האוכל קטנה יחסית, עשויה נירוסטה וזכוכית ומשמשת רק לאכילה יומיומית חטופה. על מנת לאפשר אירוח מלא במרפסת המרווחת ללא צורך להיכנס לבית, נבנה בה מטבח מאובזר נוסף שכולל מקרר, פינת ברביקיו, כיור וכיריים.
קיר צבעוני מרחף
אל המפלס התחתון, ששטחו 93 מ"ר, מוביל חדר מדרגות, שמהווה את אחד מהאלמנטים העיצוביים החשובים והבולטים בבית. המטרות של המתכנן והבעלים בעיצוב חלל זה, היו להאיר את גרם המדרגות שלא באמצעות תאורה עילית ולעצב אותו בדומה לבית כולו.
הפתרון שנבחר היה יצירת מדרגות עשויות מ.ד.פ ומחופות עץ אלון, שהותקנו על קונסטרוקציית ברזל. פיר המדרגות מחופה לוחות בגוון ירוק-אפרפר, שבהם שולבו פתחי תאורה שכוסו פרספקס חצי שקוף. בפתחי התאורה הותקנו נורות חסכוניות, ובפיר עצמו שולבו בתחכום אזורי אחסון בקומה התחתונה, וטלוויזיית פלזמה בקומה העליונה.
מסדרון קצר מוביל לחדר האורחים שמימין ואל חדר השינה הראשי שמשמאל. בחדר האורחים יש יחידת אמבטיה פרטית, מיטה זוגית, ויחידת עבודה נוחה אך לא גדולה. החדר נצבע בגוון לבן כהמשך טבעי לקו הסגנוני של הבית כולו. מקיר חדר האמבטיה הצמוד ''נחתך'' חלון מלבני, שנראה כעומד באוויר ממש, המיועד "לשפוך" לחלל האמבטיה תוספת של אור טבעי מבחוץ.
חדר השינה הגדול והמרווח של בני הזוג נוצר על ידי איחוד של שני חדרים. את החלל מחלק קיר צבעוני שנראה מרחף ודו שימושי: מצדו האחד הוא מתפקד כראש מיטה ומצדו השני הוא הקיר של יחידת האמבטיה הצמודה. ברוח האמנות המודרנית שמאפיינת את הבית כולו, רופד הקיר בריבועי בד צבעוניים, שמוסגרו ביחידות עץ בצבע שחור. כדי לשבור את הקו הריבועי החד, בעלת הבית שילבה בקיר שני גופי תאורה עשויים זכוכית חלבית ונחושת, שמצאה באחד משיטוטיה הרבים בשווקי פשפשים למיניהם.
המיטה הזוגית, כמו שאר הרהיטים בחדר השינה, הוזמנה מנגר מומחה. בעלי הבית, שרצו תחושה של שינה על הרצפה, ביקשו ממנו לבנות להם מיטה רחבה מאוד, אך בגובה נמוך של 15 סנטימטרים בלבד.
אלמנט ייחודי נוסף בחלל המגורים הוא המקלחון המרווח, שנבנה בנפרד מחדר האמבטיה ושמשקיף על נוף העיר דרך חלון מאורך. רוחבו כמטר וחצי, הוא שעשוי זכוכית, רצפתו עשויה עץ טיק בורמזי עמיד במים, וקירותיו מחופים במרצפות גרניט פורצלן ענקיות.
חדר האמבטיה עוצב בגווני שמנת ובשילוב מוטיבים של עץ. הוא כולל ארונות מעץ אגוז אמריקני לאחסון נעליים, בגדים מקופלים, מגבות ואביזרים שימושיים אחרים. באחד הארונות שולב כיור רחב ידיים ומראה גדולה שיוצרת אשליה של חלל גדול. גם כאן נשקף הנוף העירוני מחלונות הענק, שמשמשים גם כנקודת מעבר למרפסת, שבמרכזה הותקן ג'קוזי מרווח. כך ניתן בסופו של יום מפרך להתפנק בג'קוזי תוך התבוננות שלווה על אורות העיר ועל גגותיה. ייתכן שלכך התכוון מי שטבע את המושג "החיים הטובים".
הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור"