אולטימטום טורקי לישראל: 24 שעות להתנצל
דו"ח האו"ם על אירועי המשט אמור להתפרסם מחר, ושר החוץ הטורקי דבוטאולו הבהיר כי לאחר פרסומו לא תוכל עוד ישראל להתנצל בפני אנקרה. "נעבור לתוכנית ב', טורקיה תטיל סנקציות שידועות היטב לישראל ולעולם", הזהיר. ירושלים: לא נתנצל
שר החוץ של טורקיה, אחמט דבוטאולו, הציב היום (ה') לישראל אולטימטום אחרון, ואמר כי היא תוכל להתנצל בפני טורקיה על אירועי המשט לעזה רק עד פרסום דו"ח ועדת פאלמר - ואם לא תעשה כן, לא יהיו לה הזדמנויות נוספות. פירושו של דבר כי מבחינת אנקרה, לישראל יש במקרה הטוב רק עוד כמה ימים להתנצל. טורקיה אינה מוכנה לדחייה נוספת בפרסום הדו"ח, והוא אמור לצאת לאור כבר מחר. גם אם תהיה דחייה קלה נוספת - הוא יתפרסם לכל המאוחר בשבוע הבא.
המשט שלא נגמר - כתבות אחרונות:
- ארדואן: רק התנצלות תשפר היחסים
- טורקיה וההתנצלות: ליברמן לוחץ, ברק רוצה זמן
- יעלון התייאש: "הסכם עם טורקיה - בלתי אפשרי"
- ארדואן הודיע: בודק את האפשרות לבקר בעזה
העיתון הטורקי "זמאן טודיי" דיווח כי דבוטאולו אמר במהלך ביקור בבוסניה כי "מבחינתנו, הדד-ליין (להתנצלות רשמית מישראל) הוא יום פרסומו של דו"ח ועדת האו"ם על אירועי המשט, ואם עד אז לא תתקבל התנצלות - נעבור לתוכנית ב'". העיתון דיווח כי אנקרה סירבה להיענות לבקשת ישראל לדחות את פרסום הדו"ח בחצי שנה נוספת.
ועדת פאלמר היא ועדה שמינה מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, והיא מורכבת ממומחים בינלאומיים ומנציגי טורקיה וישראל, שבחנו יחד את אירועי המשט לעזה אשתקד, שבהם נהרגו תשעה פעילים טורקים. לפי הדלפות בשבועות האחרונים, מסקנות הוועדה יהיו מקלות יותר עם ישראל מכפי שציפתה טורקיה, בעוד שהיא עצמה תספוג ביקורת לא מועטה.
עוד בערוץ החדשות:
פרסום הדו"ח נדחה לאחרונה שוב ושוב, בכל פעם בכמה שבועות, כדי לאפשר לצדדים להגיע להסכמה על נוסח הדו"ח ועל הצעדים שינקטו לאורו. טורקיה דורשת מישראל התנצלות רשמית על הרג הפעילים ותשלום פיצויים למשפחותיהם, אך ישראל אינה מוכנה לעשות זאת. את ההתנגדות להתנצלות מובילים השר משה (בוגי) יעלון ושר החוץ, אביגדור ליברמן.
דבוטאולו: יהיו בדו"ח חלקים לא נעימים לטורקיה
לפי הדיווח בעיתון הטורקי היום, דבוטאולו הודה כי טורקיה הסכימה לבקשות קודמות של ישראל לדחות את פרסום הדו"ח, אך הבהיר כי לא תעשה זאת שוב: "חיכינו בסבלנות שישראל תחליט, אבל נראה שהיא מתקשה להגיע להחלטה. טורקיה
גיבשה את עמדתה בנושא והודיעה להם שלא נסכים לכך".
דבוטאולו אמר כי ההחלטה מתי לפרסם את הדו"ח נתונה בסופו של דברי בידי האו"ם. "איננו נמצאים בעמדה שבה אנחנו יכולים לומר להם לפרסם את הדו"ח או לדחות אותו, אבל נעשה מה שצריך כשאו"ם יפרסם אותו בסופו של דבר". שר החוץ הטורקי הדגיש כי מדובר בדו"ח שלא הוכן על ידי אחד הצדדים, והודה כי הוא יכלול חלקים שלא יהיו מקובלים על טורקיה.
על כוונת טורקיה לפנות ל"תוכנית ב'", אמר דבוטאולו: "נאמר לנו כי יש הסכמה כללית (בישראל), כולל התנצלות ועניינים נוספים, מה שאומר שהתקדמנו במשא ומתן. אבל כשזה הגיע לשלב הסופי, ישראל תמיד לקחה צעד אחורה ברגע האחרון בשל מחלוקות בקואליציה". הוא איים כי "טורקיה תטיל סנקציות שידועות היטב לישראל ולגורמים בינלאומיים אחרים".
גורמים מדיניים המעורים ביחסים בין טורקיה לישראל הדגישו גם היום כי ישראל לא תתנצל. "ראש הממשלה נחוש שלא להתנצל. בימים האחרונים הועברו מסרים לארה"ב, בערוצים שונים, לפיהם אין בכוונת ישראל להתנצל", אמרו אותם גורמים. לדבריהם, הטורקים מנסים להפעיל לחץ על ישראל כיוון שזיהו את המחלוקות הפנימיות בקואליציה. כמו הטורקים, גם בישראל אמרו כי "כעת ההחלטה אם לפרסם את הדו"ח או לא נמצאת בידי מזכ"ל האו"ם".
מה זו "תוכנית ב'"? הורדת דרג השגרירות, תביעות בהאג
הטורקים כבר הזכירו בעבר את "תוכנית ב'" והסנקציות האפשריות על ישראל, אך לא פירטו מה בדיוק בכוונתם לעשות. עם זאת, לפי המידע שהצטבר בירושלים, "תוכנית ב'" הטורקית כוללת את הצעדים הבאים או את חלקם:
- הורדת דרג הייצוג הדיפלומטי בפועל של השגרירות הטורקית בתל-אביב על ידי החזרת הממונה על השגרירות, טולגה אונג'ו, לטורקיה, ואי-מינוי מחליף. תיתכן אף הורדת דרג השגרירות.
- אי-הסכמה למינוי שגריר ישראלי חדש במקומו של גבי לוי, שמסיים את תפקידו בשבועות הקרובים.
- ביקור של ארדואן בעזה במהלך חודש ספטמבר.
- תמיכה מלאה של הטורקים בהכרה במדינה פלסטינית באו"ם, תוך פעילות ליצירת לובי של מדינות תומכות וניסיונות לבודד את ישראל בכל המסגרות.
- הענקת סיוע משפטי למשפחות הנפגעים הטורקים בתקרית ה"מרמרה" והגשת תביעות נגד ישראל. בין היתר מדובר בתביעות שיוגשו לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג (ICC). ישראל אמנם לא חתומה על אמנת בית הדין, אך משרד החוץ הטורקי יסייע לתביעות אזרחיות של משפחות הנפגעים.
- סיום שיתוף הפעולה הביטחוני-צבאי, שיבוא לידי ביטוי בביטולם של תמרונים משותפים ופרויקטים בתחום התעשייה הביטחונית.
- הטלת סנקציות כלכליות וקיצוץ בהשקעות בישראל. לפי סעיף זה, אנשי עסקים ישראלים יוכלו להמשיך לפעול בטורקיה אך המדינה תימנע מצעדים לעידוד המסחר. עם זאת, נכון לשעה זו, נראה שהטיסות הסדירות בין המדינות יישארו כפי שהן ולא יופחתו.
- ב"הורייט" דווח לאחרונה כי אנקרה עלולה לנקוט צעד נוסף: השעיית כל היחסים הפוליטיים והכלכליים בין המדינות. אגב, את אותו איום השמיע בשנה שעברה שגריר טורקיה בארצות הברית.