עימות בין השופט למתמחים: פגעתם בחולים
עימות לילי בבית הדין לעבודה. השופט אמר לנציגת הרופאים כי מטרת ההתפטרות הקולקטיבית היא לפגוע בחולים ולהשפיע על המו"מ, המתמחים צעקו: "איך אתה מעז?". זה נגמר בהתנצלות. השופטים ניסו לפשר, אך יכריעו לגבי חוקיות המהלך
החלטה בנוגע לעתירת המדינה על תוקף מכתבי ההתפטרות של הרופאים המתמחים עדיין אין, אבל אחד השופטים שאמורים להכריע באותה עתירה כבר הספיק להתעמת עם המתמחים. במהלך הדיון שנערך הלילה (ו') בבית הדין לעבודה בירושלים, אמר השופט עמירם רבינוביץ' לעורכת הדין טל קרת, המייצגת את המתמחים: "ההתפטרות שלכם היא קולקטיבית כי רציתם לפגוע בחולים ובכך להשפיע על הליך המשא ומתן".
שביתת הרופאים - כותרות אחרונות ב-ynet:
- המדינה הגישה בקשה לצווי מניעה נגד המתמחים ההיערכות: חופשות רופאים בוטלו, וגם המילואים? אידלמן נגד המוחים: רצו הרבה כסף בלי תורנויות
הרופאים המתפטרים הגיבו בזעם לאמירה, וכעשרה מהם קמו וצעקו לשופט: "איך אתה מעז להגיד דברים כאלה? זו בושה. אנחנו מטפלים בחולים יום יום, החלטנו להתפטר כדי להציל את המערכת". אחרי הדברים החמורים, יצאו המתמחים מהאולם.
עוד בערוץ החדשות:
הצדדים יצאו להפסקה, ולאחר החזרה לדיון התנצל השופט רבינוביץ' על דבריו, ואמר כי לא התכוון לפגוע באיש. "זה לא היה צריך להיאמר". עורכת הדין ארנה לין, המייצגת את ההסתדרות הרפואית, טענה כי גם המתמחים צריכים לומר סליחה: "כבוד השופט, אני מעריכה את העובדה שהתנצלת, אבל חוסר כבוד כזה כלפי בית המשפט לא נראה מעולם. ראוי שכל אחד מהמוחים פה יתנצלו בפני המשפט". היא פנתה למתמחים ואמרה: "אם אתם רוצים לתקוף אותי על הדברים האלה, אתם מוזמנים".
נשיאת בית הדין, נילי ארד, ניסתה להרגיע את הרוחות ואף הסכימה כי אחד מהרופאים המתפטרים שנמצאים באולם הדיונים יקבל את זכות הדיבור, באופן חריג. ד"ר ניב מרום ניגש לשולחן, הציג את עצמו ואמר: "אני מתמחה כבר שבעה חודשים בבית החולים מאיר, ואני מתנצל על שהתרחש, אך אני עדיין רועד ונסער".
השופטת: לשנות מבפנים, לא מבחוץ
מרום הסביר את ההחלטה לא למשוך את מכתבי ההתפטרות גם לאחר תום שביתת הרופאים, החלטה שעלולה להוביל לשיבושים חמורים בעבודת בית החולים, החל מיום ראשון הקרוב: "תנאי העבדות שבהם אנו עובדים לא מאפשרים לי לטפל בחולים כפי שלמדתי. אנחנו דור אחר שלא מוכן להשלים עם העוולות שאיתם השלימו הדורות הקודמים. אנחנו לא בורחים ולא פורשים. היה חודש לפנות אלינו ושום דבר לא קרה. אנחנו בוחרים להתפטר כי המערכת פוגעת בחולים".
ארד כינתה את דברים "אמיתיים", והשיבה לו: "השאלה היא אם התפטרות אכן תתקן את המערכת. יש לכם יתרון והוא הגיל, עתידכם עוד לפניכם. אם יינתן פה פסק דין כולם יפסידו. צריך לשנות מבפנים ולא מבחוץ. יש הסכם חתום, אבל צריך למצוא דרך להשאיר את כולם במערכת".
נשיאת בית המשפט שלחה את הצדדים לדיון בו ישקלו אפשרות לפשרה ללא פסק דין, אך הם שבו ללא הסכמה. בלית ברירה, הנשיאה ארד מסרה כי השופטים יתכנסו להכריע בדין, לכתוב את פסק הדין ויפרסמו אותו. ההערכה היא כי פסק הדין יפורסם במוצאי שבת.
משפטנים נגד הפרקליטות: "לכל אדם זכות להתפטר"
בכירים לשעבר בפרקליטות חלקו על עמדת המדינה לעתור נגד ההתפטרות. "אם הייתי בתפקידי הייתי ממליצה לנקוט בצעדים אחרים. זו זכותו של כל אדם להגיד שהוא לא רוצה לעבוד ושהוא רוצה להתבטל", אמרה עו"ד נורית אלשטיין, לשעבר היועצת המשפטית של הכנסת ומנהלת המחלקה לסכסוכי עבודה בפרקליטות המדינה. לדעת אלשטיין, הדברים התגלגלו למצב זה כי "כדור השלג לא נעצר במועד. מדובר בסיטואציה נוראית, כיוון שהמדינה לא התנהלה בתבונה".
"כרגע הסכסוך אינו חוסה כלל תחת הכותרת של 'סכסוך קיבוצי' והמתמחים לא מאיימים בצעדים ארגוניים, כיוון שאינם יכולים", אמרה אלשטיין והזכירה את העובדה שבית הדין מנע מהמתמחים להתארגן עצמאית, אלא "הכפיף אותם להסתדרות הרפואית.
"ונניח שבית הדין הארצי יוציא צווי מניעה, מה יקרה אז? יהיה אפשר להחזיק את המתמחים בכוח? אז יום לאחר מכן אותו רופא מתמחה יחליט שהוא מתפטר", אמרה אלשטיין. "מי שטוען שחוק שעות עבודה ומנוחה לא חל על רופאים טוען טענה לא נכונה וצריך להוכיח את טענתו. איך מנהלים סכסוכים כה רציניים ומפריחים אמירות לאוויר מבלי לבדוק דברים לעומק. מה קורה פה?".
עו"ד קובי רפאלי, ראש תחום דיני עבודה במשרד גלוזמן, שם-טוב, חוברס, ברויד ושות', אמר ל-ynet: "על המתמחים להחליט האם למשוך את מכתבי ההתפטרות או להמשיך במחאה. אמנם ההתפטרות היא אקט אישי, אך באופן מעשי מערכת הבריאות אינה יכולה לתפקד ללא המתמחים והתפטרות קולקטיבית צפויה להוביל להוצאת צווי ריתוק או צווים אחרים שימנעו אותה". הוא אמר כי חתימת ההסכם בין ההסתדרות לאוצר העמידה את המתמחים במלכוד: "מחאה נגד ההסכם היא מחאה נגד ההסתדרות, הארגון שמייצג אותם".