דיווח: סין בולמת את השקעות הנפט שלה באיראן
מאז סוף 2010 מעכבות שלוש חברות האנרגיה הגדולות של סין ביצוע פרויקטים באיראן מחשש שיוטלו עליהן סנקציות אמריקניות וכחלק מניסיון רחב יותר של בייג'ינג לצמצם המתיחות עם וושינגטון. האיראנים בלחץ ואיימו על הסינים בביטול החוזים
הגרעין האיראני: עדכונים אחרונים ב-ynet:
סין נחשבת לצרכנית החשובה ביותר של נפט איראני ועסקותיה עם הרפובליקה האיסלאמית מסתכמות במיליארדי דולרים. להשקעות אלה תפקיד מרכזי ביכולתה של איראן, אחת מיצואניות הנפט הגדולות בעולם, לשמור על פעילות משק האנרגיה שלה. בלימת שיתוף הפעולה בציר בייג'ינג-טהרן עלולה להקשות מאוד על איראן בהתמודדות עם הסנקציות שהוטלו עליה עקב סירובה להשעות את תוכנית הגרעין.
ארבעה גורמים במשק האנרגיה הסינית אמרו כי מאז סוף 2010 בוטלו או הואטו יוזמות סיניות באיראן, וזאת למרות שייבוא הנפט הסיני מאיראן דווקא גדל בתקופה זו ושוויו נאמד בכ-20 מיליארד דולר. לדבריהם, המהלך בא כחלק ממאמץ סיני לצמצם את המתיחות עם ממשל אובמה ולהפחית את הסיכון לסנקציות אמריקניות על חברות סיניות המשתפות פעולה עם איראן חרף העיצומים הבינלאומיים.
הממשל האמריקני עושה זה חודשים ארוכים מאמצים לשכנע את סין לזנוח את שיתוף הפעולה שלה עם איראן ולהצטרף להקשחת הסנקציות. סוגייה זו עמדה גם במרכז ביקורו של סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, בבייג'ינג הקיץ. גם אובמה עצמו ומזכירת המדינה קלינטון הביעו לא פעם את "הצורך לרסן" את ההשקעות הסיניות הקיימות והעתידיות במגזר האנרגיה האיראני. "גורמים אמריקנים באו ודפקו על דלתותיהם של בכירים במשק האנרגיה הסיני, פשוטו כמשמעו", אמרו בבייג'ינג.
בוושינגטון שבעי רצון ביחס לעמדת סין. "הסינים מקבלים בשקט קרדיט על שיתוף הפעולה שלהם. כבר לקראת סוף 2010 הם החלו לאותת לנו: 'איננו יכולים לומר זאת בגלוי, אך אתם תראו שאנו לא ממשיכים איתם לחוזים חדשים'", אמר גורם בקונגרס המעורה ביחסי ארה"ב-סין.
איראן הבחינה כמובן בהאטה והזהירה פעמיים את חברת הנפט הסינית הממלכתית CNPC כי עליה לחדש את הקידוחים בשדה גז גדול בדרום איראן או להסתכן באובדן עסקה שהיקפה 4.7 מיליארד דולר. האזהרות הללו באו אחרי שחברה סינית אחרת CNOOC הורתה לצוותיה להפסיק את עבודתם. חברת Sinopec השעתה את מועד התחלת הקידוח בשדה אחר.
לאורך השנים האחרונות הקשו סין ורוסיה על מדינות המערב לקדם סבבי סנקציות משמעותיים על איראן, ומסיבה זו העיצומים שהטילה מועצת הביטחון אינם נוגעים למשק הנפט והגז. ארה"ב והאיחוד האירופי נאלצו לקדם סנקציות אלה באופן עצמאי המאיימות כעת לפגוע בחברות הסיניות. לכך יש להוסיף סיבות מסחריות שהפכו את הקידוחים באיראן לפחות אטרקטיביים.
Read this article in English