ישראל: לא נתנצל, מקווים להתגבר על המחלוקת
גורמים מדיניים בירושלים אמרו כי ישראל לא תתנצל על פעולות ההגנה העצמית של חייליה ושהיא מקווה להתגבר על המחלוקות. לגבי גירוש השגריר הישראלי מאנקרה הם אמרו כי הוא סיים את תפקידו, אך לא התייחסו לשגריר שיתמנה בעתיד
למרות גירוש השגריר והאיומים מאנקרה - ישראל לא מתנצלת: גורמים מדיניים שהתייחסו לפרסום דו"ח פאלמר על משט המרמרה, הבהירו אחר-הצהריים (יום ו') כי ישראל אמנם מצרה על אובדן החיים, אך לא תתנצל על פעולות ההגנה העצמית של חייליה. "לישראל, כמו לכל מדינה, זכות לגיטימית להגן על אזרחיה ועל חייליה", הם הדגישו. "מדינת ישראל מקווה שתימצא הדרך להתגבר על המחלוקת ותמשיך לפעול למען מטרה זו".
המשט שלא נגמר - כתבות אחרונות:
עוד בערוץ החדשות:
הגורמים אמרו כי באירועי המשט, עלו חיילים ישראלים לסיפון המרמרה, כשברשותם אמצעי אל-הרג. "לחיילים על הסיפון לא היתה כוונה לפגוע באיש", הם אמרו. "משהותקפו החיילים הישראלים באכזריות על ידי עשרות פעילים אלימים של ארגון ה-IHH, החמושים באלות, סכינים וצינורות פלדה, נאלצו החיילים להגן על עצמם".
לגבי גירוש השגריר הישראלי מאנקרה, אמרו הגורמים, כי הדיפלומט גבי לוי סיים ממילא את כהונתו לפני מספר ימים, כבר נפרד מעמיתיו הטורקיים ואמור להגיע לארץ בימים הקרובים. הם לא התייחסו לכך שבעתיד ישראל תצטרך למנות שגריר חדש בבירת טורקיה.
במקביל, שר בכיר בקבינט אמר ל-ynet כי "המשבר הנוכחי עם טורקיה הוא תוצאה של מדיניות שהובילה להידרדרות. לא היה צריך להתנצל, אך ניתוק הקשר עם טורקיה הוא בעל השפעה לטווח ארוך. נוצרה כאן בעיה ממשית". הוא הזכיר ש"הירדנים, המצרים, הטורקים, מאוריטניה - כל אלה נעלמים מפה" ואמר כי זו "פגיעה אנושה ביחסי ישראל והעולם הערבי והמוסלמי".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אהוד ברק, קיימו התייעצויות בהמשך להודעה הטורקית. הם נועדו עם מנכ"ל משרד החוץ, רפאל ברק, שכינס בהמשך דיון הערכת מצב לנוכח ההידרדרות ביחסים הדיפלומטיים. שר החוץ, אביגדור ליברמן, שוהה בימים אלה במולדובה.
במסיבת עיתונאים שכינס באנקרה הודיע דבוטאולו על הצעדים החריפים. "הגיע הזמן שישראל תשלם את המחיר על כל מה שעשתה ותפסיק לראות את עצמה מעל החוק", הוא הדגיש, "התשלום הכבד ביותר הוא שישראל איבדה את החברות איתנו".
למרות שמחברי הדו"ח קבעו כי הסגר הימי על רצועת עזה היה חוקי ונבע ממניעים ביטחוניים, טען דבוטאולו כי ארצו "אינה מכירה בחוקיות המצור הישראלי על עזה. ניקח את הנושא לבתי משפט לצדק בינלאומי". גם הנשיא עבדאללה גול אמר שהדו"ח "חסר תוקף".
דו"ח פאלמר, שפרסומו נדחה במשך שבועות ארוכים, יוגש רשמית למזכ"ל האו"ם,
באן קי-מון, רק היום, אבל הודלף ופורסם כבר אמש ב"ניו יורק טיימס". דבוטאולו האשים את ישראל בהדלפה וטען כי זו התנהגות "לא רצינית".
בינתיים, חמאס בירכה על החלטת טורקיה לגרש את שגריר ישראל. דובר התנועה בעזה, סמי אבו זוהרי, ציין כי "החלטה הטורקית נחשבת לתגובה טבעית על פשעי ישראל נגד המשט, ועל עקשותה של ישראל וסירובה להסיר את המצור על עזה".
Read this article in English