הבדואים סימנו X על עמידרור: "באוהלים מאז 48'"
גם המתווה המתוקן להסדרת הקרקעות בנגב לא אושר, הדיון נדחה בשל חילוקי דעות. נציגי הבדואים טוענים שעשרות אלפים ייעקרו מבתיהם, ויצאו בקמפיין נגד האלוף במיל'
אישור המתווה להסדרת ההתיישבות בנגב שהיה אמור להתקבל הבוקר (יום א') בישיבת הממשלה נדחה, בשל חילוקי דעות בין שרים על סעיפים מעוררי מחלוקת. רק שניים קיבלו את רשות הדיבור בדיון הקצר: שר האוצר, יובל שטייניץ, שדיבר בעדו, ושרת התרבות והספורט, לימור לבנת, שדיברה נגד. במקביל, הבדואים פתחו בקמפיין וסימנו במיוחד את ראש המועצה לביטחון לאומי, יעקב עמידרור.
רפורמת הקרקעות בנגב - כותרות אחרונות ב-ynet:
עוד בערוץ החדשות :
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, בעקבות לחץ פוליטי מהימין הוכנסו בטיוטת המתווה שינויים במטרה לצמצם משמעותית את היקף הקרקעות שיקבלו הבדואים. לפי הטיוטה, קוצצו עשרות אחוזים מהיקף הקרקעות שיועברו לבדואים מהיישובים הלא מוכרים.
מטרת הרפורמה היא לפתור באופן סופי את תביעות הבעלות של הבדואים על קרקעות הנגב, תוך הצעת מתווה של פשרה הכוללת העתקת מקומות מגורים ופיצויים כספיים באופן שיביא לסיום ההתיישבות הבלתי חוקית. הדו"ח מתייחס לתביעות הבעלות שהגישו הבדואים בין השנים 1971-1979, בעקבות החלת הסדר המקרקעין בנגב הצפוני, בקרקעות שגם כיום מיושבות או מעובדות על ידי מגישי התביעות.
לאחר שפורסמו בחודש מרס מסקנות דו"ח גולדברג, שהמליצו להעביר לבדואים 200 אלף דונם ופיצוי כספי בסך מיליארדי שקלים, סערו הרוחות במערכת הפוליטית. ביוני מינה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את ראש המטה לביטחון לאומי, האלוף במיל' יעקב עמידרור, על מנת לבחון מחדש את נושא הסדרת ההתיישבות, בין היתר לאחר שיו"ר מפלגת ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, ביקש לבדוק שנית את עיקרי הדו"ח.
מטיוטת הצעת המחליטים שהגיעה לידי ynet, נראה כי הוכנסו לדו"ח שינויים שיצמצמו משמעותית את היקף הקרקעות שיקבלו הבדואים לכ-100 אלף דונם בלבד, וזאת בהנחה שכל התובעים יצליחו להוכיח את זכויותיהם על הקרקע, ויקבלו את מתווה הדו"ח.
"הממשלה רומסת את הבדואים"
במקביל לדיון בממשלה קיימו אנשי פורום "הכרה עכשיו" ונציגי ארגוני זכויות אדם בנגב מסיבת עיתונאים בבאר שבע. למרות שההכרעה נדחתה, הם הכריזו על קמפיין "נגד כל הגישה שמתעלמת מהרצון והתביעות של הבדואים, שמתייחסת אלינו כסוגיה ביטחונית ולא אזרחית", כדברי ח"כ טאלב אלסאנע.
"עמידרור הוא ראש המטה לביטחון לאומי. האם הוא ראה אי פעם יישוב בדואי? האם הוא ראה אזרח ערבי חוץ מאשר בחיסולים? למה כשמטפלים בבדואים מיד מגלגלים את הסיפור לאנשים שהרקע שלהם ביטחוני. זו סוגיה אזרחית ממדרגה ראשונה. הקמפיין הוא נגד הגישה, והסמל של הגישה הוא עמידרור".
חנאן אלסאנע, פעילה לזכויות הבדואים בנגב אמרה כי "התוכנית נעדרת עקרונות של צדק, שיווין וזכויות אדם. אנחנו רואים היום מאבק לצדק חברתי. אבל את האוהלים שלנו הקמנו עוד בשנת 48', וגם אנחנו דורשים צדק חברתי".
ד"ר עואד אבו פרח, רכז "הכרה עכשיו" טען שנגד הבדואים "חברו מספר גורמים - הפרקליטות, המשטרה וגם השופטים, בעיקר שופטי בית המשפט בנגב, קק"ל וגורמי ימין, כדי לפתור את בעיית הבדואים, כדי לרכז אותנו ולהקים גטאות חדשים. אנחנו מבקשים לגנוז את דו"ח פראוור, לשרוף אותו, לזרוק אותו לפח הזבל של ההיסטוריה ולא להתייחס אליו".
"רמיסת זכויות בזמן המחאה הציבורית"
עוד לפני שהדיון אמור היה להתכנס הגיבו בכעס נציגי הבדואים וארגוני זכויות אדם על המתווה החדשה וקראו לא לקדם אותו, אלא לפעול בשיתוף עם האוכלוסיה הבדואית. "ממה שאני מבינה, הכנסת השינויים לדו"ח הוא תוצאה של לחץ של גורמים ימניים", אמרה נילי ברוך מעמותת "במקום" הפועלת לשיתוף הציבור בהליכי התכנון. לדבריה, "אישור המתווה יהווה המשך של התעלמות הממשלה מאחת האוכלוסיות המוחלשות ביותר בישראל ורמיסת זכויותיה, בזמן שמתנהלת מחאה ציבורית נרחבת בדרישה לשינוי סדרי העדיפות החברתיים".
בעמותת "במקום" טענו כי מתווה צוות היישום בראשות פראוור מנוגד להמלצות ועדת גולדברג. לטענתם, משמעות המתווה היא עקירה של כ- 20-30 אלף איש מבתיהם ללא כל סיבה מוצדקת ובניגוד מוחלט לרצונם.
הבדואים טוענים כי לא שותפו במהלך ואינם יודעים אילו שינויים הוכנסו לדו"ח. איברהים אלוקילי, יו"ר המועצה לכפרים לא מוכרים בנגב, אמר כי ללא שיתוף התושבים לא תהיה הצלחה למהלך. "אנחנו צריכים להיות שותפים לפתרונות, ייתכן מאוד וישנם שינויים בדו"ח שאנחנו לא יודעים עליהם בכלל".
יו"ר "הבית היהודי", השר דניאל הרשקוביץ, אמר היום כי דו"ח צוות היישום להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב "בעייתי מאוד, ואיני רואה כיצד ממשלה לאומית תוכל לתמוך בו. אני מקווה ששרי הממשלה יתנגדו לדו"ח שהראייה הציונית-לאומית לא עמדה לנגד עיני מנסחיו".