שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

המלך ג'יימס והנפילה הישראלית

10 הערות לסיכום אליפות העולם באתלטיקה: אורן אהרוני סוגר תשעה ימים של תחרויות, ומחכה כבר ללונדון 2012. צפו באלבום האליפות החגיגי

הכוכב האמיתי של אליפות העולם באתלטיקה שהסתיימה היום (א') לא היה אוסיין בולט, שפסל בגמר ה-100 מ' והשיב בריצות הבאות, כולל מעורבות בשיא עולם ב-100X4, אלא קיראני ג'יימס, שהוביל מדינה קטנה להישג גדול. עוד מסקנה מהאליפות: המשלחת הישראלית צריכה לעשות חושבים לקראת האולימפיאדה.  

 

 

1. אלוף האלופים. רבים אולי יחלקו על כך, ירימו גבה ויגידו שמקומו לא שם, אבל האצן הדרום אפריקאי אוסקר פיסטוריוס הראה לכולם מה זו נחישות וכוח רצון אמיתי. 

 

צילום: רויטרס

 

אחרי מאבקים בבתי המשפט, דיונים בלתי פוסקים וניסיונות רבים להשיג את הקריטריון, התייצב פיסטוריוס קטוע הרגליים למקצה ל-400 מטר, הצליח להעפיל לחצי הגמרועשה בכך היסטוריה. "האיש המהיר ביותר ללא רגליים", כפי שהוא מכונה, לא הסתפק בכך והוביל את נבחרת השליחים של ארצו לגמר 400X4. הוא עמד על הפודיום במקום השני, למרות היעדרותו מהגמר עצמו בגלל שיקולי המאמן.

 

2. הברק מכה רק פעמיים. לאחר הפסילה בריצת הגמר ל-100 מ', ידע אוסיין בולט שזה רק עניין של זמן עד שיענה לכל מבקריו. מי שדיבר על זלזול, שחצנות ואין סוף קונספירציות, קיבל את התשובה שישה ימים לאחר מכן, האצן הג'מייקני סתם הרבה פיות וזכה במדליית הזהב במרחק הכפול, כשעצר את השעון בזמן נהדר של 19.40 שניות - התוצאה הרביעית בטיבה בכל הזמנים.


טבלת המדליות באליפות העולם

טבלת המדליות באליפות העולם
מדינה זהב כסף ארד סה"כ
ארה"ב 12 8 5 25
רוסיה 9 4 6 19
קניה 7 6 4 17
ג'מייקה 4 4 1 9
גרמניה 3 3 1 7
בריטניה 2 4 1 7
סין 1 2 1 4
אוסטרליה 1 1 1 3
אתיופיה 1 - 4 5
אוקראינה 1 - 1 2
בוצוואנה 1 - - 1
ברזיל 1 - - 1

גרנדה

1 - - 1
יפן 1 - - 1
ניו זילנד 1 - - 1
פולין 1 - - 1

 

אבל הדובדבן הגיע ברגע האחרון של האליפות. בולט התייצב אחרון ברביעית השליחים של ארצו, והוביל אותה לשיא עולם חדש בריצת 100X4, זמן אדיר של 37.04 שניות. עכשיו אף אחד לא ידבר על הפסילה. 

 

3. כחול לבן. ארבעה ישראלים יצאו כדי לייצג את המדינה, וכולם שבו מלאי אכזבות. דניאל פרנקל הוכיחה כבר שהיא ספורטאית של המעמדים הגדולים, אך הפעם זה לא עבד והיא סיימה במקום ה-24, אחרי שנשרה בגובה של 1.85 מ', בתחרות המקבילה לגברים דימה קרויטר היה רחוק משיאו, כשעבר רק 2.16 מ' ודורג במקום ה-31, קופצת המוט ג'יליאן שוורץ סיימה במקום ה-25 ורץ המרתון זוהר זמירו לא הצליח לסיים את 42.195 הקילומטרים ופרש באמצע.

 

דימה קרויטר. המשלחת הישראלית איכזבה (צילום: דרור עינב) (צילום: דרור עינב)
דימה קרויטר. המשלחת הישראלית איכזבה(צילום: דרור עינב)

 

נכון שאף אחד לא ציפה למדליה, ונכון שגם המשלחת האחרונה לפני שנתיים בברלין לא הצליחה הרבה יותר, אך הפרויקטים השונים היו צריכים לתת את פירותיהם כבר בדרום קוריאה. ההצהרות של יו"ר איגוד האתלטיקה שלמה בן גל על כך שבאולימפיאדה נראה בין שישה לשמונה אתלטים נראות רחוקות מתמיד.

 

עוד ב-ynet ספורט

 

4. חוק בולט. כששינו את חוק הפסילות, חשבו בעיקר על צופי הטלוויזיה והזמן הרב שלוקח בין פסילה לפסילה כדי להתכונן מחדש. אולם באליפות הנוכחית קיבלנו בלי סוף הוכחות שזה לא לעניין. אם מותר להראות לנו במשך עשר דקות תמימות את בנות קרב השבע מתכוננות לריצת 800 המטרים, את עשרות ההילוכים החוזרים בפסילה האחרונה של קופצת הגובה בלנקה ולאסיץ' ואת קמע האליפות רוקד עם האמריקנית ג'ניפר סימפסון, זוכת הזהב ל-1500 מטרים לנשים, בטוח יש חמש דקות נוספות להקדיש לאיש המהיר בהיסטוריה אחרי שפסל בגמר ה-100.

 

אוסיין בולט אחרי הפסילה. חוק לא הוגן (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אוסיין בולט אחרי הפסילה. חוק לא הוגן(צילום: gettyimages)

 

יש להחזיר את החוק הקודם, בו ניתנה לכולם הזדמנות שווה לפסול פעם אחת, ואם אצן פוסל בשנית יש להוציא לו את הכרטיס האדום. טעיות קורות, אף אחד הוא לא מכונה, גם אם שמו הוא אוסיין בולט.

 

5. הדור הבא. תזכרו את השם - קיראני ג'יימס מהמדינה הקטנה גרנדה, ניצח בזמן של 44.60 שניות והוכתר כאלוף העולם ב-400 מ' בגיל 18 בלבד. למרות גילו הצעיר, יש לו רזומה מרשים. הוא זכה באליפות העולם לקדטים השנה עם 45.24 שניות, ולאחר מכן ניצח גם את ה-200 מ', תוך כדי שעבר שש ריצות בחמישה ימים מתישים.

 

קיראני ג'יימס (משמאל) זוכה בזהב. רק בן 18 (צילום: AP) (צילום: AP)
קיראני ג'יימס (משמאל) זוכה בזהב. רק בן 18(צילום: AP)

 

עוד לאחרונה הוא ניצח את אליפות המכללות, הוא מחזיק בתוצאות הטובות בעולם לגילאי 14 ו-15 ומדורג שלישי בכל הזמנים בריצה באולמות לבוגרים. אף אחד לא יתפלא אם נראה אותו עומד על הפודיום גם במשחקים האולימפיים.

  

6. היד הארוכה. דיירון רובלס הקובני פסל בגמר 110 מטר משוכות, לאחר שנגע בידו של הסיני ליו שיאנג משוכה אחת לסיום. רק לאחר עשרות הילוכים חוזרים היה ניתן לראות את המקרה, אך את המשלחת הסינית זה לא עניין.

 

דיירון רובלס. לא הופעל שיקול דעת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דיירון רובלס. לא הופעל שיקול דעת(צילום: AFP)

  

למרות החוק היבש, שבו אסור להפריע ליריבים ולהיכנס למסלולים הסמוכים, היה צריך להפעיל את חוק ההיגיון ולהשאיר אצלו את מדליית הזהב. שיאנג עצמו אמר שהוא מצטער על הערעור, אבל את הנעשה אי אפשר היה להשיב.

 

7. ישנן בנות, ישנן בנות. סאלי פירסון האוסטרלית הבטיחה וקיימה בגדול לאחר שקבעה את הזמן הטוב ביותר מאז 1992 בריצת 100 מ' משוכות עם 12.28 שניות – 7 מאיות בלבד משיא העולם, ריצה נהדרת של לשינדה דמוס ב-400 משוכות שאף היא הייתה רחוקה 13 מאיות משיא העולם (52.47 שניות), דרמות בקפיצה לגובה ובמוט.

 

סאלי פירסון. תוצאה מעולה במשוכות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סאלי פירסון. תוצאה מעולה במשוכות(צילום: EPA)

 

 הכוכבות הגדולות מפסידות, וכוכבות חדשות נולדות, ותמיד זה מרתק ואיכותי. כל זה מראה שצריך לתת יותר את הבמה למין הנשי.

 

8. חופש הפרטיות? הימים הקרובים יגידו אם בדיקות הדם ובדיקות השתן לאתלטים המשתתפים היו מוצדקות. בימים אלו מתלבטות פדרציות הספורט והסוכנות למניעת סמים בספורט אם להתחיל להשתמש בדרכון ביולוגי. דרך חדשה זו תאפשר לחפש סימנים ביולוגים מתמשכים של שימוש בחומרים אסורים ולא את החומרים עצמם.

 

 

טקס הסיום של האליפות. רק שהסמים לא יהרסו את החגיגה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טקס הסיום של האליפות. רק שהסמים לא יהרסו את החגיגה(צילום: AFP)

 

כולם רוצים לראות את מלכת הספורט נקייה כמה שיותר, ולכן למרות כל הבעיות האתיות ואובדן חופש הפרטיות, נראה כי החלטה זו תצא לפועל בקרוב.

 

9. אחד. זהו מספר שיאי העולם שנשברו באליפות, וגם זה קרה רק ברגע האחרון. הירידה החדה במספר השיאים בשנים האחרונות מראה שאולי לסעיף הקודם על ההקפדה בבדיקות הסמים יש חלק ניכר בכך.

 

נבחרת ג'מייקה חוגגת זהב. שיא עולם בודד (צילום: MCT) (צילום: MCT)
נבחרת ג'מייקה חוגגת זהב. שיא עולם בודד(צילום: MCT)

 

לצד זאת, רק שני שיאי אליפות נשברו בדייגו, באחת מהאליפויות המאכזבות של השנים האחרונות. מי יודע? אולי האתלטים שומרים את הכול לאירוע הספורט הגדול בתבל, בעוד 11 חודשים באי הבריטי.

 

10. לונדון 2012 מחכה להם. המארחת של המשחקים האולימפיים הבאים יכולה לסמן וי על אליפות העולם, ועל פי קצב ההתקדמות, לבריטים יש בהחלט למה לצפות באולימפיאדה הביתית.

 

באליפות העולם בפריז ב-2003 אתלטי המלכה יצאו עם שלוש מדליות בלבד, אף אחת מהן מזהב. שנתיים מאוחר יותר בהלסינקי חזרה כמות המדליות אבל הפעם גם נשמע ההמנון. באוסקה הכמות גדלה לחמש מדליות, ובברלין לשש, מתוכן שתיים מזהב. ועכשיו, פחות משנה לאולימפיאדה, המשלחת מסכמת אליפות מוצלחת עם שבע מדליות, כולל שתיים מזהב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים