עוד יום אדום בבורסה: ת"א 25 איבד 1.9%
מדד ת"א 100 ירד ב-1.97% ומדד נדל"ן איבד 1.54%. מניית החברה לישראל נפלה בכ-10% לאחר שהמשנה ליועץ המשפטי לממשלה הגיש חוות דעתו משפטית בנוגע למימון קציר המלח. רציו השילה 5.3% על רקע הפסקת העבודות בקידוח לוויתן
המסחר בתל אביב ננעל היום (ב') בירידות שערים אחרי הירידות החדות אתמול. בבורסות אסיה וגם בבורסות אירופה נרשמו ירידות שערים סמוך לנעילת יום המסחר כאשר הבורסות שם מגיבות לראשונה לירידות בוול סטריט בשישי. היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל הלייבור דיי.
מדד תל-אביב 25 ירד ב-1.86% ונקבע על 1,062.36 נקודות; מדד תל-אביב 100 ירד ב-1.97% ונקבע על 957.02 נקודות; מדד בלו-טק 50 ירד ב-1.82% ונקבע על 237.47 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-1.54% ונקבע על 264.33 נקודות.
המסחר במטבע חוץ ננעל בעליות. הדולר עלה ב-1.36% ושערו היציג נקבע על 3.633 שקלים, האירו עלה ב-0.66% ושערו היציג נקבע על 5.132 שקלים.
הירידות שרואים היום הן במחזורים מאוד נמוכים, אמר ל"כלכליסט" מורן צור, מנכ"ל מיטב טרייד. "אין כרגע יותר מידי קונים שיקלטו את הסחורה וגופים מוסדיים שלא חייבים למכור לא מוכרים בתקופה הזאת. כי סך הכל הנתונים הכלכליים לא השתנו. החברות במצב טוב בסך הכל. יש חששות כלשהן לגבי דברים כמו המחאה ומה יקרה עם המיתון וההשלכות שלו, אבל סך הכל עד היום ראינו דוחות מצויינים", אמר צור.
"הזרים לא נמצאים בשוק שלנו. זה גורם לכך שאין כוחות רציניים בשוק, שגם אם יש מחירים טובים אין מי שיקנה. השוק בעקבות זאת רגיש ותנודתי. ברמת המאקרו קשה לרוות נחת גם בזירה המקומית וגם העולמית. ההתערערות היחסים עם השכנים הקרובים ועכשיו גם עם השכנים הרחוקים כמו טורקיה מדגישה כי המצב ברמת המאקרו לא סימפטי. אבל אלא אם כן יחולו סנקציות בעקבות המחאה החברתית אין סיבה שברמת המיקרו של החברות המחירים לא יעשו את שלהם ויתקנו כלפי מעלה. לטווח הארוך בהינתן שלא יהיו דברים שאנחנו אפילו לא רוצים לדמיין בספטמבר אז המגמה של העלייה תתחדש. גם באג"ח הקונצרני וגם במניות יש הזדמנויות. עכשיו, בראייה לטווח הארוך, זה לא זמן לצאת מהשוק", הוסיף צור.
לגבי מניית כיל, אמר צור כי היא "מושפעת מספקולציה האם יחליטו להעלות את המיסוי על משאב הטבע הנהדר שיש לכיל. אם יחליטו במסגרת האקטים החברתיים שנידונים להעלות את המס אז כמובן שהמשקיעים דואגים שזה יפגע ברווחיות. אבל זו כרגע ספקולציה. בסך הכל כיל הציגה תוצאות מצויינות ואם לא נראה צעדים דרקוניים זו דווקא הזדמנות קנייה".
המסחר בבורסת תל אביב ננעל אתמול בירידות שערים. בעקבות הירידות בוול סטריט בסוף השבוע נפתח המסחר בישראל בירידות חדות שהובילו לדחיית פתיחת המסחר. מדד ת"א־25 ירד בסוף היום ב־4.4% ומדד ת"א־100 איבד 4.1%. מחזור המסחר הסתכם ב־862 מיליון שקל בלבד.
למרות הירידות, המוסדיים נשארים אופטימיים: "המגמה תתהפך" אחרי הירידות החדות אתמול, בעיקר בשל הירידות בוול סטריט, מנהלי ההשקעות הגדולים ממליצים לא להתרגש. "צפוי תיקון אגרסיבי כלפי מעלה" אומר מאיר מזוז מאקסלנס וקובי פלר מכלל פיננסים מעריך כי תוכנית תמריצים חדשה בארה"ב תשפיע על אחד העם אסף גילעם, שניר הנדלר ורחלי בינדמן, תגובה אחת לכתבה המלאה
איתי בלושטיין, מנהל חדר המסחר באינדקס תעודות סל, הסביר כי "היה יום אדום בהובלת מניות הפיננסים ובעיקר הבנקים. מסחר הנעילה אופיין בהיצעים גבוהים באופן חריג במיוחד, שהובילו לירידה נוספת של 1%". גורמים בשוק אישרו כי אחד השחקנים הגדולים מכר תעודת סל בהיקף של 60 מיליון שקל על מדד ת"א־25 לקראת הנעילה. בלושטיין הוסיף כי בתקופה האחרונה סובלים הבנקים מתנודתיות גבוהה והם משפיעים בכך על המדדים המרכזיים.
בסקירה שפרסם אתמול דודי רזניק, מנהל תחום מחקר מאקרו מלאומי שוקי הון, נכתב כי עקב פעילות משקיעים זרים נרשמה ירידת תשואות חדה בטווח הקצר־בינוני באפיק השקלי הלא צמוד. הדבר נובע מציפיות המשקיעים הזרים להורדת ריבית מהותית על ידי בנק ישראל.
קובי פלר מכלל פיננסים מעריך כי לקראת סוף ספטמבר תשתנה המגמה. "ניתן לראות את האור בקצה המנהרה", סבור פלר. "יש הרבה כוחות שמנסים לתמוך בצמיחה: בין אם אלה הבנק הפדרלי המרכזי של ארה"ב או הנשיא ברק אובמה ובין אם זה האיחוד האירופי. לכן, למשקיע שעוד לא מכר אנו מציעים להמתין להתפתחויות".
מניות במרכז
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד אבי ליכט הגיש אתמול את חוות דעתו המשפטית בנוגע למימון קציר המלח מבריכה 5 של מפעלי ים המלח של כיל (ירדה בכ-7%) מקבוצת החברה לישראל (ירדה בכ-10%) ולפיה על המפעלים לשאת בעיקר המימון. בנוסף הוא מציין כי אם לא תגובש הסכמה במו"מ, יוכל המחוקק לנסח פתרון בחקיקה.
המשבר החריף ביחסי ישראל־טורקיה עתיד להתגלגל בקרוב אל המערכת הבנקאית: על רקע ההידרדרות ביחסי המדינות, צפוי בנק הפועלים לבחון בקרוב את האפשרות למכור את אחזקתו (69.8%) בבנק הטורקי פוזיטיף, שבו הוא שותף עם איש העסקים חאליט צ'ינילולו (30.2%). מבנק הפועלים לא נמסרה תגובה.
מניות הבנקים - לאומי, בינלאומי, דיסקונט ומזרחי טפחות ריכזו עניין על רקע ירידות במגזר בארה"ב לאחר שסוכנות מימון הדיור הפדרלית הודיעה על הגשת תביעה של 196 מיליארד דולר נגד 17 בנקים בארה"ב.
כור, מקבוצת אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר איבדה כ-6% לאחר שהודיעה אתמול כי תמכור את זכויותיה בבניין HSBC שבניו יורק לחברה־האחות נכסים ובנין בתמורה ל־138 מיליון דולר, שמשקפים לחברה תשואה של 74% בשנה לפני מס. במקביל נסחרת המניה על רקע הירידות בקרדיט סוויס.
מורי ארקין, המכהן כדירקטור בפריגו ממשיך לממש את אחזקותיו בחברה. לפי ההודעה לבורסה, מימש ארקין ביום האחרון של אוגוסט כ־80 אלף מניות של פריגו במחיר ממוצע של 95 דולר למניה. יום לפני כן מימש ארקין כ־170 אלף מניות במחיר ממוצע של 96 דולר למניה.
גזית גלוב תנסה השבוע להשלים גיוס של 525 מיליון שקל מהמשקיעים המוסדיים והציבור דרך הנפקת של סדרת אג"ח חדשה (יא'). הכספים צפויים להחליף מסגרות אשראי קיימות שהחברה מנצלת וכן לשמש אותה לצורך פעילותה השוטפת, כך ציינה החברה. הסדרה המונפקת קיבלה דירוג של Aa3 ממידרוג שיהיה תקף גם אם תבחר החברה להגדיל את הגיוס ל-750 מיליון שקל.