שתף קטע נבחר

הצצה למקום מיוחד באמת

"העסקת עובד עם צרכים מיוחדים משתלמת ביותר לכולם: אלו הם עובדים שמפגינים מסירות רבה והמחויבות שלהם לעבודה היא טוטלית, כשהיושר וההתמדה שהם מפגינים גבוהים אולי אפילו יותר מאנשים נורמטיביים". ביקור בכפר עידוד לקראת יום ההתרמה השנתי לעמותת ידידי הכפר שיתקיים היום (ג')

גם הפסימיסטיים שבין קוראינו מוזמנים לקבל פרץ אנרגיה מעודד במרכז התעסוקה השיקומי בכפר עידוד, שם מדי יום מוצאים עובדי המקום – אנשים בעלי מוגבלויות, פרנסה בכבוד בעבודה שהיא עבורם גם אמצעי תרפויטי חשוב.

 

כפר עידוד הוקם לפני 16 שנים בידי הורים לילדים בעלי מוגבלויות שונות על רקע של נזק מוחי. הדיירים, 140 במספר, גרים בדירות משלהם ונהנים ממעטפת מקצועית רחבה כשהדגש הוא על הקניית מיומנויות תפקודיות, במטרה להוביל את הדיירים לעצמאות ככל שניתן.

 

"לכל דייר אנו יוצרים תוכנית אישית שנבנית בשיתוף פעולה של פסיכולוג הכפר המדריך האישי והעובדת הסוציאלית", מציינת הדס גר-אור רכזת התעסוקה בכפר עידוד ומוסיפה: "כל דייר חדש נכנס בתחילה לעבוד במרכז התעסוקה שנמצא בתוך הכפר. אט אט אנו לומדים להכיר אותו ובמידה ואנו רואים שזה ניתן, נו מקיימים פורום רחב וחושבים יחד עם הדייר איזו עבודה יכולה להתאים לו. מכאן ואילך אנו מנסים למצוא מקום עבודה שיסכים לקבל אדם בעל צרכים מיוחדים. העסקת עובד כזה משתלמת ביותר לכולם: אלו הם עובדים שמפגינים מסירות רבה והמחויבות שלהם לעבודה היא טוטלית, כאשר היושר וההתמדה שהם מפגינים גבוהים אולי אפילו יותר מאנשים נורמטיביים".

 

מרכז התעסוקה השיקומי נמצא בלב כפר עידוד ששוכן בנתניה. המרכז מעסיק 60 דיירים. יתר הדיירים עובדים מחוץ לכפר וחלק קטן במכבסה ובמשתלה המקומית שמציעים את שירותיהם לקהל הרחב ."זהו מרכז עבודה עם תמיכות המאפשרות לדיירים להיות אנשים עובדים ויצרניים" מציינת גר-אור, "אך הרעיון הוא לדמות מקום עבודה לכל דבר ועניין כולל עמידה בזמנים, לבוש הולם ועמידה בכללי המקום".

 

מוצר הדגל של המרכז הוא סל צבעוני שזור. "בתחילת הדרך" נזכרת גר-אור בתהליך יצירת המוצר "היינו עובדים עבור חברות אחרות עבורן היינו אורזים או מקפלים מוצרים. ההכנסות מכך היו נמוכות וכל הזמן היינו תלויים באחרים. בשלב מסוים הגענו למסקנה שכדאי שנפתח מוצר משלנו כדי שתהיה לנו עבודה שוטפת. באותה העת היו לנו מספר דיירים שהסתובבו בכפר בחוסר מעש ולא היה לנו מענה תעסוקתי עבורם.

שיפור בתחושות, ירידה בהפרעות התנהגות והתמדה בעבודה (צילום: איתן אלחדז) (צילום: איתן אלחדז)
שיפור בתחושות, ירידה בהפרעות התנהגות והתמדה בעבודה(צילום: איתן אלחדז)

 

כשצץ רעיון שזירת סלים צבעוניים ראינו כיצד אותם דיירים מתחילים להשתלב בעבודה ואף להתמיד בה. אלו היו דיירים מאוד מאתגרים ללא רצף תעסוקתי ועם התנהגות מאתגרת. העבודה עם הסלים נתנה להם המון סיפוק וסוג של גאוות יחידה, כי הדייר רואה את תהליך יצירת המוצר מתחילתו ועד סופו ואנו הקפדנו לומר להם שזה מוצר שהוא שלהם. אנו משתפים אותם בסיכומים שבועיים שאנו עושים והם שותפים איתנו בבחירת הצבעים. ולא רק זאת, אנו גם לוקחים אותם איתנו לירידי מכירות כדי שהם יבצעו את המכירה ועד כה הייתה להם הצלחה והם חוו העצמה. אנו עדים לשיפור בתחושות, ירידה בהפרעות התנהגות וישנה התמדה בעבודה".

 

אמן אנרכיסטי שכזה, אבל במובן החיובי

הסיפור של משה מדגים אולי יותר מכל את הצלחת הפרוייקט. אתי בלומנפלד מורה לאומנות שיקומית שפיתחה את הרעיון ומנהלת את העבודה בפועל נרגשת לספר על אותו בחור שהפך ליקיר המקום "זהו אדם שסובל מתסמונת נדירה שגורמת לו לעיוות בפנים ודיבור לא ברור, אבל קל מאוד לאהוב אותו כיוון שהוא מסור טוטאלית לעבודה. אותו בחור" היא מסבירה, "היה מסתובב שעות בכפר חסר תעסוקה. כששילבנו אותו בעבודה עם הסלים הוא התחיל לפרוח הייתה לנו תחושה שהוא מצא את מקומו.

 

כמורה לאומנות אני יכולה לומר לך שהוא אומן במלוא מובן המילה. מרגע שהוא פותח את עיניו ועד שהוא הולך לישון הוא לא מפסיק ליצור: בבוקר אלו הסלים הצבעוניים ובזמן הפנוי שלו הוא יוצר גובלנים מושקעים בהם הוא שוזר חוטים צבעוניים. פעם כשנגמרו לנו הסלים, הוא היה לוקח סוודרים פורם אותם ומכין מהם את התמונות שלו. לדעתי יש בו מין אמן אנרכיסטי שכזה, אבל במובן החיובי.

 

כך למשל פעם הוא אסף פחים מבתי אבות בסביבה והחזיר להם אותם מקושטים. עם הזמן הבחנתי שהוא יצר לעצמו בעבודות האומנות סוג של שפה משלו שבה חוזרים המוטיבים של ברווזים, בתים ומכוניות.

האומנות באשר היא", מסכמת בלומנפלד "מהווה כלי טיפולי לאנשים כל שכן לאנשים בעלי מוגבלויות. אני מבחינה פה בדיירים שמגיעים נסערים וכשהם נכנסים לעבודה עם הסלים הם נשאבים לתוך זה והדבר מהווה עבורם מקור לשלוות נפש".

 

לאחרונה נרקם שיתוף פעולה ייחודי בין המקום לרשת 'ניו-פארם' שהחלה להפיץ בחינם את המוצרים שפיתח המרכז. גר-אור מספרת נרגשת: "לפני כמה חודשים הגיע לביקור בכפר איש העסקים רמי שביט בעל השליטה ברשת 'ניו –פארם' . הוא התאהב במקום ובמוצרים ופתח את הדלת לרשת שם קבלו אותנו בברכה והסכימו להפיץ את הסלים הייחודים שאנו מכינים לכל הסניפים. הכל נעשה בתרומה כולל ההפצה באמצעות חברת 'הדר השרון'. כך יוצא שכל ההכנסות נטו הולכות לטובת דיירי הכפר".

 

  • היום (שלישי) ה-6 בספטמבר יתקיים יום ההתרמה השנתי לעמותת ידידי כפר עידוד במועדון הגולף בגעש שנרתם לטובת העניין. לפרטים נוספים לחצו כאן .  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לכל דייר יוצרים תוכנית אישית"
צילום: איתן אלחדז
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים