שתף קטע נבחר

 

ההשפלה בטורקיה: "לא רצויים? נלך מכאן"

לפי הערכות, עיכוב 40 הישראלים בנמל התעופה באיסטנבול - עליו פורסם לראשונה ב-ynet בא כתגובה של "פקיד" לתקרית דומה בנתב"ג, ולא שינוי במדיניות. ישראלית סיפרה שהופשטה, אנשי עסקים: "התייחסו אלינו כמו זבוב על הקיר. ארדואן מדרדר את היחסים לאט - אולי לא נחזור לפה"

אקספרס של חצות - גרסת 2011: חיותה ליבוביץ', אחת מ-40 הישראלים שעוכבו ונבדקו הבוקר (יום ב') בשדה התעופה באיסטנבול, סיפרה ל-ynet על תחושותיה: "עצוב לי, אני מרגישה נורא. זו היתה השפלה. הרגשתי שאני רוצה הביתה".

 

הבוקר פורסם לראשונה ב-ynet כי משטרת הגבולות באיסטנבול הפרידה נוסעים ישראלים שהיו על טיסת "טורקיש אירליינס", ועיכבה אותם לחקירה ובידוק "משפילים". ליבוביץ' סיפרה על ההשפלה בשדה: "חלקנו עברנו תשאול קצר, אך לא היו הסברים, רק המון אנטיפתיה. פשוט לא התייחסו אלינו, היינו כמו זבוב על הקיר".

 

משבר ישראלי-טורקי - כותרות אחרונות ב-ynet:

  • התקרית בטורקיה: סוף לנתיב המוזל באיסטנבול?
  • ארדואן נוהג כמו ביריון שכונתי / רון בן ישי  

     

    עוד בערוץ החדשות :

     

    היא סיפרה כי לאחר החקירה התקשרו הישראלים לארץ. "מאוד מעניין מהיכן ניתנה ההוראה", היא אמרה. "אף אחד לא ידע מה קורה איתנו, עד שהתקשרנו ארצה. אנשים התקשרו לארץ לספר על המצב, משרד החוץ לא ידע על זה". לייבוביץ', שכבר נתקלה בעבר בגילויי שנאה, הוסיפה: "אני ממש רוצה לחזור הביתה, אך אני כבר כאן ואני חייבת להמשיך לעבוד. אחזור

     ביום חמישי ואז נעשה חושבים. האם זו פעם אחרונה שאנחנו באים לכאן? אם זה המצב, נלך למקומות שרוצים אותנו. גם אם זו הפרנסה שלי, וכל היצור שלי באיסטנבול, לא רוצים אותי? נלך מכאן".

     

    א', איש עסקים ישראלי, סיפר על ההשפלה: "אחד השוטרים אמר לחברו בטורקית 'תבקש מהם כרטיסים, ותתשאל אותם'. הם ביקשו לתזז אותנו ולהבהיר לנו שאנחנו לא רצויים". הוא הוסיף: "לא הבנו מה הם רוצים מהחיים שלנו, אך כעת ברור שהמטרה היתה השפלה - להושיב אותך ושתחכה. בתחילה, כשהייתי לבד, חשבתי אולי שאני לא בסדר, אבל אז ראיתי את כולם. אני בטוח שזו הנחיה מלמעלה".

    גם הוא אמר שישקול מחדש את המשך עסקיו בטורקיה. "תיירים כבר כמעט ואין כאן. ארדואן עושה זאת לאט לאט -מדרדר את מערכת היחסים. אני לא יודע מה יהיה השלב הבא, אולי יגרשו אותנו מיד לישראל".

     

    אלינה, שהיתה גם היא ביממה האחרונה בשדה התעופה באיסטנבול, לאחר שנחתה שם לעצירת ביניים בין תאילנד לישראל, סיפרה לגלי צה"ל: "עצרו אחד אחד, ביקשו מאיתנו להוציא את כל תכולת תיקי היד. זרקו את התכולה על השולחן בצורה ביזיונית. ביקשו מאיתנו להוריד נעליים, לא הרשו לנו לנעול אותן בחזרה. אחר-כך לקחו אותנו לחדר חשוך. הם לא הדליקו את האור, דיברו איתנו רק טורקית, אחר כך הבנו שהם רוצים שנתפשט. אותי הפשיטו עד לרמת התחתונים, אפילו את החזייה ביקשו ממני להוריד. אני לא יכולה להגיד שמי שעשתה לי את זה היתה עדינה במיוחד. זה החזיר אותי הרבה אחורה, לסיפורים של סבתא שלי".

     

    לעומתה, אמר ל-ynet יוסף (ג'ואי) אברהם, הנספח המסחרי של משרד התמ"ת בטורקיה, כי "הביקורת הביטחונית שעברתי היום כשנחתתי באיסטנבול היתה ארוכה מעט מהרגיל, אך מדובר בעיכוב קל בלבד ולא נתקלתי בשום התנהגות עוינת או לא נעימה מצד הטורקים".

    לדבריו, "ידוע לי שנוסעים אחרים עוכבו זמן רב יותר ממני וייתכן שזה בגלל תפקידי, אבל גם לגביהם אני לא חושב שהעיכוב היה יוצא מגדר הרגיל". אברהם גם ביקש להזכיר שהוא מודע ל"בעיה ביחס ובאורך הבדיקות של טורקים שמגיעים לארץ ואנחנו מנסים לסייע להם כמה שיותר".

     

    "פקיד פעל על דעת עצמו"

    לאחר התקרית בנמל התעופה באיסטנבול, ניהלו במשרד החוץ בירושלים סדרה של בדיקות ושיחות טלפון מול גורמים טורקים רשמיים, על מנת להבין את הסיבה לתקרית. בירושלים הבהירו לאחר שיחותיהם, כי האירוע "החריג", לדבריהם, אינו חלק ממדיניות חדשה של ממשלת טורקיה, אלא אקט נקודתי של פקיד שפעל על דעת עצמו.

     

    מהשיחות שנערכו בירושלים ובאנקרה, ההערכה שהתגבשה היא כי תקרית אחרת שאירעה בנמל התעופה בן-גוריון, במהלכה עוכבו לפי הדיווחים אזרחים טורקים על ידי משטרת הגבולות בישראל, היא שעוררה כעס אצל הרשויות השונות בטורקיה וככל הנראה היא שגרמה להחלטה לעכב את הישראלים - כתגובה.

     

    גורמים במשרד החוץ מסרו כי "לא נתקבלה שום הנחייה על שינוי בנהלים של קבלת ישראלים ואין כוונה לייחד לרעה ישראלים בהגיעם לטורקיה. מדובר ביוזמת דרג ביניים שהתרחשה, ככל הנראה, כתגובה לתקרית דומה שאירעה במהלך הלילה בנתב"ג".

     

    בחברת "טורקיש איירליינס" קיבלו בהפתעה את הידיעה על עיכוב הישראלים. גורמים בכירים בחברה סיפרו כי הם לא עודכנו על המהלך מבעוד מועד ולכן לא יכלו להודיע על כך לנוסעים. סמנכ"ל השיווק בחברה היחידה שמפעילה קו סדיר בין תל אביב לאיסטנבול, מוריס קנט, אמר ל-ynet:

    "אני לא יודע במה מדובר, אבל מניח שלמשטרת הגבולות בטורקיה היתה סיבה לעכב. צריך להבין שבנמל התעופה של איסטנבול עוברים עשרות מיליוני נוסעים בשנה ממאה מדינות".

     

    ישראלים רבים, שמשתמשים בקו לא מגיעים דווקא לטיול בטורקיה, אלא ממשיכים משם ליעדים באירופה או במזרח הרחוק. קנט הוסיף: "אנו חברת תעופה ואנו לא מתעסקים בביקורת גבולות. אני מקווה שהחברה לא תושפע מהמתיחות בין המדינות. תמיד היו עליות ומורדות ביחסים ואני מקווה שהפעם לא תהיה בעיה".

     

    ברשות שדות התעופה לא הכחישו את טענות התיירים הטורקים על יחס משפיל שקיבלו עם הגעתם ארצה בימים האחרונים. מרשות שדות התעופה נמסר: "ביטחון נתב"ג פועל לפי צורכי הביטחון ובהנחיית הגורמים הביטחוניים".


  •  

    בהכנת הידיעה השתתפו תני גולדשטיין ויואב זיתון
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    שריפת דגל ישראל בטורקיה. ארכיון
    צילום: AFP
    מומלצים