שתף קטע נבחר
 

לא שילמת קנס פלילי? לא תוכל לצאת מהארץ

ועדת חוקה אישרה לקריאה שנייה ושלישית חוק לחיסול תופעת ההשתמטות מתשלומי קנסות פליליים, שיאפשר לשלול מחייב קבלה או חידוש רישיון נהיגה ודרכון, להגביל יציאה מהארץ, וכן להגבילו בשימוש בצ'קים ובכרטיסי אשראי. במדינה כ-30 אלף סרבני תשלום שחייבים לפחות 1.1 מיליארד שקל

ועדת חוקה, חוק ומשפט אישרה היום (ב') חוק ממשלתי שנועד לחסל את תופעת ההשתמטות מתשלומי קנסות פליליים, אגרות ממשלתיות ותשלומי פיצויים לנפגעי עבירה.  

 

 

הצעת החוק החדשה תאפשר בין היתר לשלול מאדם חייב קבלה או חידוש רשיון נהיגה ודרכון, להגביל יציאה מהארץ, להגביל מתן צ'קים ושימוש בכרטיסי אשראי וכן לשלול זכות לייסד ולרשום תאגיד או להיות בעל עניין (שותף פעיל) בשליטה על תאגיד. זאת, לאחר שהממשלה טענה בהצעת החוק כי הכלים הקיימים אינם מספקים מענה הולם להתמודדות עם החייבים המשתמטים מתשלום החובות. 

 

לוועדה נמסר כי מדובר בכ-30 אלף סרבני תשלום שחייבים לפחות 1.1 מיליארד שקל במצטבר בעשר השנים האחרונות, זאת למרות שלפני 16 שנה הוקם מרכז גבייה מיוחד לטובת העניין. הממשלה טענה כי תופעת ההשתמטות מחובות מקשה על אכיפת פסקי דין וחיובים אחרים עד כדי פגיעה בכלכלה ובסדרי ממשל תקינים.

 

הצעת החוק שאושרה היום בוועדה לקריאה שנייה ושלישית, מהווה תיקון גדול לחוק המרכז, אשר מרחיב את סמכויותיו למנות כונס נכסים לסרבנים ולהטיל עליהם שורת גזרות חדשות כפי שפורטו לעיל.

 

הסמכות להטיל מגבלות ואיסורים אלה וכן מינוי כונס הנכסים הייתה עד כה רק בידי רשות ההוצאה לפועל כמכשיר נגד חייבים שהפסידו בתביעות אזרחיות בבית המשפט. החוק החדש משחרר את המרכז לגביית הקנסות מפנייה לבית משפט השלום כדי לקבל היתר להטיל הגבלות כלשהן על החייבים - תהליך שכרוך בבזבוז זמן ומאפשר לחייבים לחגוג את סרבנותם.

  

החוק החדש מעניק את הסמכויות לרשמים מיוחדים שיתמנו במחוזות השיפוטיים השונים ליד המרכז לגביית חובות, שיוכלו להטיל את המגבלות או למנות כונסי נכסים על חייבים.  

 

החוק יחול רק על סרבנים

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), אמר כי נתוני משרד המשפטים לגבי היקף החובות שהצטברו בעשור האחרון ממעטים בחומרת התופעה של סרבני הקנסות. להערכתו, מדובר רק בסכום הקרן הנומינלית שנגזרה על העבריינים בפסק הדין. היום מדובר בפועל בסכום גבוה פי כמה של מיליארדי שקלים, אם מביאים בחשבון גם את תשלומי הפיגורים הקבועים בחוק ואת תוספות הריבית וההצמדה.  

 

החוק החדש יאפשר לרשמים במרכזי הגבייה להטיל את ההגבלות על חייבי קנסות ואגרות מעל 5,000 שקל ועל חייבים בתשלומי פיצויים לנפגעי עבירה החל מ-2,000 שקל. החוק החדש מדגיש במפורש כי המגבלות יוטלו אך ורק על סרבני תשלומים ולא על חייבים שיוכיחו כי אין ביכולתם לפרוע את חובותיהם.  

 

כמו כן, מאפשר החוק בתקופת המעבר להוכיח את חוסר יכולתו ולבקש לפחות הפחתה בתוספת הפיגורים וכן לבקש את פריסת החוב או את דחיית מועד התשלום. לחייבים בתשלום פיצויים לנפגעי עבירה, החוק מעניק ארכה של 90 יום בלבד. כאן מדובר בתקופת המעבר שבחוק, שתחול רק על חייבים חדשים ולא על סרבני החובות בתקופות של מעל שנה ממתן פסק הדין.  

 

באשר למגבלות - החוק מאפשר לרשם לאשר מתן תעודת מעבר לחייב שדרכונו נשלל ממנו אם הוא נמצא בחו"ל ורק כדי לחזור לישראל, כך שלא יוכל לצאת שנית. החוק מציין כי חייבים לא מעטים עוזבים את הארץ כדי להשתמט מתשלום חובותיהם.  

 

באשר למגבלה השוללת את רישיון הנהיגה מהחייב - היא לא תחול על נכים מוגבלי ניידות, בין אם הם הנהגים או נוהגים בן משפחה נכה, וכן לחייבים שהוכיחו כי שלילת הרישיון תמנע מהם השגת ההכנסות הדרושים לתשלום החובות.

  

החוק החדש יעלה לאישור במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית מיד עם תום הפגרה, לאחר החגים, בסוף אוקטובר. אם יאושר, הוא ייכנס לתוקף לאחר שלושה חודשים, כלומר במהלך חודש פברואר 2012.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
הוצאה לפועל
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים