פותחים שבוע גורלי בפוליטיקה האמריקנית
תומכי אובמה מצפים ממנו לנאום גדול השבוע שבו יציג את מצעו הכלכלי, יום לאחר העימות הרפובליקני ורגע לפני פתיחת עונת הפוטבול, אבל ההיסטוריה לא מנבאת טובות לנשיא שתשעה אחוזי אבטלה מלווים אותו לקלפי. גם רגע ההכרעה של פיילין מגיע, והשמרנות של הרפובליקנים עלולה לחזור כמו בומרנג
לייבור דיי, יום העבודה האמריקני החל היום (יום ב'), הוא קו פרשת המים בפוליטיקה האמריקנית. זוהי תחילתו של שבוע שעשוי להירשם כחשוב ביותר עד כה בזירה הפוליטית בארה"ב . ביום רביעי ייערך עימות רפובליקני ולמחרת יתייצב נשיא אמריקני חבוט ומרוט בגבעת הקפיטול כדי למכור לאומה תוכנית כלכלית חדשה. ברקע ממשיכה שרה פיילין למשוך ציבור מעריצים גדול, אבל מאכזבת אותם כשאינה מודיעה על כניסתה למירוץ לנשיאות. אם לא תכריז השבוע על דרכה, אפשר להניח שהיא בחוץ.
אמריקה בדרך לבחירות - עוד ידיעות ב-ynet:
סקר: פרי טרף הקלפים, מוביל על רומני
אובמה רצה לנאום בזמן העימות - ונבלם
ברק אובמה רצה לנאום ביום רביעי, בזמן העימות הרפובליקני, אבל יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר ניער אותו בקלילות. הנשיא התפשר מיד על יום חמישי, אבל הנאום החשוב הזה מול שני בתי הקונגרס יהיה בשבע בערב, ולא בפריים טיים, השמור ביום חמישי לפתיחת עונת הפוטבול. אובמה שוב התפשר, הפעם על השעה, כדי לא להרגיז את הציבור האמריקני המצפה בכיליון עיניים למשחק הפתיחה של הליגה שהפופולריות שלה אינה משתנה עם הסקרים.
עוד בערוץ החדשות:
עשרות ישראלים שעצרו בטורקיה נחקרו: "השפלה"
משפט מובארק: "לא ירינו על מפגינים באוטומט
במלחמה מול הפוטבול, אובמה הפסיד בלי קרב. על הנייר, אובמה במצבו הנוכחי אמור להפסיד לכל מועמד רפובליקני. הפופולריות שלו מגיעה רק ל-44 אחוזים. משבר התעסוקה לא נפתר. החודש לא נוסף אפילו מקום עבודה אחד במשק וזו מכה לנשיא. לפי התחזית, בשנת הבחירות ילוו את אובמה תשעה אחוזי אבטלה. ההיסטוריה האמריקנית מראה שבמצב כזה, כשבשטח לפחות 14 מיליון אמריקנים מובטלים ועוד מיליונים שנואשו מלהירשם, נשיא מכהן לא זוכה בקדנציה שנייה.
תומכיו של אובמה מצפים לנאום גדול, שיהיה המצע הכלכלי של הנשיא הדמוקרטי במערכת הבחירות. הרפובליקנים מצפים לנאום פוליטי, שבו הוא ינסה להטיל על הקונגרס את האשמה להאטה במשק האמריקני.
רשת "פוקס", המתנגדת לאובמה, פרסמה ביום ראשון סקר שבמסגרתו נשאל הציבור מי אשם במצב הכלכלי הנוכחי: 60 אחוזים האשימו את המחוקקים שלא מתפשרים. 54 אחוזים האשימו את חברות הענק, 46 אחוזים האשימו את הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש ורק 28 אחוזים תלו את האשמה בנשיא המכהן.
אבל אובמה לא יכול לנפנף בסקר הזה מול הבוחרים האמריקנים ולהאשים את קודמו, גם אם יש בכך מן האמת. הוא צריך להסביר מה הוא עצמו עשה לשיפור הכלכלה ומצב התעסוקה. בדיקת הפופולריות של אובמה במדינות המתנדנדות שהביאו לו את הנשיאות, מראה שסיכוייו אינם טובים לשוב ולנצח בהן.
יתרון בפנים, מכשול בחוץ
אובמה הוא כיום נשיא פגיע, אבל בכל זאת יש להמתין ולראות מי יהיה המועמד הרפובליקני שיתמודד מולו לפני שחורצים את גורלו. על הנישה השמרנית מבחינה חברתית וכלכלית מתמודדים ריק פרי ומישל בקמן, ועד כה נראה שמושל טקסס מנער מעליו בקלות את חברת בית הנבחרים ממינסוטה.
נכון לעכשיו הקצינה המפלגה הרפובליקנית ימינה ויישרה קו עם תנועת מסיבת התה. זהו מצב שבו מועמדים כמו פרי, בקמן, ואף פיילין, יוכלו לזכות במועמדות מפלגתם, אבל ההצהרות הסופר שמרניות שלהם יחזרו אליהם כבומרנג בבחירות הכלליות, כשיבקשו להגדיל את התמיכה בהם לבוחרים מתונים יותר, בעיקר עצמאים. למועמדים כמו מיט רומני או ג'ון האנטסמן, יהיה קל יותר להתמודד מול אובמה במבחן הסופי, אבל הם יצטרכו לעבור את המחסום של השמרנים במפלגתם.
בינתיים, האנטסמן לא מצליח להתרומם מתחתית החבית של הסקרים. על הנייר יש לו את כל מה שצריך כדי להתמודד: הוא רהוט, משכיל, מנוסה, בעל עמדות של מרכז, עם נטייה קלה ימינה, ממש כמו העם האמריקני.
הוא בעל ניסיון בנושאי פנים (כמושל טוב של יוטה) ובענייני חוץ (כשגריר בסין), הוא מילא תפקידים כלכליים בממשלים של רייגן ובוש האב והוא יכול להמשיך במירוץ בלי מגבלה של כסף בהיותו בן למיליארדר. הוא לא מלהיב ואת זה אי אפשר לקנות בכסף, ובכל זאת כדאי לשים לב אליו.
ורומני? משפחת בוש והאליטה הרפובליקנית מעדיפה את מושל מסצ'וסטס על פני פרי. בין השאר מתוך הבנה שכדי להגיע לבית הלבן, צריך להשיג את קולות העצמאים. סגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני אמר ביום ראשון שהוא אוהב את רומני, והדגיש שהוא היה מושל טוב שהוביל בהצלחה את אולימפיאדת החורף בסולט לייק סיטי ב-2002, חרף הבעיות הביטחוניות שלאחר פיגועי ה-11 בספטמבר. פרי ורומני שיגרו כבר כמה הערות ארסיות זה על זה, אבל ביום רביעי בעימות הרפובליקני תהיה זו הפעם הראשונה שלהם פנים אל פנים. ושיהיה שבוע טוב.