שתף קטע נבחר

 

יהודים בטורקיה על המשבר ביחסים: "לא חוששים"

בקהילה היהודית בטורקיה הביעו צער על ההידרדרות ביחסים בין ירושלים לאנקרה, והביעו תקווה שארדואן "לא יילך רחוק יותר". טורקים סיפרו ל-ynet על ההשפלה שעברו בנתב"ג. "אותי לקחו כבר 3 פעמים לחקירה אצלכם", אמר סטודנט לשעבר

היחסים בין ירושלים לאנקרה הולכים ומידרדרים מיום ליום, אבל בקהילה היהודית בטורקיה אין חשש מהרעה ביחס כלפיהם: "לא קורה כאן כלום, ואנחנו לא חוששים בכלל", סיפר ל-ynet אלפר חפן, שנולד וגדל באיסטנבול, על רקע גירוש השגריר הישראלי והתקרית בה עוכבו ישראלים בנמל התעופה בעיר.

 

משבר ישראלי-טורקי - כותרות אחרונות ב-ynet:

  • גורמים מדיניים: טורקיה רוצה עימות, היא תיפגע
  • התקרית בטורקיה: סוף לנתיב המוזל באיסטנבול?
  • ארדואן נוהג כמו ביריון שכונתי / רון בן ישי  

     

    "יש מיעוט טורקי שפועל נגד יהודים, אבל זה רק מיעוט, ואנחנו מאמינים שהיחס אלינו לא ישתנה", אמר חפן, "כואב לנו על מדינת היהודים, שמאבדת את הקשר עם טורקיה. ארדואן צריך להראות לערבים שהוא עושה משהו מול ישראל כי היא לא מתנצלת על אירועי המשט. אני מקווה ומאמין שהוא לא יילך רחוק יותר מזה".


  • הממונה על נמל התעופה באיסטנבול: "נתנהג כמו ישראל"

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    ג'קי אנג'ל, ישראלי שנולד בטורקיה וחי בה ב-16 השנים האחרונות. סיפר ל-ynet כי הוא חי בין טורקים שמחזיקים בדעות הדומות לאלה של ראש הממשלה ארדואן. "הם מקבלים אותי כאחד מהם, ויודעים שגרתי הרבה שנים בישראל. פשוט צריך להבין את הראש. אנחנו לא פוחדים. אזרח טורקי יהודי לא חושב שיפגעו בו, אבל מבחינת היחסים בין המדינות, נראה שזה הולך והופך לגרוע יותר מאי פעם. לא נראה שיש דרך חזרה, והיחסים האלה חשובים ליהודים שמתגוררים כאן. ישראל היא מדינת היהודים, בסופו של דבר".

     

    טורקים מתלוננים על השפלה לכאורה שעברו בנתב"ג

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    בישראל מיהרו לקשור את עיכוב הישראלים הבוקר בנמל התעופה באיסטנבול להידרדרות ביחסים עם טורקיה, וכלל לא בטוח שטעו. אבל בירושלים הודו גם כי ייתכן שתקרית המטוס קשורה לעיכוב דומה של אזרחים טורקים רק לפני כמה ימים בנמל התעופה בן-גוריון. אזרחים טורקים ויהודים המתגוררים באיסטנבול ששוחחו עם ynet, הדגישו כי אין זו תופעה חדשה, וכי טורקים שמגיעים לישראל נתקלים לעתים קרובות בעיכובים כמו אלה שציפו היום לישראלים בטורקיה.

     

    קן איריק, תושב איסטנבול בן 33, התגורר בישראל בשנים 2004 עד 2007. במשך כשלוש שנים וחצי הוא למד באוניברסיטה העברית לתואר שני בהיסטוריה של המזרח התיכון. ל-ynet סיפר כי בתקופה הזו הוא עוכב בנתב"ג פעמיים או שלוש, תמיד דווקא כשיצא מישראל. "אני זוכר את זה היטב. שאלו אותי למה באתי לישראל, לקחו לי את הדרכון, והעבירו אותו לחדר צדדי. עשו עליי חיפוש גופני, ובדקו גם את הבגדים שלבשתי".

     

    איריק סיפר: "אמרתי להם שאני גר בישראל שלוש שנים, ושאני כבר כמעט כמו תושב רגיל, לא אחד שצריך לחשוד בו. אבל לא נתנו לי תשובות. זה ממש לא נעים". על רקע עיכוב הישראלים הבוקר והתלונות הדומות של טורקים שביקרו בישראל לאחרונה, הוא חושש שמצפה לו שוב בדיקה כזו עם הנחיתה בנתב"ג, ולכן החליט לבטל נסיעת עבודה שתוכננה לו לישראל לשבוע הבא.

     

    "נאלצתי לשנות עכשיו את התוכנית, כי אני פוחד שייקחו גם אותי לחדר החקירות בלי סיבה", הסביר. "אני יכול להבין שמדינות לא מסכימות ביניהן, אבל יש דברים שהם מעבר למדינות עצמן. מטריד מאוד שזה עובר לפן האישי ומכוון נגד אזרחים תמימים. אני מאמין שאסור לעכב אף ישראלי שמגיע כתייר, וכך להפך. הקשר הבין-אישי הוא החשוב ביתר. אם נאבד גם את זה, המצב יהיה מסוכן".

     

    כניסה בלי בעיה, יציאה עם חיפוש אינטימי

    עשרות נוסעים ישראלים שהיו על מטוס חברת "טורקיש איירליינס" שנחת הבוקר באיסטנבול עוכבו על-ידי המשטרה המקומית ללא סיבה נראית לעין, דרכוניהם נלקחו מהם לזמן מה וחלקם סיפרו כי הועברו לחקירה משפילה אצל הרשויות, לפני ששוחררו. נוסעים טענו כי יחס השוטרים הטורקים אליהם נע בין זלזול לכעס, וישראלים שנוהגים לנסוע באופן תדיר בקו זה טענו כי לא נתקלו בעבר ביחס כזה מצד הטורקים.

     

    ישראלית שחזרה מאיסטנבול מספרת על החוויה המוזרה

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    בישראל קשרו בין עיכוב הישראלים לבין החלטת טורקיה לגרש את שגריר ישראל ולהוריד את דרג היחסים עמה. החלטת טורקיה התקבלה בעקבות סירובה של ישראל להתנצל על אירועי המשט לעזה אשתקד, שבהם נהרגו תשעה טורקים. ביום חמישי נחשף דו"ח ועדת פאלמר הבינלאומית, שקבע כי אף שישראל הפעילה לכאורה כוח מוגזם נגד נוסעי המשט הסגר שלה על עזה חוקי, והמליץ לטורקיה להסתפק בהבעת חרטה ישראלית. הטורקים משכו ידיהם מהדו"ח, בעוד שישראל אימצה אותו, ובתגובה אנקרה בחרה להעניש את ישראל.

     

    בכלי התקשורת בטורקיה דווח בימים האחרונים על תקרית בנתב"ג שבה עברו נוסעים טורקים בדיקות פולשניות, וייתכן כי הטורקים נקטו את המהלך המשפיל הבוקר בתגובה. יהודים החיים באיסטנבול איששו בשיחה עם ynet את טענותיו של איריק, ואמרו כי חבריהם הטורקים עוברים הטרדות דומות בהגיעם לישראל. "הבאתי איתי לא פעם אורחים מטורקיה, וכשהם הגיעו איתי לא היו בעיות. אבל כשהם מגיעים לבד הם סובלים בין שעה לשלוש שעות", אמר ג'קי אנג'ל.

     

    אותו הדבר כאן? "אנחנו מבקיעים גול עצמי" (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
    אותו הדבר כאן? "אנחנו מבקיעים גול עצמי"(צילום: בן קלמר)

     

    "כל טורקי שביקר בישראל וחזר לטורקיה, אמר לי שזו הפעם האחרונה שהוא מגיע לארץ", סיפר אנג'ל. לדבריו, לחבריו הוא מנסה להסביר שהמצב הביטחוני הרגיש בישראל הוא שגורם לבדיקות המחמירות, אבל ההסברים האלה אינם מועילים. "לצערי הרב, זו ההתנהגות שלנו בנמל התעופה. אנחנו לא מסתכלים על מה שעושים להם פה, ומבקיעים גול עצמי. חבר שלי שהגיע לישראל עבר בשלום את הבידוק בכניסה, אבל ביציאה עוכב שעות ועבר חיפוש משפיל, גם באבריו המוצעים, כי חשבו משום מה שהוא מבריח חשיש".

     

    יהודי טורקיה: לא מפחדים, אבל זה נראה רע

    "המדיניות הטורקית היא של אנשים עם הרבה כבוד", מסביר אנג'ל את הצעד



    של הרשויות באיסטנבול, "אם עושים להם משהו - הם מחזירים באותו מטבע. פה לא מבינים את זה, וחושבים שטורקיה היא מדינה אמריקנית. רק ככה זה עובד אצלם. אני לא אומר שצריך להתנצל על המשט, אבל צריך למצוא את הנתיב הנכון. צריך לתת לטורקים את הכבוד שלהם". אנג'ל, ששוהה בימים אלה בישראל, אמר כי על רקע ההתפתחויות האחרונות, הוא כבר חושש להיכנס עם הדרכון הישראלי לטורקיה, ולכן מחר, מיד כשיגיע לאיסטנבול, ינפיק לעצמו דרכון טורקי.

     

    גם דובר התאחדות יוצאי טורקיה בישראל סיפר ל-ynet כי בדיקות מוגזמות עברו טורקים בישראל לא אחת. "יש הרבה מקרים כאלה בנתב"ג, והטורקים הם עם שלא שוכח", אמר הדובר רפאל סאדי. "לא מספיק הבעיות שיש לטורקיה איתנו, אנחנו גם גורמים להם לשנוא אותנו. איפה שאנחנו יכולים, אנחנו צריכים להיות בסדר. אפשר להעביר את האנשים במכונות שיקוף".

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מטוס "טורקיש איירליינס". "העם הטורקי לא שוכח"
    צילום: AFP
    הכל בגלל משט אחד? "צריך למצוב נתיב לפיתרון"
    צילום: AP
    ארדואן. "יש לי חברים שמסכימים עם דעותיו"
    צילום: AFP
    מומלצים