הונגריה: מעכשיו - מס על מוצרים עתירי סוכר ומלח
במסגרת המאבק במגמת ההשמנה של אזרחי הונגריה, החליטה הממשלה להטיל מס על מוצרים עתירי סוכר ומלח. המס נועד להוביל לשינוי בהרגלי האכילה של התושבים ולכסות את הגירעון הממשלתי - אבל יש כבר מי שמתנגד. בקרוב בישראל?
החל מהשבוע עולים משמעותית מחירי המזון בהונגריה: לאחר שהפכה לאחת האומות השמנות באירופה, החליטה ממשלת הונגריה להטיל מסים על מוצרי מזון המכילים כמויות גבוהות של סוכר ומלח.
גם ישראל הולכת ומשמינה:
- דו"ח השמנה: ישראליות במקום ה-2 אחרי טורקיה
- דו"ח: ישראל במקום 11 בעודף משקל בילדים
- "נזקי ההשמנה בישראל - 10 מיליארד שקל בשנה"
הממשלה, בראשותו של ויקטור אורבן, אמרה כי מטרת המס שיוטל בעיקר על
אבל למס החדש יש גם מטרה נוספת: הממשלה מקווה שהמסים יכניסו למדינה 74 מיליון אירו בשנה, ובכך יסייעו לכלכלת המדינה המצויה בגירעון מתמשך.
"המסר שאנחנו מבקשים להעביר הוא שעדיף לא לצרוך מוצרי מזון יקרים ולא בריאים", אמר חבר הפרלמנט סנדור פונט לסוכנות הידיעות הצרפתית. פונט, מיוזמי החוק, הוסיף עוד כי "בתוך כך אנחנו מקווים לגרום ליצרנים להפחית את רמות הסוכר והמלח במוצרים".
אבל אם התכוונתם להביא לישראל נקניק הונגרי, עדיין תוכלו למצוא אותו במחיר מוזל, כיוון שהמס החדש לא יכלול מזונות מסורתיים כגון נקניקיות, נקניקים ומגוון רחב של שומן שאותו נוהגים ההונגרים לשלב בתבשילים.
הטלת המס החדש אושרה כבר בחודש יוני, אולם רק בסוף השבוע האחרון נכנסה לתוקף. מספר יצרניות מזון כבר הודיעו כי יגישו ערעור על ההחלטה. יצרנית חטיפי צ'יפס גרמנית הודיעה במקביל כי לאור החוק החדש בכוונתה לבטל הקמת מפעל בהונגריה.
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כמיליארד בני אדם ברחבי העולם סובלים מהשמנה, מתוכם כ-300 מיליון הסובלים מהשמנה חמורה. גם בישראל התמונה מדאיגה: על פי נתוני משרד הבריאות, כמעט 600 אלף איש בארץ סובלים מהשמנת יתר חולנית, כ-15% מהנשים וכ-13% מהגברים.
סקר בינלאומי שבדק את שיעור ההשמנה אצל בני נוער מ-13 מדינות מצא כי ישראל ממוקמת במקום השלישי בעולם. סקר אחר של חיל הרפואה, בשיתוף מרכז שניידר לרפואת ילדים, מצא כי מספר המתבגרים הלוקים בהשמנת יתר קיצונית קפץ פי ארבעה ב-20 השנים האחרונות.