"ישראל בחרה בניצחון טקטי על פני אסטרטגיה"
המשבר עם ישראל תופס את הכותרות הראשיות בטורקיה וגם עיתוני העולם מקדישים לכך מאמרים. "קשה לדבר כשגופות האזרחים עדיין רודפות אותנו", כתב פובליציסט. הגרדיאן: "נתניהו מוכיח שמרוב עצים אינו מסוגל לראות את היער"
"אנשי מפתח בקהילה העסקית בישראל מזהירים מפני המחיר הגבוה למתיחות עם ישראל", נכתב בגרסה האנגלית של "הורייט". הידיעה מצטטת את דבריו של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר שאמר כי "ההשלכות שתהיינה לישראל אם לא יהיה מסחר עם טורקיה יהיו חמורות. טורקיה היא המעצמה הכלכלית החשוב ביותר באזור כולל מדינות המפרץ".
התמונה של ראש הממשלה בנימין נתניהו המהרהר ומביט מטה, הנפרסת על פני רבע עמוד, אינה מחמיאה.
הכפולה הפותחת של העיתון מנצלת את ההזדמנות לעסוק גם בפעילות הישראלית בגדה. הידיעה שכותרתה "מתנחלים קיבלו אישור להתעמת עם אי השקט בגדה המערבית" מספרת כי "הכוחות הישראלים מאפשרים למתנחלים לירות על פלסטינים שמתקרבים ליישוביהם".
התיירים הטורקים נגד הישראלים
הפובליציסט מוראט יטקין טוען בטורו כי האשמה כולה נחה על כתפיו של נתניהו. "האם מנהיג האופוזיציה בטורקיה היה יכול לנהוג אחרת למראה תשעה מאזרחיו נהרגים על ידי חיילים זרים?", תהה יטקין ומספק הסבר להתנהגות הטורקית: "קשה לדבר כשגופות האזרחים עדיין רודפות אותנו. הישראלים צריכים להבין שלא כל כך קשה לפתור דברים בצורה הומניטארית". עם זאת, קובע יטקין: "האם יש כאן מלחמה שיש לנצח בה? לא. העמים בישראל ובטורקיה לא ירוויח דבר מהחרפת המתיחות".
באתר העיתון, הידיעה מאתמול אודות הבידוקים הביטחוניים של התיירים מאוזנת באופן בולט תחת הכותרת "טורקים וישראלים נתקלים ביחס קשה בנמלי התעופה בכל צד". הידיעה פותחת דווקא בקורות התיירים הישראלים באיסטנבול.
באתר ה"טודיי'ס זמאן" באנגלית, המזוהה עם הממשל, התמונה שונה. הידיעה מאתמול אודות תקרית נמלי התעופה עוסקת רק בטענות התיירים הטורקים, אולם בתוך הידיעה מדווח גם על תלונות הישראלים. בדיווח נכתב שהבדיקות הביטחוניות בנתב"ג ידועות בנוקשותן ומעוררות לרוב תלונות מצד זרים. לגבי הבידוק הטורקי, נכתב כי הוא קפדני גם כן, אך חיפוש בעירום, שעליו התלוננה אחת הישראליות הוא צעד נדיר.
ואילו הפובליציסט אומר תספינר מאתר היומון הטורקי "סבאח" מפקפק ביכולתה של ההתנצלות לפתור את המשבר: "האם הבעיות בין ישראל לטורקיה היו נפתרות לו ישראל התנצלה? הממשלה והציבור בישראל ענו על שאלה זו ב"לא".
"נתניהו לא רואה את היער"
גם אתרי העיתונים המערביים הרבו לעסוק במשבר בין שתי המדינות. מאמר המערכת של ה"גרדיאן" הבריטי מאתמול, מותח ביקורת על ראש הממשלה בנימין נתניהו. תחת הכותרת "ישראל וטורקיה – מפליגות למים סוערים", קובע המאמר: "ממשלת נתניהו קיבלה החלטה מודעת: שוב בחרה ישראל בניצחון טקטי על פני מערכת יחסים אסטרטגית".המאמר מדגיש את חשיבותה של אנקרה, במיוחד לנוכח השינוי המתחולל במזרח התיכון ומצדיק את כוונתה לפנות לבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג בעקבות דו"ח פאלמר, בהסבירו שאם אכן המצור חוקי, הרי שכך גם הכיבוש, ועל קביעה זו לעמוד למבחן משפטי.
עיתונאי ה"ניו יורק טיימס", רוג'ר כהן, קורא לישראל להתנצל בפני טורקיה ומותח ביקורת אף על מדיניות ממשל ברק אובמה, ששתק לנוכח מותו של פורחאן דוגן, אזרח אמריקני שהשתתף במשט.
"כמובן שאף נשיא אמריקני, בוודאי לא בקדנציה הראשונה, לא יגיד מה שדיוויד קמרון אמר: 'התקפת המשט לחלוטין בלתי מקובלת'. העלאת שאלות כאלה בנוגע לישראל היא טעות פוליטית.
מדיניות החוץ כלפי ישראל היא במידה רבה מדיניות פנים", כותב כהן על אובמה.
ואילו את התנהגות ישראל הוא מתאר כך: "מקובעת במנטליות המצור שלה, כשאביגדור ליברמן ושכמותיו מושכים אותה באף, לא מסוגלת לתפוש את השינוי במזרח התיכון, לא גמישה בנושא ההתנחלויות, מתעלמת ממאמצי ארה"ב לגרום לה להתנצל – ישראל מאבדת את אחת מחברותיה הקרובות בעולם המוסלמי.
"לחברה הישראלית, כפי שהראתה זאת במחאה האזרחית, מגיע הרבה יותר", מסכם כהן.