המחיר הכלכלי: הייצוא לטורקיה - 1.3 מיליארד ד'
הודעתו של ארדואן על הפסקת הקשרים המסחריים עלולה להתברר כמכה למשק ולהחמיר את עליית המחירים. עם זאת,הנזק לאנקרה יהיה קשה יותר: טורקיה מייצאת לארץ סחורות בשווי של כ-4 מיליארד ד'. יו"ר לשכת המסחר טורקיה-ישראל: "ארדואן יורה לעצמו ברגע ופוגע באמינות מדינתו"
ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, הודיע הבוקר (ג') כי הוא מפסיק את הקשרים העסקיים עם ישראל. מה היקף הקשרים העסקיים בין שתי המדינות, וכמה כסף הן יפסידו אם אכן יופסק המסחר?
משבר ישראל-טורקי - כותרות אחרונות ב-ynet
- פישר: פגיעה בסחר עם טורקיה - חמורה מבחינתנו
- גורמים מדיניים: טורקיה רוצה עימות, היא תיפגע
- התקרית בטורקיה: סוף לנתיב המוזל באיסטנבול?
טורקיה היא שותפת הסחר הרביעית בגודלה של ישראל, אחרי ארצות הברית, הרשות הפלסטינית והולנד. לפי נתוני משרד התמ"ת והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ישראל ייבאה מטורקיה ב-2010 סחורות בשווי של כמעט 4 מיליארד דולר. רוב הסחורות שיובאו יוצרו בטורקיה וחלקן נקנו מחברות טורקיות, על אף שיוצרו במדינות אחרות. היקף הייצוא לטורקיה ב-2010, הסתכם ב-1.3 מיליארד דולר כשמוצרי הייצוא העיקריים היו כימיקלים ופלסטיק.
גם היקף הייצוא לטורקיה וגם היקף הייבוא מהמדינה זינקו אשתקד ב-30% לעומת שנת 2009, למרות אירועי המשט. מנתונים גולמיים על הרבעון הראשון של 2011 עולה כי חברות ישראליות ייצאו לטורקיה סחורות בשווי של 498 מיליון דולר. הנספח המסחרי של ישראל בטורקיה, יוסף אברהם, אמר אתמול ל-ynet כי הוא מעריך שהיקף העסקים עם טורקיה בשנת 2010 יגדל עוד יותר.
עם זאת, עדיין לא ברור - גם לפקידי הממשלה הטורקית עצמם - האם ניתוק היחסים יחול על כל יחסי המסחר, הכוללים את המגזר הפרטי והציבורי כאחד, או רק על היחסים המסחריים בין הממשלות, הכוללים בעיקר ייצוא ביטחוני ישראלי לצבא הטורקי. היקף הייצוא הביטחוני הישראלי לטורקיה מוערך במאות מיליוני שקלים. יש לציין כי ארדואן כבר הודיע כמה פעמים מאז תחילת המשבר בין המדינות, בשנים 2009 ו-2010, כי הקשרים המסחריים בין הממשלות ייפסקו - אך לאחר מכן התברר שהאיומים אינם ממומשים בפועל.
מוצרי חשמל עלולים להתייקר
מנתוני התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר עולה כי ישראל מייצאת לטורקיה מוצרי תעשייה כימית, תזקיקי נפט, מכונות, ציוד חשמלי, ציוד לתעשיית הנייר והקרטון, מכשירים וכלים אופטיים, אבנים מלוטשות, ציוד הובלה, יהלומים וכמובן - מוצרים ביטחוניים, כולל טנקים, אביזרי תעופה ומטוסים ללא טייס. הייבוא מטורקיה כולל את מרבית מכשירי החשמל שנמכרים בארץ, בגדים, צעצועים, כלי בית, כלי בישול, בגדים, נייר, קרטון, חיתולים, מזון וחומרי גלם לתעשייה, כולל מתכת וחומרים כימיים.
שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות כולל גם עסקים משותפים רבים, כמו ההשקעה של בנק הפועלים בבנק הטורקי פוזיטיף, מפעלים ישראלים המייצרים בטורקיה כמו שטיחי כרמל, חוגלה ונייר חדרה, וחברות בנייה טורקיות המבצעות פרוייקטים בארץ ומעסיקות אלפי עובדים טורקיים. היחסים מגובים בהסכם סחר חופשי ובהסכמים רבים של שיתוף פעולה כלכלי.
עצירה מוחלטת של הייבוא מטורקיה עלולה להביא להתייקרויות, בעיקר בענף מכשירי החשמל. בנוסף, היא עלולה לחזק את מונופול המלט של מפעל נשר, ובכך להגדיל את תשומות הבנייה - מה שעשוי להחריף את המשבר בדיור. עם זאת, בקרב הארגונים הכלכליים יש הסכמה שטורקיה תיפגע מהפסקת המסחר הרבה יותר. זאת, גם בגלל שהיקף הייצוא הישראלי לטורקיה גדול בהרבה מהיקף הייבוא משם, וגם בגלל שישראל מייצאת לטורקיה מוצרים חיוניים לכלכלה הטורקית ולצבא הטורקי - גם מוצרים כימיים, גם רכיבי ייצור חיוניים, וגם, כמובן, נשק ואמצעי לחימה.
"ארדואן יורה לעצמו ברגל"
הפסקת המסחר בין טורקיה לישראל פירושה גם הפסקת המסחר שטורקיה מקיימת עם הרשות הפלסטינית. שר הכלכלה הטורקי, זאפר קלגאין, הודה בכך הבוקר בעצמו כשהצהיר: "ישראל שולטת במסחר הטורקי עם פלסטין. אנחנו מודעים לכך ונצטרך לקחת זאת בחשבון כשנשקול מחדש את יחסינו המסחריים עם ישראל".
יו"ר לשכת המסחר ישראל טורקיה, מנשה כרמון, אמר ל-ynet כי "לא ברור איך בגלל אפשר לבצע צו כזה, אם אכן ההצהרה של ארדואן תגובה בהחלטה רשמית של ממשלת טורקיה". לדבריו, "היחסים הם ענפים ועמוקים וניתוקם ידרוש רגולציה אדירה. ישראל מקיימת יחסי מסחר בלתי רשמיים עם מדינות רבות שבאופן רשמי אין להן קשרים איתנו, וקשה לראות מישהו בא ומנתק יחסים רשמיים בהיקף כל כך גדול, ועוד בלי שום סיבה ביטחונית מוצדקת. צריך לקחת בחשבון שארדואן כבר הצהיר את ההצהרה הזאת בעבר ולא יישם אותה.
"בכל מקרה, אם ארדואן ינתק את היחסים הוא יורה לעצמו ברגל. זה יעלה לטורקיה לא רק מיליארדי דולרים בשנה, אלא גם פגיעה באמינותה הכלכלית. כיצד יתייחסו למעשה כזה בעולם המערבי שטורקיה מנסה להיכנס אליו? מה יחשבו האירופים על האפשרות שמחר איטליה תעשה משהו שירגיז אותו (בכירים בארגוני הכורדים נמצאים באיטליה, על אפה וחמתה של טורקיה - ת.ג) הוא ינתק את היחסים גם עם איטליה?".
בתוך כך, אישרו 750 ועדי העובדים הפועלים בסיוע חברת ועדים את ההצעה להרחיב את החרם שהטילו על טורקיה ולהימנע מרכישת שי לעובדים לחגים מתוצרת טורקיה. מנכ"ל חברת ועדים, יעקב אלוש, אמר כי כ-50% מהוועדים טרם קנו מתנות לראש השנה וכי הן לא ירכשו להם מתנות מתוצרת טורקית, שהיוו עד כה חלק גדול משוק המתנות לחגים, שהיקפו מגיע לכשני מיליארד שקל בשנה.
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה