שתף קטע נבחר

 

יהודי טורקיה מנמיכים פרופיל: "לא מביעים דעה"

בין ארדואן לסדן, יהודי איסטנבול נזהרים שלא לדבר על המשבר עם ישראל. "המצב עדין, אנחנו קצת חוששים", סיפרו. קשיש ניסה להרגיע ליד בית הכנסת: "כבר ראיתי הכל, יהיה בסדר". עברית כבר לא נשמעת במדרחוב, והטורקים לא ממש מתגעגעים אלינו

במדרחוב המרכזי של איסטנבול - רחוב איסתיקלאל - מאות אלפים פוסעים לקראת שעות הצהריים המאוחרות. אורות הניאון נדלקים, חנויות האופנה היוקרתיות עובדות ללא הרף, ומצלמות התיירים נשלפות מכל כיוון. זו טורקיה המודרנית. טורקיה החדשה. בפעם הקודמת שהייתי בעיר הזו, זה היה מרכז העניינים. לב העיר. מאות ישראלים הסתובבו ברחוב. הורים קראו לילדיהם, נשים צעקו לבעליהן, וצעירים צעקו אחד לשני. והכול בעברית. הפעם זה שונה.

 

הקרע עם טורקיה - כתבות אחרונות:

 

בקצה רחוב איסתיקלאל נמצא בית הכנסת נווה שלום, אחד מבתי הכנסת הגדולים והמשמעותיים ביותר בטורקיה. מאז שבוצעו בו שני פיגועים, הקהילה היהודית בעיר מעט נחבאת ומסוגרת. מסיור ברחבי העיר נדמה כי יש לה לא מעט סיבות. גורם בקהילה היהודית אמר לי כי 20 אלף היהודים שעדיין גרים באיסטנבול גזרו על עצמם שתיקה אל מול המשבר הנוכחי בין טורקיה לישראל, מדינת היהודים.

 

ארדואן מכריז על ניתוק קשרי המסחר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"אנחנו לא רוצים להביע את דעתנו על המצב", הוא מסביר לי. "המצב כיום עדין

מאוד, ואנחנו מעט חוששים. אנחנו מאוד מקווים שהמצב ישתפר, והיחסים יחזרו למצבם הקודם".

 

לא רחוק מבית הכנסת נמצאת חנות בגדים ישנה. מוכר הבגדים הזקן לא מבין מילה באנגלית, אולם מסתבר כי את המילה יהודי הוא דווקא זיהה. עם מעט עזרה מעוברי אורח הצלחתי לאתר את חברו הטוב, יהודי בן 85 שמתגורר לא הרחק מכאן. יוסף חביב גרז הופיע מיד במקום, לחץ ליד את היד וסיפר לי כי הוא דובר צרפתית, איטלקית, לדינו, ספרדית, אנגלית ומעט רוסית. עברית, רחמנא לצלן, קצת פחות.

 

בית הכנסת באיסטנבול. "ישראל כבר רגילה לשרוד" (צילום: תלם יהב) (צילום: תלם יהב)
בית הכנסת באיסטנבול. "ישראל כבר רגילה לשרוד"(צילום: תלם יהב)

 

גרז עוסק בציור, בכתיבה ובשירה, חי באיסטנבול וראה את כל ההיסטוריה של העיר נפרסת מול עיניו. "די, אני כבר מבוגר מאוד", הוא מספר בשיחה בשדרת איסתיקלאל. "אני מגיע לישראל שלוש-ארבע פעמים בשנה. אני מאוד אוהב את ישראל. ביקרתי באשדוד, בתל-אביב, ביהוד, בבת-ים ובעוד ערים רבות". גרז מתגורר באיסטנבול כל חייו, והוא מתגאה בכך שהוא הדור השבעה עשר של משפחתו בעיר.

 

עוד על ההידרדרות מול טורקיה:

  • לבני ל-CNN הטורקית: לעצור את ההידרדרות
  • ממשלת טורקיה: החרם לא יחול על עסקים פרטיים
  • ארדואן: מנתקים את קשרי הסחר והצבא עם ישראל

     

    אני צועד איתו ברחבי שדרת איסתיקלאל, ונדמה שתושבי המקום רוחשים לו כבוד. מדי כמה מטרים הוא נעצר ומברך מישהו לשלום, מנשקו על הלחי וממשיך לדרכו. את דעתו על הסכסוך בין טורקיה וישראל לא קל לסחוט, אבל בסופו של דבר הוא אומר כמה מילים. "ארדואן אדם דתי", הוא מסביר, "ויש לו הרבה כבוד לאנשים דתיים. בגלל זה לקהילה היהודית כאן בטורקיה אין סכנה".

     

    ישראלי, הסתר זהותך

    לגבי ישראל, התמונה מעט שונה. "ארדואן לא ממש אוהב את ישראל", לדבריו. "מאז התקרית שבה החיילים הרגו תשעה טורקים. תראה, גם הישראלים לא ממש מתים עליו. אבל ישראל מדינה חזקה, מוקפת אויבים, שתמיד הצליחה לשרוד. קצת התעצבנו על ישראל בשנה שעברה עם כל התקרית של המרמרה, אבל הכול יהיה בסדר. תאמינו לי, ראיתי כבר הכול. אין מה לדאוג".

     

    צפו בישראלים שחזו מטורקיה

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    כמה שעות לפני כן, שעת בוקר, כיכר תקסים, איסטנבול. שתי נשים עטויות רעלה שמכסה את כל חלקי גופן חולפות על פניי, ורק עיניהן מלוות אותי במבטן. בסניף "סטארבקס" שברחוב הצמוד לכיכר סועד לו בחור צעיר בשנות העשרים לחייו, לבוש חולצה של נבחרת אנגליה בכדורגל ומשחק עם מכשיר האייפד שלו. לצדו אדם חנוט בחליפה יושב וקורא את העיתון "הורייט", שעליו מתנוססת תמונתו של ראש הממשלה נתניהו. הכותרת הראשית אתמול בבוקר, כמו בכל בוקר בימים האחרונים, שייכת לישראל.

     

    ככה זה בטורקיה - ארץ הניגודים הבלתי אפשריים. בפעם האחרונה שביקרתי באיסטנבול בשנת 2003, הייתה תחושה בטוחה למדי ברחבי העיר. נכון, מעולם לא היה מקובל להסתובב כאן עם חולצת סוף מסלול ושרשראות של "ח"י", אבל היום אני מסתובב ברחובות העיר ומרגיש כאילו אני נאלץ להסתיר את זהותי לחלוטין. טורקיה, כך נראה, שינתה לא מעט את פניה. בטיול לילי ברחובות העיר נראה כי הדבר שהכי חסר לי כאן זה הישראלים. לטורקים, כך נדמה, אנחנו לא ממש חסרים.

      

    קשרי המסחר נותקו, עוד סנקציות בדרך

    היחסים בין ישראל לטורקיה הגיעו אתמול לשפל חדש, לאחר שראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הודיע על ניתוק מוחלט של הסחר הצבאי והסחר הממשלתי עם ישראל. ארדואן, שאמר כי סנקציות נוספות נמצאות על הפרק, כינה את ישראל "ילד מפונק של האו"ם". גורמים מדיניים בירושלים הבהירו עם זאת כי למהלך הטורקי יש בעיקר משמעות הצהרתית, ופחות השפעה כלכלית ממשית בשטח. שתי הממשלות אינן מקיימות עסקים זו עם זו כבר זמן רב, והסחר הצבאי ביניהן נעצר כבר מזמן.

     

    הידידות שאבדה - השלכות ומשמעויות:

     

    ישראל הרשמית העדיפה לשתוק, גם לאחר ההתרסה הפומבית האחרונה של ארדואן, אבל שני שרים כן הסכימו להתייחס אתמול בפומבי למשבר עם טורקיה. ישראל כץ, שסייר בצפון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שב והדגיש כי מי שצריכים להתנצל על אירועי המשט לעזה הם הטורקים. "הם צריכים להתנצל בפני חיילי צה"ל. ועדה של האו"ם קבעה שטורקיה לא מנעה את המשט, ושהסגר הימי חוקי. הוא יימשך, אחרת יגיעו לעזה כוחות צבא איראניים ונשק איראני, ברמה שתסכן את ישראל יותר מאשר היום".

     

    שדרות איסתיקלאל באיסטנבול. כבר לא צועקים פה בעברית (צילום: תלם יהב) (צילום: תלם יהב)
    שדרות איסתיקלאל באיסטנבול. כבר לא צועקים פה בעברית(צילום: תלם יהב)

     

    בביקורו בתרגיל העורף בנגב, אמר השר להגנת העורף מתן וילנאי כי "ככל שנמהר לפתור את המשבר עם טורקיה, כך ייטב לשני הצדדים". הוא התייחס להחלטת ארדואן להפסיק את הסחר הצבאי והממשלתי בין המדינות, והבהיר: "גם לישראל וגם לטורקיה אינטרס בקיום יחסי מסחר צבאיים תקינים".

     

    הודעת ארדואן אתמול באה יממה אחרי שמשטרת הגבולות הטורקית עיכבה עשרות נוסעים ישראלים שנחתו באיסטנבול. הנוסעים, שהגיעו לטורקיה במטוס חברת "טורקיש איירליינס" שלשום בבוקר, עוכבו ללא סיבה נראית לעין, דרכוניהם נלקחו מהם לזמן מה וחלקם סיפרו כי הועברו לחקירה משפילה אצל הרשויות, לפני ששוחררו. נוסעים טענו כי יחס השוטרים הטורקים אליהם נע בין זלזול לכעס, וישראלים שנוהגים לנסוע באופן תדיר בקו זה טענו כי לא נתקלו בעבר ביחס כזה מצד הטורקים.

     

    ארון הספרים של גרז. "אוהב את ישראל" (צילום: תלם יהב) (צילום: תלם יהב)
    ארון הספרים של גרז. "אוהב את ישראל"(צילום: תלם יהב)

     

    בישראל העריכו כי הצעד בא על רקע תלונות דומות של אזרחים טורקים שביקרו בישראל בימים האחרונים, וטענו כי עברו חיפוש פולשני ומשפיל. בשיחות שלשום עם ynet טענו טורקים וישראלים המתגוררים בטורקיה כי בידוק ביטחוני "מוגזם" לטורקים המבקרים בישראל הוא דבר שבשגרה.

     

    כך או כך, בירושלים היו יכולים להתעלם מהעובדה שהתקרית באיסטנבול באה שלושה ימים אחרי שטורקיה גירשה את

    שגריר ישראל. החלטת אנקרה לגרש את השגריר ולהוריד את דרג היחסים עם ישראל התקבלה בעקבות סירובה של ירושלים להתנצל על אירועי המשט לעזה אשתקד, שבהם נהרגו תשעה טורקים.

     

    ביום חמישי נחשף דו"ח ועדת פאלמר הבינלאומית, שקבע כי אף שישראל הפעילה לכאורה כוח מוגזם נגד נוסעי המשט, הסגר שלה על עזה חוקי, והמליץ לטורקיה להסתפק בהבעת חרטה ישראלית. הטורקים משכו ידיהם מהדו"ח, בעוד שישראל אימצה אותו, ובתגובה אנקרה בחרה להעניש את ישראל.



  • פורסם לראשונה 07/09/2011 01:52

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    נשים ברחובות איסטנבול. עיר של ניגודים
    צילום: תלם יהב
    כיכר תקסים. הקהילה היהודית מעט נחבאת
    צילום: תלם יהב
    ארדואן. הוא מאיים שזה לא נגמר בניתוק יחסי מסחר
    צילום: רויטרס
    מומלצים