שתף קטע נבחר
 

ת"א תיקנה את "אפקט טורקיה": המעו"ף זינק

הבורסה ננעלה בעליות חדות: מדד ת"א 25 עלה ב-3.8%, מדד ת"א 100 עלה ב-3.23%, ומדד הבנקים טיפס ב-4.6%. מודיעין זינקה ב-12.9% על רקע פרסום דו"ח המשאבים בגבריאלה. פועלים עלה ב-6.4% ומזרחי טפחות טיפס ב-7.1%. רפי ניב ממיטב: "תגובת הבורסה לידיעות מטורקיה היתה מוגזמת"

המסחר בתל אביב ננעל (ד') בעליות שערים חדות אחרי הירידות החדות בשלושת ימי המסחר הראשונים השבוע בהן נפל מדד ת"א 100 ב-8.5%. ברקע למסחר ירידות בוול סטריט שהתמתנו מאוד לקראת סיום אמש ומגמה חיובית בבורסות אסיה. בבורסות אירופה עליות שערים חזקות.

 

מדד ת"א 25 עלה ב-3.84% ל-1,072.41 נקודות, מדד ת"א 100 עלה ב-3.23% ל-961.21 נקודות, מדד בלוטק עלה ב-3.51% ל-243.82 נקודות ומדד נדל"ן עלה ב-2.16% ל-258.79 נקודות. מדד הבנקים טיפס ב-4.6%.

 

הדולר עלה היום ב-0.465% ושערו היציג נקבע על 3.673 שקלים, האירו ירד ב-0.501% ושערו היציג נקבע על 5.1635 שקלים. 

  

המסחר בבורסת תל אביב נחתם אתמול בירידות שערים חדות כשברקע הצהרותיו של ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן על הפסקת הקשרים המסחריים עם ישראל, וזאת אף שמאוחר יותר פרסמה טורקיה הצהרה מרגיעה על פיה הנתק יחול רק על היחסים המסחריים של הצבא וממשלת טורקיה עם חברות ממשלתיות בישראל. האווירה השלילית בשוק ההון הושפעה גם ממגמת מסחר שלילית באירופה. מדד היורו־סטוקס האירופי ירד בשיעור של 6.5% בשני ימי המסחר האחרונים לרמתו הנמוכה ביותר מאז יולי 2009. 

 

רפי ניב, מנכ"ל קרנות הנאמנות של מיטב אמר היום ל"כלכליסט" כי "ניתן לראות שהתגובה אתמול של הבורסה לידיעות שהגיע מטורקיה היתה מוגזמת ולכן אנו רואים את התיקון היום. צריך להבין שהשוק חלש יחסית וכל אינפורמציה חדשה משפיעה על התנודתיות. מבחינת קרנות הנאמנות, בשבוע שעבר ראינו ירידה בקצב הפדיונות ואילו בימים הראשונים של השבוע הפדיונות הגבוהים חזרו. אתמול נרשמו פדיונות של 260 מיליון שקל ואילו היום ההערכה היא שעד סוף היום הפדיונות מהקרנות יעמדו על סכום של 200 מיליון שקל. למרות שיש ירידה בקצב הפדיונות, צריך לזכור שאנחנו עדיין עומדים על קצב של 5 מיליארד שקל חודשי וזה עדיין גבוה".

 

"מימדי הפגיעה מניתוק קשרים מוחלט כזה עם טורקיה בהחלט לא זניחים. טורקיה היא לא רק שותפת סחר משמעותית שישראל מייצאת אליה סחורה במיליארד דולר בשנה ומייבאת ב-4 מיליארד דולר, אלא גם פונקציה אזורית חשובה. ההשפעות מורכבות, מקיפות תחומים רבים ונראה שאינן בהכרח אינטואיטיביות, לא לציבור הישראלי ולא לטורקי שלא מבינים את המחיר", כך אמר אמיר כהנוביץ', כלכלן המאקרו של כלל פיננסים בעקבות ניתוק הקשרים עם טורקיה.

 

לדברי יאיר שני, סמנכ"ל השקעות בדש, השוק הישראלי הציג אתמול ירידות חריפות יותר על רקע המשבר מול טורקיה "המשקיעים בפאניקה, בעיקר הלקוחות הפרטיים שמחפשים חוף מבטחים ומעדיפים ודאות גבוהה עם תשואה נמוכה אך מובטחת. אתמול הורגשה עלייה של 70%-50% בהיקף הפידיונות בקרנות הנאמנות לעומת הימים האחרונים, כך שהציבור מצביע ברגליים, נבהל ובורח החוצה".

 

בניגוד לחלק מהקולגות שלו שני לא בטוח שהמשבר מול טורקיה הוא בעל השפעה זמנית על השוק המקומי. "אם תהיה הרעה משמעותית ביחסים מול טורקיה, תהיה לזה השפעה כלכלית וזה תלוי במידה רבה במה שיעשו הפוליטיקאים. החברות שייפגעו בעיקר הן התעשיות הביטחוניות כמו אלביט מערכות שפועלות שם".

 

הירידות בוול סטריט התמתנו אתמול לקראת הנעילה. דאו ג'ונס ירד ב-0.9%, S&P 500 השיל 0.7% ונאסד"ק איבד 0.3% אחרי הפתעה חיובית במדד מנהלי הרכש למגזר השירותים. בורסות אסיה מתאוששות הבוקר מרצף של שלושה ימי ירידות שהביאו את המכפילים בהם נסחרות המניות לרמה הזולה מאז 2008.

 

מניות במרכז

כפי שנחשף ב"כלכליסט": אדירה אנרגיה הודיעה על אומדן משוער של משאבי נפט ומשאבי גז פוטנציאליים ברישיונות גבריאלה ויצחק. חברת האנרגיה פרסמה היום את דו"ח חברת הייעוץ הבינלאומית בתחום הנפט, גוסטבסון. השותפות ברשיון גבריאלה הן מודיעין (עלתה ב-12.9%) שברשותה 70% ואדירה המחזיקה ב-30%.

 

מנכ"ל ובעלי טיב טעם (עלתה ב-1.25%), חגי שלום, הצטרף לאחרונה למגמת הוזלת המחירים, אך הוא מותח גבול ברור לעומק ההנחות: "רשתות מרוויחות 2%. הצרכן לא יכול לצפות שהן יתאבדו" הוא אומר בראיון ל"כלכליסט".

 

ביום רביעי שעבר, היום האחרון של חודש אוגוסט, פרסמו בנק הפועלים (עלתה בכ-6.4%) ובנק לאומי (עלתה ב-1.79%) את דו"חות הרבעון השני של 2011. בעקבות פרסום הדו"חות עקף ערך השוק של הפועלים את זה של לאומי בפעם הראשונה מאז נובמבר 2007 (למעט יומיים במהלך חודש אוגוסט השנה שבהם ערך השוק של הפועלים היה גבוה במעט משל לאומי). ניתוח מיוחד של אורי טל טנא מגלה כי הפער האמיתי לא גדול ולאומי עדיף על פועלים. מזרחי טפחות טיפס ב-7.1%.

 

"נעשו טעויות ניהוליות רבות כל כך עד שקשה להצביע על בעיה ספציפית אחת שהביאה למצב החברה", כך תוקף בעל השליטה החדש של אזורים (ירדה ב-0.19%), הרשי פרידמן, את קודמו בתפקיד שעיה בוימלגרין וקבוצת הניהול שהקיפה אותו בחברה בראיון מיוחד ל"כלכליסט".

 

בעקבות העלייה בסיכון הפיננסי שבא לידי ביטוי בעלייה במינוף והיחלשות היחסים הפיננסים, החליטה חברת הדירוג מעלות להוריד את דירוג האג"ח של אלביט הדמיה (ירדה ב-1.19%) מ-A ל-+BBB ולהציב לה תחזית שלילית. גם מידרוג הורידה באמצע החודש שעבר את דירוג האג"ח של אלביט הדמיה, אך כעת לאחר הצעד של מעלות, הדירוג של מידרוג לחברה גבוה בדרגה אחת בהשוואה למתחרתה. 

 

לאחר חודשים של המתנה וארבע הצעות שונות להסדר חוב (שבחלקן כבר עלו על שרטון), פקעה אתמול סבלנותם של בעלי איגרות החוב של דוראה (ירדה ב-1.34%): הם החליטו להעמיד את החוב כלפיהם - המסתכם בכ־210 מיליון שקל - לפירעון מיידי. המשמעות: חברת הנדל"ן שבשליטת בצלאל איגר מתקרבת בצעד גדול לעבר הקפאת הליכים ופירוק.


פורסם לראשונה 07/09/2011 10:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים