מתנדב במוזיאון? שלם 2,500 ש' והתחייב לשנים
מוזיאון ישראל גובה ממי שמעוניין להתנדב תשלום לקורס שאורך חצי שנה. בנוסף, נדרשת התחייבת ל-3 שנות התנדבות. המוזיאון: "אנו לא 'רודפים' או מענישים אנשים שמסיבה זו או אחרת לא יכולים לעמוד בהתחייבות". משרד התמ"ת: "יש טעם לפגם"
מתברר שלהיות "מדריך מתנדב" זה לא דבר זול ולבטח לא עיסוק לתקופה קצרה. מוזיאון ישראל שבירושלים הודיע כי יפתח קורס "מדריכים מתנדבים" בחודש ינואר 2012. משך הקורס - שישה חודשים. בהודעה מוצין כי עלות הקורס היא 2,500 שקל עבור שלושה מפגשים שבועיים, וכי "המשתתפים יתחייבו להדריך בהתנדבות את קהל המבקרים במוזיאון לפחות שלוש שנים מתום הקורס".
- זכויות נשכחות: חשבי השכר טועים ואנחנו משלמים
- סעיפים לא חוקיים בחוזה עבודה: זהה - והימנע
- לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות
בהודעת המוזיאון שמפורסמת גם בעמוד הפייסבוק נכתב כי "הקורס נועד להכשיר מדריכים במוזיאון. את הקורס יעבירו אוצרים ומרצים בתחומים שונים".
בעמוד הפייסבוק של המוזיאון היו מי שהתפלאו על התנאים. "אם בהתנדבות, למה עולה כסף?" כתבה אחת הגולשות. "דרישה לשלוש שנות עבודה בחינם. או נקיון מילים - התנדבות - זה לא חוקי. בעיקר אם אתם גובים על הקורס 2,500 שקל", כתבה גולשת נוספת. "אין לכם חוצפה?" תהה גולש נוסף. "בושה!!! יש כל כך הרבה בוגרי מוסדות לאמנות ובעלי תואר ראשון בהסטוריה וביקורת של האמנות שמייחלים למשרה כזאת בתשלום...", הוסיף אחר.
המוזיאון הגיב בעמוד וכתב: "חברים יקרים, מערך ההדרכה במוזיאון מורכב ברובו ממדריכים מתנדבים. בזכותם ישנם סיורים מודרכים לקהל ללא תשלום נוסף והעזרה רבה. תנאי ההתנדבות מקובלים עליהם בשמחה. זו לא חובה, אלא זכות שאנחנו מוקירים מאד".
משרד התמ"ת הגיב לפניית ynet בנושא ומסר: "על פניו ומבלי להכיר את פרטי המקרה, יש טעם לפגם, הקשור ליישום חופש העיסוק והשלכות העבודה תחת כפייה. במובן הרחב, אין לחייב ולכבול אדם לעבודה לתקופה ממושכת וייתכן שבין אם מדובר ביחסי עבודה ובין אם לאו, יהיה לאותו מועסק עילה אזרחית לתבוע את מוזיאון ישראל".
"נוסף לזאת, אם אכן מדובר בהכשרה לצורך ביצוע עבודה, מתקיימים יחסי עובד ומעביד, המועסק הוא זה שצריך לשאת בנטל עלות ההכשרה המלא ולא משולם לו שכר בגין ההעסקה, קיים חשש לעבירה על אי תשלום שכר מינימום. ההתחייבות כשלעצמה אינה מהווה עבירה פלילית על חוקי העבודה. אם וכאשר תוגש תלונה בנושא לאגף האכיפה וההסדרה במשרד התמ"ת הנושא ייבדק".
תגובת הנהלת המוזיאון: "היחס בין ארגון המתנדבים לבין המוזיאון אינו יחס של עובד-מעביד, כל פעילותם התנדבותית והמוזיאון מוקיר לארגון תודה עצומה על תרומתו הגדולה. מוזיאון ישראל, כמו מוזיאונים גדולים במערב אירופה וארה"ב מבסס חלק נכבד ממערך ההדרכה על מדריכים מתנדבים. ההדרכות למוסדות חינוך ניתנות ע"י מדריכים המקבלים שכר והם בוגרי תארים באמנות ו/או ארכאולוגיה, היסטוריה מקרא וכו'.
"מי שמעוניין להיכנס לתחום ההדרכה בהתנדבות במוזיאון הוא בדרך כלל אדם שבא מרקע מקצועי אחר והוא נדרש לעבור קורס מיוחד שנבנה במוזאון ובהתאם לצרכים שלו. הקורס מאד אינטנסיבי, מעמיק ומקיף תחומי ידע הקשורים לאופי האנציקלופדי של המוזיאון.
"הקורס זהה לשלושה סמסטרים אוניברסיטאיים וניתן על ידי מיטב המומחים בתחומי אמנות, עיצוב, צילום וארכאולוגיה ועלותו למערכת גבוהה. ההתחייבות היא לייצר מערכת ציפיות סימטרית בין המוזאון לאנשים ולמנוע 'טרמפיסטים' שלא מעוניינים בכלל לעסוק בהדרכה. יש לציין שקיימים במוזיאון קורסים רבים ומגוונים לקבוצות ובודדים שמטרתם העשרה, למידה והרחבת אופקים. יחד עם זאת אנו לא 'רודפים' או מענישים אנשים שמסיבה זו או אחרת לא יכולים לעמוד בהתחייבות זאת ואכן קרו מקרים כאלה בעבר".
המידע הראשוני התקבל בדואר האדום