בתוך 5 שנים: פי 2 גברים לוקחים חופשת לידה
בשנים האחרונות הוכפל מספר הגברים שלוקחים חופשת לידה, כך מדווח "ידיעות אחרונות", בזכות החוק המאפשר להם להחליף את נשותיהם לחמישה שבועות. היתרונות: הנשים שומרות על הקריירה, הגברים נהנים מהתינוק ודמי הלידה תופחים
הגברים בישראל גילו מחדש את האבהות. 364 גברים יצאו בשנה האחרונה לחופשת לידה ואפשרו לנשותיהם, שילדו, לחזור לעבודה. כך עולה ממחקר חדש של המוסד לביטוח לאומי. מהמחקר מתברר, כי בחמש השנים האחרונות זינק פי שניים מספר הגברים המחליפים את הנשים בחופשת הלידה.
שוקל לקחת חופשת לידה?
לפני כ13- שנים נכנס לתוקף חוק המאפשר לגברים להחליף את הנשים בחופשת הלידה, שבעה שבועות לאחר שהנשים יולדות. המטרה הייתה לאפשר לנשות קריירה לשוב לעבודה בהקדם ובראש שקט. מחקר חדש של מינהל המחקר של הביטוח הלאומי, שבראשו עומד הסמנכ"ל ד"ר דניאל גוטליב, בחן את מספרם של מקבלי דמי הלידה ומענק לידה בישראל בשנה האחרונה.
המחקר מגלה כי 364 גברים החליפו את הנשים בחופשת הלידה וקיבלו דמי לידה. מדובר בעלייה של כ80- אבות לעומת השנה שעברה, ועלייה של פי שניים בחמש השנים האחרונות.
אגב, לגברים השתלם להחליף את הנשים: כל גבר מחליף קיבל בממוצע כ512- שקלים ליום כדמי לידה לעומת 178 שקלים בממוצע ליום שקיבלה יולדת. הסיבה: גובה דמי הלידה נגזר מהשכר, ושכרם של הגברים גבוה בהרבה בממוצע.
בת"א לוקחים יותר חופשה
והיכן היו הגברים המתחשבים ביותר? על פי המחקר, שאותו ערכה החוקרת שנטל וסרשטיין, בשיא אוחזת תל-אביב: 51 גברים שהחליפו נשים באו ממנה. 46 היו ירושלמים, 27 גרים בכפר-סבא, 22 מרחובות, 20 מנתניה ומרמלה, ו18- מחדרה, פתח תקווה ורמת גן. רק שניים היו מבני-ברק.
מהמחקר עולה גם, כי כל אישה עשירית מקרב הנשים בגיל הפוריות בישראל ילדה בשנה האחרונה ילד. מדובר בכ167- אלף לידות. 163 אלף נשים ילדו ילד אחד, כ4,000- ילדו תאומים וכ105- ילדו שלישייה ויותר. 94 אחוז מהיולדות היו נשואות, 4 אחוז רווקות והשאר אלמנות או גרושות. קרוב למחצית מהנשים שילדו בשנה האחרונה היו בנות 30 ומעלה. מחברי המחקר מגלים, כי בעשור האחרון עלה הגיל הממוצע של היולדות ב10- אחוז.
והיכן גרות הנשים הפוריות ביותר? בשיא היולדות אוחז היישוב מתתיהו, שם כל אישה שנייה ילדה בשנה האחרונה.
בקריית נטפים ילדו 39 אחוז מכלל הנשים הפוריות, וביישוב ניצן של מפוני גוש קטיף ילדו 35 אחוז מהנשים. עיר הלידה של ישראל היא אלעד, שבה כל אישה שלישית (כ33- אחוז) ילדה בשנה האחרונה. במודיעין-עילית ילדו כ32- אחוז מנשות היישוב הפוריות.
מה קורה בשאר הארץ? בירושלים ילדו 18 אחוז מהנשים הפוריות, בבאר-שבע 9 אחוז, ברמלה ,7.5 בפתח תקווה ,6 ברחובות 5 ובתל-אביב 4.7 אחוז. ביפו ילדו רק 1.2 אחוז מהנשים.
ביישובים המבוססים כפר-שמריהו וסביון עמד מספר היולדות על כ6- אחוז מכלל הנשים.
הערים ה"פוריות" בישראל
כמה תינוקות נולדו בכל יישוב ב-2010 (מבוסס על מספר מקבלות מענק הלידה מביטוח לאומי):
- חיפה - 4,037
- בני ברק - 5,992
- פתח תקווה - 4,067
- תל אביב - 7,898
- חולון - 3,228
- רמת גן - 2,470
- רחובות - 2,608
- מודיעין עילית - 2,664
- ירושלים - 23,122
- אשדוד - 4,329
- באר שבע - 3,871
"חוויה שאסור לפספס"
שני אבות שיצאו לחופשת לידה טוענים שזו הייתה חוויה של פעם בחיים. במשפחת מרקוביץ ממושב נתיב-העשרה זוכרים את התקופה שעומר (40) היה בחופשת לידה כתקופה הטובה ביותר בחייהם.
איתי, היום בן שנתיים, הגיח לעולם. טלי ,(37) תזונאית במקצועה, לא יכלה להרשות לעצמה להיעדר מהעבודה לזמן רב, ועומר, עובד מדינה, לקח חופשת לידה במקומה במשך חמישה שבועות.
"זאת הייתה תקופה מקסימה, שזכורה לנו רק לטובה, תקופה כיפית שכולם יחד בבית, נהנים ומבלים זמן איכות. אני הייתי יוצאת לעבודה בראש שקט ויודעת שבעלי עם הילד, וכל זה בלי שההכנסות שלנו ייפגעו," מספרת טלי. "בתקופה הזאת היה גם הרבה מאוד זמן לדברים אחרים: לעומר היה זמן לעבוד בגינה, לטפל בבית ולעשות דברים שבכל פעם דחינו בגלל שלא היה זמן".
אילן זילברשטיין מהיישוב צורן שב לאחרונה מחופשת הלידה לעבודתו כמהנדס תוכנה. מדי יום הוא ממהר לשוב הביתה להיות עם בתו שחף. הוא מספר שנהנה מכל רגע בחופשה. "רציתי את זה מאוד. זו הייתה חוויה מדהימה להיות עם הילדה שלך כל היום ולחוות את ההתפתחות שלה, והביטוח הלאומי שילם לי על חופשת הלידה," מספר האבא.
בתום חופשת הלידה חזר אילן לעבודה. "זה היה היום הכי קשה שלי. אחרי שהייתי איתה כל היום פתאום הייתי צריך לראות אותה רק בערב. אבל חופשת הלידה הייתה חוויה מדהימה שאסור לפספס".