בראד פיט או פול ניומן: מה הופך גבר לסקסי?
למה נשים נמשכות לגבר עם רמת טסטוסטרון גבוהה ומה הקשר לנושא הבגידה? רחלי לנגפורד על יתרונות הורמון המאצ'ואיזם והתשוקה הגברית
עוד על נשיות וגבריות בערוץ יחסים:
- לא גבר ולא אישה
- למה גברים רוצים לנוח ונשים רוצות לחפור
- ממי תאכלי משהו
- בעיות בחיי הנישואים? תן לי לישון על זה
סימטריה זה סקסי
כשנשים מקטלגות גברים על סקאלת פול ניומן או בראד פיט, הן מפרידות בן מסוקסי פנים לבין בעלי גוף כהלכה. חתיך הוא בעל גוף כהלכה, ומסתבר שזה משהו שטבוע בתכנות המוח שלנו.
גוף חתיכי הוא גוף סימטרי. גם בעולם החי וגם בקרב בני האדם - נקבות מעדיפות לבחור את בעלי הגוף הסימטרי. המוח בנוי כך שהוא מפרש גוף סימטרי כגוף בעל גנים טובים, פוריות גבוהה ופחות סיכונים למוטציות. לכן, כבר באבולוציה של אבותינו הקדומים, נבחרו הגברים החתיכים, כלומר - הגברים הסימטריים, לייסד את דור ההמשך. יתר על כן - גוף סימטרי של גבר מעיד שיש לו רמות מספיקות של הורמון הטסטוסטרון.
ההורמון הגברי, הורמון המאצ'ואיזם, השרירים, הזיפים והלסת המרובעת, ההורמון של התוקפנות הגברית, אך גם של התשוקה, הוא ההורמון שהופך נער לגבר. נשים יודעות בדיוק למי יש הרבה טסטוסטרון: המוח שלהן מתוכנת לזהות זאת לפי תווי פנים, סימטרית גוף וריח הזיעה הגברית.
ראינו שנשים בימי ביוץ נמשכות יותר לטיפוסים הטסטוסטרונים – כלומר לאלו שהתברכו בלסת רחבה, שפתיים דקות וגבות בולטות. אמנם יש לטסטוסטרון גם צד שלילי- המוח גם נוטה להניח שגבר מלא טסטוסטרון הוא פחות נאמן, אבל על הצד הזה נדבר בהמשך.
הסגידה לטסטוסטרון
אז האם יש הצדקה לסגידת הנשים לטסטוסטרון? ממצאים רבים שתומכים בסגידה לטסטוסטרון, כמו אלו שמצא החוקר ריצ'ארד סלאצ'ר מאוניברסיטת ווין-סטייט, גורסים כי ככל שיש לגבר יותר טסטוסטרון, כך הוא דומיננטי יותר בשיחה ובאינטראקציה עם גברים אחרים, כאשר הם מתחרים על תשומת ליבה של נערה.במחקר שפורסם ב Social Psychological and Personality Science, הכניסו 76 גברים לחדר כשהם מחולקים זוגות זוגות, וביקשו מהם לדבר ביניהם למשך שבע דקות, בידיעה שבחורה יפה צופה בהם. סלאצ'ר הראה שככל שגבר מסוים השתלט על השיחה וגרף אליו יותר תשומת לב, כך ירד הרצון לדומיננטיות בקרב חבריו. כלומר, רמות גבוהות של טסטוסטרון בגבר יחד עם אסרטיביות, מדכאות את הסיכויים של גברים אחרים בסביבה להשיג לעצמם בחורה.
והנה הנקודה המעניינת ביותר במחקר - סלאצ'ר ביקש ממשתתפות המחקר לבחור לעצמן גבר מכל הקבוצה שניהלה שיחה. הוא מצא שנשים בחרו את הגברים הדומיננטיים - עמוסי הטסטוסטרון שהשתלטו על השיחה. כששאלו אותן מדוע, הן אמרו שהן מרגישות שהיה ביניהם קליק! כלומר - טסטוסטרון עושה אותך גם יותר דומיננטי, גם יוצר קליק אצל בחורה, וגם מפחית את סיכוייהם של המתחרים.
היתרונות של הטסטוסטרון לא מסתכמים במשיכה מינית. גם התפקודים המוחיים והבריאות הפיזית מושפעים מהורמון הפלא הזה. מחקר מינואר 2008 מטעם המחלקה לבריאות הגבר בבית הספר לרפואה בהארוורד מצא שרמות גבוהות של טסטוסטרון משפיעות על הביצועים החשיבתיים של גברים.
רמות גבוהות של טסטוסטרון בגילאי אמצע החיים, גורמות לשימור של רקמת המוח, ובגילאים מבוגרים גברים בעלי טסטוסטרון גבוה מגיעים לתוצאות טובות יותר במבחנים חשיבתיים. בנוסף נמצא שמי שיש לו רמות נמוכות של טסטוסטרון, יש לו סיכוי גבוה יותר למות בגיל צעיר.
למעשה, רמות הטסטוסטרון של גברים משתנות גם באופן טבעי עם השינויים שהם עוברים בחייהם. מחקר מאוקטובר 2007 מצא שרמות הטסטוסטרון בגברים נשואים נמוכות יותר מאלו הקיימות בגברים לא נשואים. אפילו הגברים הנשואים המרוחקים והמסוגרים, אלו שכמעט לא מעורבים בגידול ילדיהם, מראים רמות נמוכות יותר של טסטוסטרון לעומת רווקים.
הטבע עוזר בשמירה על הזוגיות?
נשים תאמרנה שזהו הניסיון הפתטי של הטבע למנוע בגידות. גבר מלא טסטוסטרון מתפרש כגבר שעשוי להיות לא נאמן, כיוון שטסטוסטרון הוא הורמון התשוקה שלכאורה דוחף את הגבר לפזר את הגנים שלו אצל כמה שיותר נשים. לכן, מאד יתכן שהטבע יצר ירידה טבעית ברמות ההורמון הזה, לאחר נישואין, על מנת להפחית את הרצון של גבר לבגוד.
אם כך, היינו חושבים שלגברים בעלי מספר נשים יהיו רמות גבוהות יותר של טסטוסטרון, אולם חוקרים מהאוניברסיטאות נאוואדה, הארוורד ובוסטון הפריכו את ההנחה הזו, ומצאו שאצל גברים הנשואים לאישה אחת ירדה רמת הטסטוסטרון לעומת הלא נשואים, אך הרמה הנמוכה ביותר של טסטוסטרון נמצאה דווקא אצל אלו שהיו נשואים למספר נשים.
ההסבר הוא שיתכן ואלו שנשואים למספר נשים, עשו זאת עם התקדמות גילם, וכאמור - ככל שגבר מתבגר יורדת רמת הטסטוסטרון שלו באופן טבעי. כנראה שגברים אלו לקחו את נשותיהם האחרות רק כאשר הם התבגרו והיו עשירים מספיק על מנת להחזיק עוד נשים. אם כך, יתכן שרמות הטסטוסטרון הנמוכות שלהם הם תוצאה של הגיל בלבד, כך שההשערה של הטבע כשומר המוסר עדיין אפשרית.
- יש לכם מה להוסיף על ההבדלים בין גברים לנשים? ספרו לנו בפייסבוק המחודש
של ערוץ יחסים.
רחלי לנגפורד, MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה במרכז גלים למימוש הפוטנציאל האישי.