בוס, איפה האוטו שלי? זכויות וחובות ברכב חברה
זה אחד מתנאי ההעסקה הנחשקים ביותר, אך לא פעם הסעיפים הקטנים שנויים במחלוקת. מתי מותר לבן או בת הזוג לנהוג, האם יש הגבלה על הקילומטרים ומי משלם השתתפות עצמית במקרה של תאונה? כל התשובות לכל השאלות
רכב חברה הפך לדבר שכיח בחברות היי-טק רבות ובמקומות עבודה רבים הוא נחשב לחלק מתנאי ההעסקה. אמנם ישנם כאלו ש"מתעללים" בכלי הרכב, אבל בשורה התחתונה, הרכב הוא חלק אינטגרלי מתנאי ההעסקתם.
בעת האחרונה אנו עדים למספר מקומות עבודה אשר מגבילים את עובדיהם בשימוש ברכב. בין אם מדובר על הגבלת קילומטראז', הגבלת דלק ולעתים אפילו הגבלה על מספר הנהגים ברכב כך שרק העובד או אשתו יכולים לנהוג בו מבלי שידעו על כך תחילה.
אז מהם התנאים של מי שנוהג ברכב חברה, מהן המגבלות ומתי אפשר לפגוע בכיסו? עו"ד אילן קמינצקי, מומחה לדיני עבודה (ומחבר הספר"סוגיות בדיני עבודה") ענה לנו על מספר שאלות בנושא.
למי מותר לנהוג ברכב?
אין חוק שמסדיר את נהלי קבלת רכב ולפיכך הדבר תלוי באופן שבו הצדדים סיכמו על כך טרם תחילת העבודה, וכפי שהדבר בא לידי ביטוי בחוזה העבודה. ישנם הסכמים בהם ההיתר לנהיגה ברכב נתון לעובד ובלבד, וישנם כאלו המתירים נהיגה גם לבת הזוג.
הדבר תלוי באג'נדה של כל חברה וחברה ועל כן, ישנן חברות שמתירות לנהג לבצע נסיעות לצרכים פרטיים במסגרת הרכב שניתן לו וישנן כאלו שאוסרות זאת. לצד האמור, יש לשים לב למגבלות שחלות בפוליסות השונות של הרכב. ישנן חברות, אשר מטעמי חיסכון , רכשו פוליסה המתירה נהיגה לנהג מסוים, או מעל גיל מסוים, ואז ייתכן כי אמנם לבת הזוג מותר לנהוג על פי הסכם העבודה, אך המגבלות שחלות בפוליסה מונעות זאת ממנה.
שינוי נהלים וקביעה כי האישה אינה רשאית לנהוג ברכב - האם הדבר מהווה פגיעה בזכויות העובדים?
ככל שהוסכם על נהלי הנהיגה ברכב במסגרת החוזה עליו חתמו הצדדים, המעביד אינו רשאי יום בהיר אחד לשנות זאת באופן חד צדדי ובפתאומיות להפר את התנאים הקבועים בחוזה.
החלטה באופן הזה מהווה פגיעה בזכויותיו של העובד המהווה הפרה של חוזה העבודה. על המעביד לקבל את הסכמתו של העובד לביצוע צעד שכזה, שכן המדובר במהלך שיכול להתפרש כהרעת תנאים.
האם מותר להגביל קילומטראז'?
ככל שהדבר עוגן במסגרת החוזה, המעביד רשאי להגביל את מספר הקילומטרים, אולם אם אין כך הדבר, המעביד אינו רשאי באופן חד צדדי לעשות כן.
מה נחשב להרעת תנאים? ואם מרעים - מה אפשר לעשות?
כל שינוי שפוגע בתנאים שקיבל העובד עשוי להיחשב כהרעת תנאים, ובכלל זה גם הגבלות שונות שחלות על ההיתר לנסיעה ברכב שניתן לעובד. כך למשל, גם התחייבות לקבלת רכב מדרגה מסוימת ואי עמידה בה, קרי מתן רכב "פשוט" יותר, יכול להוות הרעה בתנאי העבודה ומהווה עילה לנקיטה בצעדים משפטיים מצד העובד.
מגוון הכלים המשפטיים שעומדים לרשות העובד הם רבים. ראשית כל הוא יכול להתנגד למהלך שכזה ולהתרות במעביד כי הדבר מהווה הרעת תנאים - מצב בו הוא יכול בנסיבות מסוימות להתפטר בדין מפוטר. משמעות הדבר כי חרף ההתפטרות היזומה, הוא יהיה זכאי לקבל את מכלול הזכויות המגיעות למפוטר, ובכללן פיצויי פיטורין.
כמו כן, לרשות העובד עומדת האפשרות, לתבוע את המעביד בגין הנזקים שנגרמו לו בשל הפרת החוזה ובכלל זה בגין נזקים כספיים שנגרמו לו עקב הפרה החוזה. לחילופין במקרים מסויימים העובד גם יכול לפנות לבית המשפט בבקשה כי יאכוף את חוזה העבודה ויחייב את המעביד להעניק לו את אותם התנאים שסוכמו במסגרת חוזה העבודה, על פיהם קיבל העובד את ההחלטה לעבור לשורות המעביד.
האם ניתן לחייב עובד שקיבל רכב מהעבודה לשלם השתתפות עצמית בגין תאונת דרכים בה היה מעורב?
בלא מעט הסכמי עבודה ישנו סעיף על פיו הוסכם כי ככל שקרתה תאונת דרכים בה העובד יהיה מעורב העובד, הוא זה שיישא בהשתתפות העצמית. לפיכך, המעביד רשאי לחייב את העובד לשאת בהשתתפות העצמית ולקזז את החוב משכר העבודה שהמעסיק חייב לשלם לעובד, וזאת בתנאי שלא יבוצע ניכוי על חשבון החוב יותר מרבע משכר העבודה.
ואם אין סעיף כזה בחוזה?
במקרה של תאונת דרכים או לחילופין, לאחר שהעובד גרם נזק שלא בזדון לרכוש החברה שניתן לו לצורך מילוי עבודתו, מחויב המעביד לבחון את התנהגות העובד שגרמה לנזק, על מנת לקבוע האם יש לחייב את העובד בדמי ההשתתפות העצמית או בנזק שגרם.
על העובד מוטלות חובות כאלו ואחרות ובכללן, החובה לטפל ברכוש המעביד שנמסר לידיו בזהירות סבירה. בו בעת, חיוב כספי בגין נזקים שגרם עובד למעסיקו, צריך להיעשות בזהירות. אף אם יוברר כי התאונה התרחשה לאור רשלנות של העובד, עדיין המדובר בסיכון שעל המעביד לקחת על עצמו. במקרה כזה לא יוכל המעביד להטיל על העובד את ההשתתפות העצמית או לחייב אותו לשאת בנזק.
באילו מקרים כן ניתן לחייב את העובד לשאת בתשלום ההשתתפות העצמית?
המעביד רשאי לעשות זאת, אם הנזק נוצר בשל רשלנות רבתית ("רשלנות פושעת") של העובד. כך למשל, אם העובד נסע כשהוא שיכור ובשל כך היה מעורב בתאונת דרכים, הרי שניתן לחייב אותו בדמי ההשתתפות העצמית.