לא גומרים את החודש
המחאה החברתית חשפה משפחות רבות שהוכיחו, כביכול, שגם עם הכנסות מכובדות לא ניתן להתקיים במדינתנו בכבוד. האמנם? חלק ראשון
במסגרת גל המחאות על יוקר המחיה נחשפנו בכלי התקשורת השונים ללא מעט משפחות ששיתפו את הציבור בהתנהלות הכלכלית של משק הבית שלהם. "אנחנו מרוויחים 30 אלף שקל בחודש ולא גומרים את החודש", זו כותרת אחת מתוך שלל כותרות בסגנון דומה שהציגו משפחות שמרוויחות לא רע בכלל, אך אינן עומדות בשלל ההוצאות המוטלות עליהן. כך חזר על עצמו הרעיון כמעט בכל כלי התקשורת עם סיפור כואב ומפורט.
המשפחות גם לא הסתירו את מבנה ההוצאות שלהן. הן פרטו אותו לפרטי פרטים כדי שהציבור יוכל לראות שהם לא בזבזנים גדולים: מעון, מטפלת, הוצאות על מזון, חשמל, סלולר, משכנתא ועוד ועוד.
כולנו זוכרים לפני מספר שנים את הכתבות בטלוויזיה שעסקו במשפחות הנמצאות במצוקה כלכלית קשה. כאלו שלא עומדות בנטל, שלא מסוגלות לפרנס ולהאכיל את המשפחה – עולים חדשים, משפחות מאיזורים נכשלים וכדומה. התסריט חזר על עצמו – מצלמים דירה קטנה ומבולגנת – ניגשים למקרר פותחים אותו לעיני המצלמה והוא מתגלה כמעט ריק לחלוטין, אולי צנצנת ריבה וקצת גבינה מבצבצים ממנו.
כעת נראה שהמציאות השתנתה. הפוקוס הוא כבר לא על המשפחות הנזקקות. הוא עבר לסבל של המשפחה הממוצעת מ"מעמד הביניים" המתארות את קושי מחייתם. אם ניגש למקרר של אותן משפחות נגלה שהוא עמוס לעייפה בשלל מוצרים. גם הבית לא ממש קטן, אולי אפילו רחב ומרווח. והסלון מסודר בקפידה ובטוב טעם - כורסאות נוחות ומפנקות מסך פלזמה רחב ומערכת סאונד איכותית.
לכאורה, בחינת סעיפי ההוצאות של המשפחה, לא מותיר מקום לטענה - "הם מבזבזים", או "לאן הולך הכסף – הם בטוח מתנהלים לא נכון". כאמור, הזוג החביב מתאר לפרטי פרטים את ההוצאות כולל הסכומים והסעיפים, שעל פניו נשמעים מאוד הגיוניים ונדרשים.
ואולם, עם כל ההסברים ההגיוניים, האמת צריכה להיאמר. משפחה עם הכנסות של 20-30 אלף שקל בחודש ש"לא מצליחה לגמור את החודש" מעוררת סימן שאלה גדול – משהו כאן בעייתי מהייסוד. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ההכנסה הממוצעת למשפחה, עומדת על קצת יותר מ-12 אלף שקל בחודש. משפחה כזו, מרוויחה הרבה מעל הממוצע. לא נטעה אם נאמר כבר עכשיו כי משפחה כזו, גם אם תרוויח 40 אלף שקל – לא "תגמור את החודש".
מדוע? התשובה לכך במשפט קצר, היא הסטנדרטים הלקויים שהמשפחה נשאבה אליהם וסדרי העדיפויות המוטעים. מעבר מדוקדק על שלל הסעיפים שהציגו אותם מרואיינים בתקשורת, מציג נסיון לרמת חיים גבוהה ופחות ניסיון להתאים את ההוצאות למציאות ההכנסות.
לפני שמאשימים את המדינה, בואו נבדוק מה אנחנו עושים לעצמנו. בואו נבחן את הסטנדרטים שהורגלנו אליהם, אולי שלא בצדק, ונתאים אותם למציאות האמיתית שלנו.
על באמת מתבזבז הכסף?
צילום: shutterstock
התרגלנו לסטדנרטים אחרים
צילום: shutterstock
לפני שמאשימים אחרים, בואו נבדוק את עצמנו
צילום: ירון ברנר
מדור שיווק בשיתוף שופרסל דיל
מומלצים