שתף קטע נבחר

השבוע בבורסה: שילוב קטלני של חדשות רעות

המתיחות עם טורקיה ואזהרת האלוף ממלחמה אזורית, לצד נתונים מדאיגים מאירופה וארה"ב, הביאו בסיכום השבוע לירידה של כ-6% במעו"ף ובת"א 100, ושל כ-8% במדד הבנקים. החברה לישראל וכיל איבדו כ-23% וכ-16% בהתאמה

שבוע המסחר האחרון, התנהל על רקע שלל ידיעות כלכליות, פוליטיות וביטחוניות שליליות, מהארץ והעולם (הן ברמת המאקרו והן ברמת המיקרו), אשר השפעתן לא פסחה על מדדי המניות המקומיים שרשמו ירידות שערים חדות, לצד ירידות שערים בסקטור אג"ח והיחלשותו של השקל למול סל המטבעות הזרים.

 

 

שבוע המסחר נפתח על רקע ירידות שערים חדות בבורסות ארה"ב לאחר פרסום נתון מאכזב ביותר על שוק העבודה שם, לפיו במהלך חודש אוגוסט לא נוספו משרות חדשות במשק האמריקני. ירידות אלו, לא פסחו אף על השוק המקומי כאשר מדדי המניות המקומיים המובילים רשמו ירידות שערים של כ-2% במהלך היום, אך עקב מסחר נעילה סוער (אם כי במחזור נמוך) סיימו בירידות שערים של כ-4%.

 

יום ב' נפתח על רקע הפסד מפלגתה של הקנצלרית הגרמנית מרקל, בבחירות המקומיות "במחוז הבית" של מרקל. הפסד מפתיע זה, התפרש כסימפטום ברור לאי האמון שרוחש הציבור הגרמני לגישת הקנצלרית, לפיה על גרמניה להזרים כספים למדינות הפריפריה באירופה על מנת למנוע את קריסתן, וסימן לעולם כולו כי הזרמת הכספים הגרמנית העתידית כלל איננה מובטחת, וכפועל יוצא מכך אף הוצאתה לפועל של תוכנית הסיוע ליון.

 

במסגרת יום מסחר סוער, רשמו מדדי המניות המקומיות ירידות שערים של כ-2% כאשר בלטו בירידותיהן מניות כיל וחברת האם, החברה לישראל, שירדו כ-7% וכ-10% בהתאמה, עקב דו"ח של המשנה ליועץ המשפטי שקבע כי על כיל יהיה לשאת ברוב עלות הקציר בבריכות המלח בים המלח (המוערכת במיליארדי שקלים) וכן עקב החשש כי המחאה החברתית תאיץ בממשלה להגדיל את היקפי התמלוגים והמיסים הנגבים כיום מכיל.

 

יום המסחר השלישי, נפתח בעליות שערים על אף אזהרת אלוף פיקוד העורף ממלחמה אזורית בעתיד הנראה לעין. עליות אלו התחלפו לירידות חדות מאוד, לאחר הודעת ראש ממשלת טורקיה על ניתוק הקשרים המסחריים והצבאיים בין טורקיה לישראל ועל רקע ירידות חדות של כ-2% בחוזים העתידיים של הבורסות בארה"ב.

 

ירידות השערים הלכו והתחזקו בהמשך היום עקב שמועות כי הממונה על הגבלים עסקיים יכריז על שותפויות הגז (אבנר, דלק קידוחים, ישראמקו, ורציו) כמונופול על כל ההשלכות הכלכליות הנובעות מכך.

 

בסיומו של יום, השילוב הקטלני בין חדשות רעות מהעולם לצד ידיעות מקומיות שליליות ברמת המיקרו והמאקרו כאחד, הוביל אף ביום שלישי את מדדי המניות המקומיים לירידות חדות, ובפרט במניות הקשורות לשותפויות הגז ומניות הבנקים.

 

יום רביעי נפתח לאחר סיום חיובי במסחר בארה"ב, במסגרתו קיזזו מדדי המניות המובילים שם כמעט את כל הירידות החדות שרשמו במהלך המסחר. מדדי המניות המקומיים המובילים, שרשמו ירידות של קרוב ל-10% בשלושת ימי המסחר הראשונים, הגיבו באופן חיובי למומנטום החיובי מהעולם וסיימו בעליות שערים חדות, בהובלת מניות הבנקים וחברות האחזקה.

 

יומו האחרון של המסחר, נפתח על רקע עליות שערים נאות בבורסות ארה"ב, עקב ציפייה לנאום הנשיא אובמה בערבו של יום ה', במסגרתו אמור הנשיא האמריקני להכריז על תוכנית ליצירת מקומות עבודה בהיקף השקעה של כ-300 מיליארד דולר. אולם, המסחר בשוק המניות המקומי, המשיך לסבול ממומנטום שלילי, אשר התגבר לאחר הודעת נגיד הבנק האירופאי על הותרת הריבית בגוש האירו על כנה. בסופו של יום רשמו מדדי המניות המקומיים ירידות שערים של קרוב לאחוז.

 

בסיכומו של שבוע, מדד המעו"ף ומדד ת"א 100 ירדו בכ-6.13% ובכ-6.23% בהתאמה, מדד הטכנולוגיה ירד

בכ-2.25%, מדד הבנקים ירד בכ-7.9% ומדד הנדל"ן ירד בכ- 7.5%

 

בסיומו של שבוע שלילי ביותר בלטה לחיוב מניית חלל תקשורת בכ-3.5%, כאשר מנגד בלטו לשלילה מניות החברה לישראל וכיל שירדו בכ-23% ובכ-16% בהתאמה.

 

תנודתיות גם בשוק האג"ח

התנודתיות והירידות החדות שאפיינו את שוק המניות המקומי, והפרסומים השלילים על יחסי ישראל טורקיה וחשש הגובר להסתבכות גיאופוליטית של ישראל, לא פסחו אף על שוק אג"ח המקומי. כל זאת על רקע ירידת התשואות לאג"ח של 10 שנים של ממשלת ארה"ב לשפל היסטורי של פחות מ-2%!

 

כך, אג"ח הממשלתיות השקליות פתחו את השבוע בעליות שערים נאות לאור פערי התשואה הניכרים למול אג"ח של ממשלת ארה"ב ואמונת המשקיעים כי המצב הכלכלי בעולם ימנע מנגיד בנק ישראל מלהעלות את הריבית בעתיד הנראה לעין. עליות שערים אלו התחלפו בירידות שערים חדות מאוד בהמשך השבוע, לאור אזהרת אלוף פיקוד העורף והחרפת הסכסוך עם טורקיה, כך שבסיכומו של שבוע רשם העקום השקלי יציבות שערים בחלקו הקצר לצד ירידות שהלכו והתחזקו לאורכו.

 

תופעה דומה, נרשמה אף בעקום הצמוד, אם כי באופן מתון יותר, כאשר מרבית הירידות התרכזו בחלקו הארוך של העקום.

 

הירידות באג"ח הממשלתיות, לצד האווירה השלילית בשוק המניות והחרפת הסיכון הגיאופוליטי של ישראל השפיעו באופן מהותי אף על סקטור אג"ח הקונצרניות, אשר המשיך לסבול מפדיונות גבוהים של קרנות הנאמנות המתמחות בתחום. כך, מדדי התל בונד 20 והתל בונד השקלי רשמו ירידות שערים של כ-2.25% וכ-1.4% בהתאמה, ואילו אג"ח בדרוג נמוך יותר ו/או שלא מדורגות כלל שבו ורשמו ירידות שערים חדות.

 

בגזרת ההנפקות, על אף האווירה השלילית בשווקים, היינו עדים למספר הנפקות אג"ח רחבות היקף של חברות גזית גלוב, בנק לאומי ואלוני חץ.

 

הפיחות בשקל נמשך

ולסיום, לא נוכל להתעלם מהיחלשותו של השקל השבוע, אשר לאחר תקופה ארוכה מאוד בה הפגין יציבות המשיך לרשום פיחות למול המטבעות הזרים, ובפרט למול הדולר אשר התקרב לשער כ-3.7 שקלים לדולר, אשר נרשם לאחרונה לפני למעלה מחצי שנה.

 

הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה לניירות ערך
צילום: דנה קופל
מומלצים