שתף קטע נבחר

כאילו אין בצורת: מייבשים את חוף סירונית

מתוקף היתר בנייה משנת 1978, שמעניק אישור ל"עבודות פיתוח", מייבשת חברת "חוף סירונית בע"מ" חלקים מהאגם הלאומי כדי לפנות מקום לכפר נופש. קרוב ל-10 דונם מים כבר יובשו ובעיריית טבריה ממשיכים להעניק היתרים

חלם זה כאן: אם לא די במפלס המים היורד של הכנרת, אז בחוף סירונית שבאגם הלאומי החליטו לסייע לצמצום שטח המים ולייבש עוד חלקים ממנו. אתמול (ה') בבוקר הגיעו לחוף סירונית משאיות ופרקו אל תוך המים ערימות בולדרים ועודפי עפר על מנת להרחיב את שטח האדמה בחוף על חשבון שטח המים.

 

ב-1978 קיבלה חברת "חוף סירונית בע"מ" היתר בנייה מתוקף תב"ע (תכניות בנין עיר) של מנהל מקרקעי ישראל, המאפשר לה על פי חוק לבצע עבודות "פיתוח חוף", כהגדרת התכנית. בהגדרה מופשטת זו לא נקבעו גבולות ברורים, אך בפירוש אין התייחסות לאפשרות של ייבוש שטחים מימת הכנרת, אלא, כאמור, מותרות עבודות פיתוח בלבד. בינתיים, קרוב ל-10 דונם מהמים כבר יובשו, זאת מתוך 22 הדונמים אליהם מתייחסת התכנית שהעניק המנהל לחוף על מנת להקים כפר נופש.

 

במנהל המקרקעין היו כנראה מלאי אופטימיות כשאישרו את התכנית לפני 33 שנים והאמינו שמפלס המים בכנרת ישאר כמו שהוא גם בשנת 2011. בתנאים הסביבתיים של היום, הרי בלתי מתקבל על הדעת לאשר תכנית שכזו כמו התכנית מ-78', אומרים בעמותת "אדם טבע ודין". "לו תכנית כזו לייבוש הכנרת הייתה מקודמת היום, אין סיכוי שהייתה מאושרת על ידי מוסדות התכנון. לצערנו, נראה כי עיריית טבריה עדיין לא הבינה שהכנרת היא לא נכס פרטי של העירייה, אלא משאב השייך לציבור והיא ממשיכה לסחור בחופי הכנרת. 'אדם טבע ודין' תנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת להחזיר את הכנרת לתושבי מדינת ישראל", אומר מנכ"ל העמותה, עו"ד עמית ברכה.

 

יש לציין כי בעיריית טבריה לא שמחים במיוחד על הירושה שקיבלו ב-78' וכי אין בכוחם לבטל אותה, אלא רק בצו בית משפט, כפי שנעשה למשל בכפר הנופש שיועד להיבנות בחוף פלמחים. אך יחד עם זאת, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה טבריה מקפידה להעניק בכל שנה היתר בנייה, מתוקף התב"ע המדוברת. בהיתרים אלו מיובשים שטחי מים באמצעות סלעים ועפר הנשפכים לאגם. תוקפו של ההיתר האחרון, שניתן על ידי העירייה ב-15.09.2010 יפוג עוד שבוע, ובינתיים עובדות המשאיות במרץ על ייבוש חלקים נוספים.

 

מהנדס עיריית טבריה, מוטי לביא, דחה את הטענות בדבר ייבוש האגם, במכתב תגובה ששלח לעמותה. "המושג 'ייבוש' אינו מוכר לנו", אמר לביא. "הוא הומצא קרוב לוודאי על ידי אותם גורמים אשר מעוניינים לצבוע את עבודות הפיתוח לאורך החופים בצבעים קודרים ומאיימים. אנו רואים בפיתוח החוף מטרה ראויה וחשובה, הן במימד המקומי והן במימד הלאומי", דברי המהנדס העירוני.

 

ובעוד שעון החול של היתר הבנייה אוזל, עוד עפר ולסלעים נשפכים לאגם. בעמותת "אדם טבע ודין" מתכננים לפעול בעניין. "העמותה תשקול פנייה לבית משפט נגד עיריית טבריה", אומר מנכ"ל העמותה. "עיריית טבריה צריכה לחזור לוועדה המחוזית ולומר לה שהיא לא מוציאה היתרי בנייה עד לעריכת תמ"א 13 החדשה (תכנית מתאר ארצית לחופים), אשר נמצאת בעריכה בימים אלו. תמ"א 13 החדשה הרי הולכת לקבוע שלא ניתן יהיה עוד להוציא היתרי בנייה מכוח תכניות ישנות, כמו זו משנת 78'. במקום להמתין עיריית טבריה ממהרת להוציא היתרי בנייה".

 

ואילו בעיריית טבריה לא מבינים על מה המהומה. "בחוף סירונית נעשות על ידי בעלי החוף עבודות הרחבה. העבודות נעשות בהיתר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה זאת בהסתמך על התב"ע המאושרת במקום מזה שנים", אומרים בעיריית טבריה ומתכוונים לתכנית משנת 1978. בנוסף אומרים בעירייה, כי לעבודות המבוצעות בחוף סירונית יש את כל האישורים הסביבתיים המתבקשים ממנהלת הכנרת, המעבדה לחקר הכנרת והמשרד להגנת הסביבה.

פורסם לראשונה 09/09/2011 18:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מייבשים את חוף סירונית
צילום: אדם טבע ודין
מומלצים