מצרים: נעמיד לדין את המתפרעים בהליך חירום
הלילה הסוער בשגרירות נגמר עם חילוץ מאבטחים לפני לינץ', הטסת 80 דיפלומטים ובני משפחותיהם לארץ, שלושה הרוגים מצרים וכ-1,000 פצועים. אחרי שורת גינויים, השלטון הצבאי בקהיר מראה ניסיון להשליט סדר. נתניהו שואף להחזיר המצב לקדמותו ולהשיב את השגריר בהקדם
אחרי כמה שעות של שקט בקהיר, בצהריים (שבת) שוב אירעו עימותים בין כמאה מפגינים לכוחות הביטחון סביב מבנה השגרירות הישראלית במצרים - כך דיווחה רשת "אל-ג'זירה". הפעם, שלא כמו בלילה הסוער, זה נגמר במהירות עם פיזור בעזרת גז מדמיע. בהמשך הודיעה מצרים שתעמיד לדין את המשתתפים בהתפרעות אתמול בהליך מזורז. הערב אמור ראש הממשלה, בנימין נתניהו, למסור הצהרה על התקרית הקשה לפנות בוקר. הוא מקווה להחזיר את השגריר שחולץ בבהילות עם הצוות הדיפלומטי והמשפחות.
לילה סוער בקהיר - הכותרות האחרונות:
- הקומנדו המצרי חילץ את הנצורים בשגרירות
- שלב אחר שלב: מניתוץ החומה עד לפינוי מקהיר
- מפגין מצרי: "היכינו את אחד העובדים בשגרירות"
- "ראש ממשלת מצרים ביקש להתפטר - ונדחה"
צפו בסרטון מצרי: הפריצה לשגרירות
שר ההסברה המצרי אוסמה חסן חייקל הודיע על הצעדים המשפטיים הצפויים נגד המתפרעים בטלוויזיה, אחרי שורת גינויים מישראל ומהעולם להסתערות ההמון על בניין השגרירות, שם התבצרו שישה מאבטחים שחולצו אחרי שעות ארוכות בידי הקומנדו המצרי. שלושה מפגינים מצרים נהרגו ויותר מאלף נפצעו במהומות, שבשיאן פרצו מפגינים למבנה, פיזרו מסמכים לכל עבר ולטענתם גם היכו את אחד העובדים. 20 בני אדם נעצרו והתביעה הצבאית במצרים פתחה בחקירת האירועים.
"מצרים תנקוט צעדים חוקיים להעביר את העצורים ומי שיימצא מעורב באירועים לבית הדין הביטחוני הממשלתי", אמר השר, בתום ישיבת חירום ושיחות עם השלטון הצבאי.
בישראל מקווים לשמר אתה היחסים עם המצרים ולא לגרום להידרדרות, ואומרים שהחזרת הדיפלומטים והמשפחות הייתה רק אילוץ ביטחוני. נתניהו רוצה להחזיר השגריר בהקדם לקהיר, בכפוף לסידורי ביטחון קפדניים על השגרירות.
במהלך היום כולו נרשם תיאום עם שלטונות מצרים, וגם הצעדים האחרונים היו ידועים בירושלים. בשיחות הבהירו המצרים כי בכוונתם לפעול בנחישות נגד המתפרעים - כל זאת גם ברקע המעורבות האמריקנית האינטנסיבית ב-24 השעות האחרונות. כעת שאופים בישראל לחזור לשגרה כמה שיותר מהר, כדי למנוע ואקום במצרים, שינוצל להגברת הלחץ הפנימי כדי לקרר את היחסים.
אובמה וקלינטון התערבו אישית
לפני ההודעה על ההעמדה לדין, אנשי ביטחון התפרסו באזור השגרירות - שכעת ריקה מאדם - בכוחות כבדים ובסיוע משוריינים, ולפי כלי התקשורת הם החלו לנהל הידברות עם המפגינים. מושל המחוז שבו שוכנת השגרירות אמר כי החומה שנהרסה הלילה על-ידי המפגינים לא תיבנה מחדש. הוא הוסיף כי המחסומים הביטחוניים ושרידי החומה יסולקו, והמתחם יאובטח.
המושל הוסיף כי העביר דו"ח מפורט על המהומות מול השגרירות למשרדו של ראש הממשלה, עיסאם שרף. בדו"ח הוא התחייב כי החיים יחזרו למסלולם בתוך 12 שעות.
מעט קודם למבצע הקומנדו הלילי, שנוהל תוך שיתוף פעולה והתייעצויות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא ארצות הברית ברק אובמה וגורמים מצרים, הוחזרו לארץ השגריר יצחק לבנון וכ-80 דיפלומטים, בני משפחותיהם וישראלים נוספים. בקהיר יישאר לעת עתה רק סגן השגריר.
במהלך הלילה, התערבות אמריקנית ומעורבות אישית של הנשיא אובמה ומזכירת המדינה הילרי קלינטון, הובילו להכנסת כוחות הקומנדו המצריים. היום נשמעו גינויים למתקפה גם מאירופה. שר החוץ הגרמני, גידו וסטרוולה, מסר בהודעת הגינוי שהוא "מצפה מהרשויות המצריות לשמור על הביטחון של השגרירות בהתאם להתחייבויות הבינלאומיות. יש להימנע מכל החמרה נוספת של המצב".
ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, פרסם הודעה דומה, דרש מהמצרים להגן על הדיפלומטים בהתאם למחויבויות, וביקש "משתי המדינות לעבוד יחד להרגעת הרוחות ולהביא ליציבות אזורית".
מוקדם יותר דווח ברשת "אל-ערבייה" כי ראש הממשלה שראף הציע להתפטר נוכח תוצאות אירועי אתמול והלילה,
ואולם המועצה הצבאית העליונה, בראשות הגנרל חוסיין טנטאווי, דחתה את ההתפטרות.
עבדאללה אל-אשעל, הצפוי להתמודד על נשיאות מצרים, ניצל את המצב הרגיש וקרא לשראף ולשריו להתפטר, כדי להקים "ממשלת הצלה לאומית שתטפל בסוגיות המצריות מבית ומחוץ". לדבריו, "האירועים בשגרירות הישראלית ביום שישי הציבו את מצרים בפני סכנה גדולה. הם העידו כי אין (מוסדות) מדינה במצרים. זו הוכחה נוספת לחוסר יכולתם של השלטונות, המועצה הצבאית והממשלה לנהל את מצרים מבפנים ומבחוץ".